Raamatu “The New Wine Rule: A Genuinely Helpful Guide to Everything You Need to Know” autor Jon Bonné tunnistab, et veinide maailm võib tunduda küll liiga keeruline, aga ta on oma 15 aasta pikkuse kogemuse pealt otsustanud siiski panna kokku mõned praktilised reeglid, mis võivad sulle kasuks tulla.

Veini hind ei peegelda enamasti selle kvaliteeti

Veini hind ei ole pea kunagi täpne vastand sellele väärtusele, mis peitub pudelis. Sageli mahub sinna sisse veel näiteks veinimõista maa hind ja regiooni maine. Ja muidugi on tõeline väärtus pigem jooja silmades.

Mõned asjad, mida teada…

Väga keeruline on leida head veini, mille hind jääb alla 5 euro ja ka kuni 10 eurosed veinid võivad letil tunduda paremad, kui nad reaalsuses on. Kui sul on aga kuni 20 eurot kulutada, läheb elu juba kergemaks. Ja ainult mõned maailmas tehtavad veinid väärivad pea 100 euro kulutamist ning seda vaid juhul, kui sul on eelnevalt kodutöö tehtud.

Ära hinda pudelit selle järgi, kuidas see on suletud

Kunagi arvati, et veinipudelit tuleb sulgeda vaid selleks spetsiaalselt loodud korgiga, aga täna võid leida häid veine vabalt ka kasvõi keeratava korgiga pudelitest. Näiteks Austraalias ja Uus-Meremaal on keeratava korgiga veinipudelid saanud normaalsuseks ja vanamoodsam variant tundub lausa veider.

Tõenäoliselt serveerid valget veini liiga külmana ja punast veini liiga soojana

Kipume pistma valge veini lihtsalt külmikusse ja jätma punase veini köögikapile, aga kumbki neist ei ole sel juhul õige temperatuuri käes. Kui serveerid veini liiga külmana, surud alla selle täiusliku aroomi ja tekstuuri, aga liiga soojana serveerides muutub veini maitse ebamääraseks ja liiga lihtsaks — kehtib nii punaste kui ka valgete veinide puhul. Pea meeles, et veini temperatuur tõuseb alates hetkest, kui selle klaasi valad — see on loomulik ja võimaldab sul nautida veini kuni see hingab.

Kõige parem temperatuur on veinil siis, kui hoiad veinipudeleid spetsiaalses veinikülmikus (või stabiilse temperatuuriga keldris). Enamik meist seda teha ei saa, mistõttu soovitame sul hoida kõik veinipudelid kergelt jahutatuna ja võtta need varakult välja, et need jõuaksid veidi aega sooja käes olla, olenevalt, millist temperatuuri soovid saavutada. Enamiku punaste veinide puhul peaks piisama poolest tunnist. Ja kui see liiga soojaks muutub? Pane ta külmkappi korraks tagasi või viska klaasi üks jääkuubik (meie ei mõista sind selle eest hukka).

Joo veini suurtest pudelitest

Vein peaks tulema standardselt 750 ml pudelist, aga paljud parimad veinid on veelgi suuremates pudelites, kus need vananevad aeglasemalt.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Allikas: Condé Nast Traveler