RETSEPT | Teeme jõuluaja eriliseks tuurakalaga
Kui varasematel aegadel pidi laud olema „lookas“, siis nüüd on toitu vähem ja pigem pannakse lauale huvitavat ning kvaliteetset toitu. Toit ei ole enam kõhutäide, vaid elamus ja nauding ütleb Maxima valmistoidu osakonna juht Ruta Kallaspoolik. „Kindlasti lisandub sellele veel tervislikkuse aspekt ja mis võiks olla kalast parem jõululauale panna, et erilised jõulud luua?“ ütleb Ruta.
Ruta soovitab valgest kalast kõigil järele proovida tuurakala. Tegemist on tõelise delikatessiga, mille hõrk lõhn loob erilise jõulumeeleolu.
Ahjus valmistatud tuurakala retsepti kogus on mõeldud kuuele.
Vaja läheb:
- umbes 2 kg värsket tuura
- 2 sidrunit
- Suur punt peterselli
- Mõned suuremad küüslauguküüned
- Soola ja musta pipart
- 100 g võid
Tee nii:
Loputa tuur sooja jooksva vee all, patsuta kala köögipaberiga kuivaks. Maitsesta kala seest julgelt soolaga ja lase paarkümmend minutit jahedas maitsestuda. Haki samal ajal petersellilehed peeneks (varred hoia alles). Lõika üks sidrun pikuti pooleks ja seejärel paksemateks siiludeks. Teiselt sidrunilt riivi koort ja sidrun ise lõika sektoriteks. Koori küüslauguküüned, lõika üks küüslauk viiludeks, haki ülejäänud.
Pista petersellivarred ja kooritud sidruni sektorid tuurakala kõhtu ning aseta kala ahjuplaadile.
Tee tuura kehasse terava noaga iga 2-3 cm tagant sisselõiked just tuurale iseloomulike luuplaatide vahele. Riputa sisselõigetesse veidi soola, seejärel pista igasse sisselõikesse poolik sidruniviil ja 1-2 küüslauguviilu.
Kata kala fooliumiga ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Eemalda foolium ning küpseta veel 15 minutit, et kana ja sidruniviilud pruunistuda saaksid.
Küpsetamise ajal sega toasoe või, riivitud sidrunikoor, hakitud petersell ja küüslauk omavahel, maitsesta soola-pipraga. Serveeri maitsevõid kuuma tuuraga, seda kalalõikudele lisades, kus see maitsvaks kastmeks sulab.
Erilisi jõule ja mõnusaid maitseelamusi!