Eestimaalaste traditsiooniliste jõuluroogade kõrvale tekib aasta-aastalt ka uusi lemmikuid. Inimesed reisivad rohkem, tutvuvad erinevate toidukultuuridega ja eks see kõik mõjutab ka meie pühadetoite. Peolaual testitakse uusi, trendikaid ja eksootilisi maitseid. Uusi tavasid loovad ka inimeste üha teadlikumad toitumisvalikud. Ja ennekõik otsitakse vaheldust: kui külaskäike lähedaste juurde on eelseisvate pikkade pühade ajal rohkem, paneb see katsumuse ette ka kõige suurema hapukapsa- ja verivorstisõbra.


Aina tervislikumad ja kvaliteetsemad valikud


Inimesed on üha teadlikumad oma toitumisest ja jälgivad, mida söövad. Nõuanded ja nipid on kättesaadavad internetist, käiakse erinevatel toitumise teemalistel koolitustel. Samuti peavad paljud arvestama ka oma tervise eripäradega nagu näiteks toidutalumatus, mis seab omad piirid.

Teised on jällegi teinud teadliku valiku näiteks mitte süüa liha või piimatooteid. Seetõttu on ka jõululauavalikud muutunud teadlikumaks ja läbimõeldumaks ning sealt leiab alternatiive traditsioonilistele roogadele.

Aina rohkem eelistatakse värsket ja kvaliteetset toorainet, seda nii liha kui ka taimse söögi puhul. See loob kõrgenenud ootuse kauplustele — seda nii valmistoidu kui ka tooraine osas.

Suurimaks muudatuseks viimaste aastate jooksul on ka see, rikkalik õhtusöök ei tähenda enam vaid kausside ja vaagnate all lookas lauda. Valik võib olla väiksem, aga selle võrra kvaliteetsem ja huvitavam.


Rohkem rõhku taimetoidule


Taimetoidulembus on levinud ka eestimaalaste seas. Kui on külla oodata sõpru-tuttavaid, kelle toitumisega täpselt kursis ei ole, on nutikas varuda ka midagi neile, kes liha või kala ei söö. Tänapäeval leiab poodidest väga suures valikus maitsvat taimset toitu.

Hea alternatiiv on erinevad salatid, kus maitseks mõni traditsiooniline jõulukomponent (näiteks pohl, kõrvits, õun). Samuti leiab ka laia valiku erinevaid prae- ja hapukapsaid, kus pole kaaslaseks liha.

Või miks mitte hoopis järgida vanade eestlaste traditsioone ja valmistada kruupidest ja kohupiimast kotlette?

Jõululaual armastatud marineeritud kõrvitsa asemel võib selle köögivilja hoopis sobitada kookidesse või soolastesse vormiroogadesse. Võimalusi on lõputult.


Värsked tuuled magustoidulaual


Piparkoogid on ja jäävad jõuludega kaasas käima ja küllap on paljudel juba sellel hooajal mitu plaaditäit küpsetatud. Mille uuega aga üllatada külalisi, mis kõigile sobiks? Seda näiteks mainitud toidutalumatust, allergiate või teadlike valikute tõttu. Pole ilmselt otstarbekas teha suurt plaaditäit kooki, kui osa külalistest seda süüa ei saa. Seetõttu eelistatakse järjest enam suurte asemel minikooke. See on mõnus magus ja mõistlikus suuruses amps pärast pikka söömingut. Samuti saab igaüks valida enda maitsele ja tervisele sobiva. Ka desserdilaual tehakse aina tervislikumaid valikuid. Peolauale leiavad tee naturaalsed koogid-tordid, kuhu pole lisatud suhkrut vaid täidises on kasutatud näiteks naturaalseid puuviljapüreesid.


Aegumatu klassika jääb!


Ilmselt satub pea igale peolauale ka killuke klassikat. Verivorstid, hapukapsas, Mulgi kapsad kõrvitsasalat, marineeritud kurk, sült ja glögi on aegumatud jõululaua külalised. Küll aga leiab neidki erinevate huvitavate maitsenüanssidega, mis traditsioonilises maitses uusi külgi avavad. Meil on raamatupoodides põnevaid kokaraamatuid, kust inspiratsiooni ammutada ja selle abil toidule veidi uuem kuub anda. Ka tootjad üllatavad igal aastal uute nutikate maitsetega. Tasub proovida ja avastada!