Oled sa mõelnud, mis paneb sind jätkama söömist ka peale seda, kui kõht on toitu täis? Või miks sa ei taju täiskõhutunnet vaatamata sellele, et füüsiliselt on magu toiduga täidetud? Ja ma ei räägi jõulude ajal toimuvast suuremast söömingust, vaid pidevast ülesöömisest, mis hakkab mõjutama kehakaalu, tervist ja emotsioone.

On mitmeid tegureid, mis mõjutavad täiskõhutunde tekkimist ja söömisjärgset enesetunnet. Näiteks emotsionaalne ja füüsiline olek, keskkond ja isegi toidu värvus ja lõhn on faktoriteks, millest sõltub sinu söögijärgne rahulolu. Selleks, et isu väheneks ja lõpetaksid söömise, peab aju saama seedehormoonidelt vastava signaali, et teada, millal kõht täis on. Seedehormoonidel on söömise reguleerimises võtmeroll, sest need mõjutavad ka söögikordade vahel näksimist, kõhu tühjenemist ja portsjonite kontrolli. Nende hormoonide tasakaal võib kergesti paigast ära minna vale elustiili ja mitte nii tervislike valikute läbi. Näiteks liiga vähe und, kiirtoidu tarbimine, emotsionaalne söömine, ranged dieedid ja vitamiinide puudus võib lausa hormonaalsel tasemel halvasti mõjuda ja söömisharjumusi pahaaimamatult muuta.
Tervisliku toitumise üheks alustalaks on õigete koguste söömine, mitte ülesöömine. Liiga suured kogused ja kontrollimatu söögi tarbimine nurjab kaalulanguse ja tihti langetatakse sellega ülesöömise ja näljutamise nõiaringi. Muutuse toob õigete toitumisharjumuste omandamine ja nende igapäevane järgimine.

Kuidas tunnetada õigeid toidukoguseid ja ülesöömisest hoiduda?

Mõne lihtsa nipi järgimisega suudad oma söömisharjumused tunduvalt tervislikumaks muuta.

Ole teadlik

Proovi süües keskenduda söömisele ja oma toidule. Kõrvalised tegevused võivad seedehormoonide tööd häirida ja sööd rohkem kui vajaksid. Kui oled varasemalt söönud telerit vaadates või arvuti taga töötades, siis harjuta ennast ümber, et teadlikumaid harjumusi kujundada.

Söö kiirustamata

Kindlasti oled ka varem kuulnud, et süüa tuleks pigem aeglaselt. See on vajalik, et aju saaks täiskõhu signaali õigel ajal ja samuti paraneb seedimine ning organism omastab toitaineid ja vitamiine kergemini. Süües aeglaselt, annad kehale aega tähtsaid signaale saata ja tõlgendada.

Kogused

Kui on toiduaineid, mille söömisega on sul tihti raske piiri pidada ja mis võivad põhjustada ülesöömist, siis pigem loobu nendest ahvatlustest mõneks ajaks. Suhkrused söögid võivad tekitada seletamatult suurt söögiisu, millele on raske vastu panna. Aga kuigi näiteks pähklid on hea variant, mida vahepalaks süüa, siis ka nende söömisel võid kergesti üle piiri minna. Kui sööd peotäie asemel ära paarsada grammi, siis see on juba liiga palju. Kaloririkaste snäkkide puhul on hea need portsjoniteks ära jaotada ja õigetes kogustes pakendada. Nii väheneb kiusatus rohkem süüa ja treenid end normaalsete toidukogustega.

Nagu näed, siis aitavad juba väga lihtsad muudatused kaasa ülesöömisest hoidumisele ja tervislikule kaalulangusele.

Kui juhtub, et oled ikkagi söömisega liiale läinud, siis proovi jääda rahulikuks ja ära näljuta ennast, sest see põhjustab järgmise ülesöömise intsidendi. Proovi enesetunde parandamiseks veidi liigutada ja pigem mine jalutama või rattaga sõitma, kui karmi jooksu- või jõutrenni, sest täis magu võib suurel pingutusel ebamugavust tekitada. Joo palju vett ja taimeteed, et seedimisele kaasa aidata. Järgnevatel päevadel söö tasakaalustatud toitu ja ära ole enda suhtes liiga karm, sest üksikud ebaõnnestumised ei tee sinust läbikukkunut! Õpi kogemusest ja mine targemana edasi.

Rohkem nõuandeid tervisliku toitumise kohta leiad Erik Orgu uuest raamatust „Garanteeritud kaalulangus“.