Külluslik kaste keeda kokku rapsiõlist, palsamiveiniäädikast ja vürtsidest. Õliga kaste sobib eriti hästi just porganditega, kuna porgandis sisalduv väärtuslik beetakaroteen kaitseb meie nahka ja kopse vähi eest. Ka on beetakaroteen rasvlahustuv ehk siis meie organism saab seda kätte juhul kui sööme porgandit koos rasvainega. Heaks teadmiseks, siis D-vitamiini sisaldav rapsiõli sobib just seetõttu talviste ahjuköögiviljade juurde suurepäraselt, olles ühtaegu nii maitsev kui ka tervist toetav lisand sellele värvilisele köögiviljavaagnale.

Kogus: neljale

Vaja läheb:

500 g porgandit, koorituna ja tükeldatuna
2 punast sibulat, koorituna ja sektoriteks lõigatuna
1 fenkol, sektoriteks lõigatuna
4 sl Risso rapsiõli
Soola ja pipart
3 sl piiniaseemneid
1 tl koriandriseemneid, noaküljega puruks vajutatuna
Näpuotsaga tšillihelbeid
½ tl suitsutatud paprikapulbrit
2 sl palsamiveiniäädikat või punase veini äädikat
1 sl sidrunimahla
Värsket koriandrit serveerimiseks

Tee nii:

Laota tükeldatud porgand ühele ahjuplaadile ja teisele ahjuplaadile säti fenkol ja sibul. Piserda umbes 2 sl rapsiõliga köögiviljad üle, sega käte abil ühtlaselt õliseks, maitsesta soola ja pipraga. Rösti 200-220 kraadi juures porgandit ca 35-45 minutit ja fenkolit ning sibulat 20-25 minutit, kuni köögiviljade servad hakkavad kergelt pruunistuma.

Tõsta piiniaseemned, koriandriseemned, tšillihelbed, paprika ja 2 sl õli väiksemasse kastrulisse ja kuumuta kuni keemiseni. Lase vaikselt mulksuda paar minutit ja tõsta pliidilt ära. Jahuta veidi ning sega juurde palsamiveiniäädikas ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga.

Piserda ahjuköögivilju kastmega, sega need läbi ja tõsta siis serveerimistaldrikule. Serveeri kohe ja serveerides lisa köögiviljadele veel värsket koriandrit.