Tumenenud hambad on probleem, millega paljud meist silmitsi seisavad. Hammaste värvitooni mõjutavad nii vanus, joogivee fluoriidisisaldus, toitumisharjumused kui suitsetamine. Vanemas eas muutuvad hambad tumedamaks, kuna emailikiht on õhenenud ja emaili all olev tumedapoolsem dentiin on rohkem nähtav. Hambaid värvivad näiteks punane vein, peet, mustikad, sojakaste, ketšup, kohv, tee ja teised toiduained. Muuhulgas võib hambaid värvida/pigmenteerida tumedamaks ka kehv suuloputusvahend.

Kuidas saada valgem naeratus?

Õnneks on see probleem kergesti lahendatav. Unimed kliiniku suuhügienist Anneli Tammet selgitab: “Kergematel juhtudel aitab hambaid valgemaks muuta soodapesu, mille puhul juhitakse hammastele suruõhu- ja veejuga, milles sisalduvad naatriumvesinikkarbonaadi ehk soodagraanulid eemaldavad pigmendi, katu ning hammaste vahele kinni jäänud toiduosakesed.” Ta lisab, et soodapuhastus ei valgenda otseselt hambaid, vaid annab tagasi nende loomuliku värvi ja loob valgendava efekti mulje. Enamasti on eelnevalt vaja eemaldada ka mineraliseerunud katt ehk hambakivi, seejärel poleeritaksegi hambad soodapesuga jäänukkatust ja pigmendist puhtaks.

“Enamik inimesi hammaste valgendust ei vajagi — piisab vaid põhjalikumast hambaarstikabinetis tehtavast puhastusest,” räägib Tammet. Kes aga säravama tulemuse poole püüdleb, võib mõelda ka hammaste valgendamise protseduurile. Unimed kliinikutes pakutakse mugavat kapevalgendust, mida patsient saab ise kodus teha.

Kas saab ka kodus?

Kodune valgendusmeetod on mugav ja võtab aega paarist päevast nädalateni. Kuidas see toimib? Suuhügienist võtab hammastest jäljendi ja laboritehnikud valmistatavad igale patsiendile spetsiaalse kape, mis vastab täielikult tema hammastele. Kape koos valgendusgeeli ning kasutamisjuhistega antakse koju kaasa. Koduse kapevalgenduse puhul on lõplikud tulemused nähtavad keskeltläbi mõne nädala pärast.

Särava ja valge naeratuse juures on tähtis hoolitseda ka suu üldtervise eest. Tammet paneb südamele, et enne esteetiliste lahendustega tegelemist on oluline hoolitseda, et hambad oleksid terved. See tähendab, et parandatud on kõik augud, eemaldatud hambakivi, katt ning igemed on terved.