Mis mõjutab ainevahetuse kiirust?

Seedimise kiirust mõjutavad mitmed tegurid, nende seas:

Vanus. Mida vanemaks sa saad, seda aeglasemaks muutub ainevahetus.

Lihasmass. Mida suurem on lihasmass, seda rohkem kaloreid põletad.

Välistemperatuur. Kui su keha peab toime tulema külmas keskkonnas, põletab see rohkem kaloreid, et keha jahtumist vältida.

Füüsiline aktiivsus. Kõik kehalised liikumised kasutavad kaloreid. Mida aktiivsem oled, seda rohkem sa neid ka põletad.

Kas osa inimesi sünnib kiirema ainevahetusega?

Jah, mõned inimesed on alates beebieast kiirema ainevahetusega. Kõige enam seostatakse selle kiiruse erinevusi siiski vanuse ja keskkonnaga. See tähendab ka seda, et kiirema ainevahetusega inimesed ei ole sugugi kaaluprobleemidest priid.

Kas ainevahetust on kaalu kaotamise eesmärgil võimalik kiirendada?

Kaalukaotus ei tähenda ainult vähema hulga kalorite söömist. Tõhus kaalu langetamise programm sisaldab lisaks sellele ka ainevahetuse ergutamist. Selleks on erinevad meetodid:

Liigu rohkem! Mida aktiivsem oled, seda kiirem on ka sinu ainevahetus.

Tee kõrge intensiivsusega (HIIT) treeninguid. Need treeningud annavad ainevahetusele hoogu juurde ja seda ka treeningujärgsel ajal.

Tee jõutreeningut. See kasvatab lihasmassi, mis aitab omakorda efektiivsemalt kaloreid põletada ning seedimist kiirendada.

Söö proteiini. Arvestatava koguse proteiini söömine on vajalik lihasmassi kasvatamiseks ja säilitamiseks. Valgu söömisel on võrreldes näiteks süsivesikutega ka tõhusam ainevahetust kiirendav mõju.

Ära näljuta ennast. Vähem söömine võib olla küll kaalulangetuse mõttes vajalik aga oluliselt väiksem kalorite hulk aeglustab ka ainevahetust.

Joo vett. Vee joomine aitab samuti kaasa kalorite põletamisele ja kiirendab ajutiselt ka ainevahetust.

Joo kofeiiniga jooke. Lisaks veele tuleb kasuks ka madala kalorsusega jookide tarbimine, nagu näiteks roheline tee ja kohv.

Maga korralikult. Kehv uni aeglustab seedimist ja soodustab kaalus juurdevõtmist.

Allikas: liigume.ee