Täiskasvanud veedavad suure osa oma päevast töö juures ja nii langeb vähemalt üks päevastest põhitoidukordadest tööl olemise ajale. Selle toidukorra võimalikult meeldiv, taskukohane ja ladus korraldamine sõltub inimesest endast, aga osalt on ka tööandja võimuses, kuna just tööandja saab sageli kõige hõlpsamalt korraldada tervisliku söömise võimalusi tööpäeva vältel. Seega on tööandjatel toitumist korraldades mitmes mõttes võtmeroll — nii teabe pakkumisel, ohutuse tagamisel kui ka mugavuse ja võimaluste loomisel. Töötaja ise aga teeb lõplikud valikud ning otsustab, mida ja millal ta sööb.

Kampaania „Tervislikud töökohad — vähem stressi“ soovitused:

  • Söö alati hommikusööki. See toidukord varustab keha energiaga, mis on organismile päeva hakul hädavajalik efektiivseks toimimiseks.
  • Hommikusöök olgu tugev. See, kes hommikuti korralikult sööb, peab stressile paremini vastu.
  • Ära jäta toidukordi vahele. Kui töökohal või selle ümbruses puudub toitlustusasutus, võta toit kodust kaasa.
  • Võta söömiseks aega ja söömise ajal tegele ainult söömisega. Nii puhkad tööst ja tunned toidust suuremat naudingut.
  • Joo vett. Töötajatele peab töökohal olema tagatud nõuetele vastav kvaliteetne joogivesi, mida saab juua puhastest jooginõudest.

Tööstress on luu- ja lihaskonna haiguste järel esinemissageduselt teine tööga seotud terviseprobleem Euroopas. Stressis töötaja kulutab sama töö tegemiseks rohkem aega, teeb sagedamini vigu, mis vajavad hiljem parandamist, ning on loominguliselt vähem produktiivne. Väsimus võib põhjustada ka tööõnnetusi ning pideva väsimusseisundi tagajärjel võib saada koguni tõsiseid tervisekahjustusi. Kannatada võivad ka suhted nii tööl kui ka väljaspool. Uuringud näitavad, et 50–60 protsenti kaotatud tööpäevadest on tingitud tööstressist ja psühhosotsiaalsetest ohuteguritest.

Loe tööstressi kohta Tööelu portaalist http://tooelu.ee/et/teemad/stress-ja-vagivald-tool/toostress

Kasuta stressikaardistajat, et oma organisatsioonis stressiuuringut läbi viia www.stressivastu.ee

Loe Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri tervislike töökohtade kampaania „Vähem stressi“ materjale http://tooelu.ee/et/eu-osha/Kampaania-Vahem-stressi-2014-2015