Väga paljud inimesed ei sea endale karjäärialaseid eesmärke, vaid lihtsalt otsivad töö ja siis teevad neid asju, mida tuleb teha. Kui enam ei jaksa, otsivad uue töö.

Lõpeta see. Töö võtab meie ärkveloleku ajast suurema osa kui meie perekond, nii et kui sa seda ise ei kujunda, siis pead leppima sellega, et suurema osa sinu elust pole sa ise enda peremees. Seda sa vist ikka ei taha?

Samm 1: On täiesti normaalne alustada redeli kõige alumisest astmest — niikaua kui sa hoiad oma pilgu sihtmärgil, mille poole ronid

Paljud tahavad kohe juhtivaid kohti saada. Mõned inimesed ei lähegi enne tööle, kui nad ei saa seal kohe teatavat positsiooni või palganumber on nende arvates liiga väike. Aga selline ootamine ainult suurendab tõenäosust, et kui sul õnnestubki lõpuks oma ootustele vastav töökoht saada, teed sa oma kogenematuse tõttu vigu ja kolleegid pettuvad sinus. Kui sa alustad altpoolt, on tõenäoline, et sa üllatad inimesi positiivselt ja tõus karjääriredelil toimub seetõttu peaaegu iseenesest.

Samm 2: Paku abi ja küsi abi

Maailmas ei ole inimest, kes kõike teaks ja oskaks. Kui me abi ei küsi, siis me ka ei õpi. Kui me ei õpi, siis me ei arene. Mõtle oma karjäärist kui kunstinäitusest: kui sa kuraatorina ei tunne uuemaid kunstivoole ja kunstnikke, siis sa oled ajast maha jäänud. Küsi teiste kuraatorite käest abi. Nõu küsida on alati okei. Oma näitusele uut kunsti otsida on samuti alati okei.

Samamoodi paku teistele oma abi. Kui sa näed, et keegi vajab abi, siis ära oota, et ta sinult seda paluma tuleks, vaid paku seda ise. Ära karda võistlust. Ära unusta, et mida tugevamaks muutuvad su kolleegid, seda tugevamaks muutud ka sa ise.

Samm 3: Lase teistel endale oma karjääri tõlgendada, aga säilita nõuannete suhtes ettevaatlikkus

Samamoodi, nagu mingi kunstniku kunst on tõlgendamisele avatud, on tõlgendamisele avatud ka su karjäär. See tähendab, et selle suundi ja arenguid saab mitut moodi mõista. Aga kuula oma edasiste sammude suhtes pigem selliste inimeste nõu, kes on sellisel positsioonil, kuhu sinagi tahaksid jõuda. Iga valik, mis me oma elus teeme, viib meid sammu võrra ühele või teisele poole. Sellepärast tulebki küsida nõu inimestelt, kelle moodi sa näed ennast tulevikus elamas, et nende nõu järgi talitades sa sinnapoole liigudki. Kui sa järgid selle inimese nõu, kelle moodi sa elada ei taha — ükskõik kui erineva asja kohta ta nõu annab ja ükskõik, et ta ise soovib sulle ainult head — liigud sa valele poole.

Allikas: She Knows