Õige aeg, õige koht

Maial oli probleeme tervisega, mis mõjutasid ta tööd. Teinud raske otsuse töölt lahkuda, andis ta ülemusele olukorrast teada, käies samas välja alternatiivi. Probleem eeldas kodust rezhiimi ja ta küsis, kas ta võiks kodus töötada. Ülemus jäi peaaegu kohe nõusse ja Maia lahendas isikliku probleemi, säilitades samas töökoha.

Isiklikest probleemidest rääkimine võib tunduda nööril kõndimisena, aga kui te teate, millal on õige seda teha, võite oma karjäärile tegelikult hoogu juurde anda. Kui töötajad otsustavad mitte riskida ja olulist informatsiooni ülemustele mitte avaldada, kannatab selle all tõenäoliselt meeskonnatöö.

Usalda ülemust

Kui teil on probleem, mis mõjub teile ränga koormana, ei pruugi sellest kolleegidele rääkimine olla kuigi hea idee, kuna teie isiklikud mured võivad seltskondliku vestluse käigus levida. Rääkige sellest pigem otsesele ülemusele – tema suudab teid aidata. Ülemusele südame puistamisel on mitmeid eeliseid.

Esiteks aitab see luua teie vahele usalduse ning arendab tugeval alusel põhinevat tööalast suhet. Ülemus mõistab teie vajadusi ning peab lugu teie otsekohesusest. Uuringud näitavad, et kidakeelsed inimesed kaotavad võimaluse inimestega ühist keelt leida. Kui te ütlete, et teil on probleem, aga et te saate sellest aja jooksul üle, siis mõjute te põikleva, mitte ausana. Selle asemel võiksite oma murest otsekoheselt rääkida. See võimaldab teisel inimesel probleemi mõista, teile kaasa tunda ja võimalik, et ka lahendusi välja pakkuda.

Niisiis, millal tasub töö juures isiklikuks muutuda? Siis, kui probleemid kodus hakkavad mõjutama teie tööd. Ülemusele tööd mõjutavatest isiklikest probleemidest rääkimine aitab luua inimestevahelist suhet. Mõned probleemid, eriti meditsiinilised, tuleks päevavalgele tuua – sellise informatsiooni varjamine võib tähendada firma petmist.

Olge vestlemisel ettevaatlik

Samas on probleeme, millest on mõistlikum mitte rääkida, isegi siis, kui see on viinud teie töötulemused järsult alla. Kui teil on finantsraskusi või kui te peate andma sisse pankrotiavalduse ja ennast maksejõuetuks kuulutama, siis ärge seda kellegagi arutage. See võib minna teile tulevikus edutamise maksma. Kui probleem on lahendatud, suudate endised tulemused taastada.

Ka ei tasuks rääkida teistele pereasjadest. Kuigi teil võib olla perekondlikke probleeme, on kõige turvalisem rääkida lähematele sõpradele töö juures probleemidest filtreeritud kujul. Ebaoluliste asjade rääkimisel võidakse teid tembeldada lobamokaks. Säästke end piinlikkustundest, ärge rääkige oma asjadest inimestele, kes ei ole usaldusväärsed ega olulised. Kaaluge informatsiooni kaalukust, mida te avaldate kavatsete, ja juhinduge vaistust.

Ettevaatus on parim

Mõnikord võib vaist teile öelda, et parem on mingist asjast ülemusele mitte rääkida, kuigi mõistus ütleb teile, et te peaksite sellest rääkima. Sellisel juhul järgige vaistu. Finantsprobleemidest rääkimine võib tekitada ülemuses mulje, et teil on pillajalikud kalduvused, seepärast on parim teada, mida ja kuidas rääkida. Vajadusel võite informatsiooni eelnevalt töödelda ning öelda välja olulised asjad, jättes välja soovimatud üksikasjad.

Reklaamifirma juht Rein oli finantsalases kitsikuses ning vajas hädasti palgatõusu. Töösaavutuste hindamise intervjuu pidi tulema kahe kuu pärast ja ta teadis, et võib arvestada tubli palgatõusuga, aga ta ei saanud nii kaua oodata. Mõistus ütles talle, et ta peaks ülemusega oma probleemidest rääkima, samas keelas vaist seda teha. Ta otsustas võtta laenu ja elada kaks kuud väga väikese eelarve peal, mis tasus end ära, kuna ta sai kaks kuud hiljem ihaldatud palgatõusu.

Ka avastas ta, et ta eelkäija oli teinud selle vea, et kasutas palgatõusu küsimisel ettekäändena finantsprobleeme ning sattus sellega halba kirja.