I müüt. Tõeline naine ei tohi huvituda karjäärist.

Psühholoogide uuringute andmetel teeb tütarlaps oma esimese valiku umbes 16-aastaselt kas naiselikkuse kasuks, kus tuleb järgneda liidrile, või oma individuaalsuse ja eduka karjääri kasuks. Hiljem loob ta perekonna, sünnitab lapsi, kes ajapikku täiskasvanuks sirguvad. Ning vastavalt nende sõltumatuse kasvule vabanevad naises tema enda ressursid ning ta saab end uuesti tööle pühendada. Kui naine on tark või andekas, suudab ta kindlalt asuda professionaalse eneserealiseerimise teele.

II müüt. Naine pole võimeline liider olema.

Tegelikult on kaunima soo esindajatel vägagi efektiivsed, kuid mitte repressiivsed mõjutamise oskused. Seetõttu õnnestub neil juhtida ilma survet avaldamata. See on aga vägagi oluline omadus, mis aitab kaasa alluvate loominguliste võimete avanemisele.

Naine ei kohandu meheliku juhtimisstiiliga, vaid kasutab loominguliselt ebatraditsionaalseid võtteid, mille hulka kuulub oskus olla teiste silmis veetlev. Sellega võidab ta kolleegide sümpaatia ja armastuse.

III müüt. Naine pole küllalt tark, et saavutada töös edu.

Paljude aastakümnete jooksul on kasutatud inimeste võimete kindlaks määramiseks intelligentsuskvooti. Tavaliselt on see näitaja kõrgem meestel. Viimastel aastatel on aga IQ hakanud kohta loovutama EQ-le — emotsionaalsele koefitsiendile.

Selgub, et intellektist ei piisa pahatihti edukaks tööks. Psühholoogid kinnitavad, et probleemid töö juures pole sagedamini seotud mitte professionaalse ebakompetentsusega, vaid emotsionaalse ebaküpsusega.

Uuringute tulemused kinnitavad, et inimese loomingulisus sõltub just tema emotsionaalsest intellektist. Käesoleval sajandil on just EQ saanud edu võtmeks. Peamisteks väärtusteks on saamas intuitsioon, pehmus, sarm, siirus, avatus, empaatiavõime, kannatlikkus ning taktitunne. Kas pole tuttavad iseloomuomadused? Ning pange tähele — need kõik on puhtalt naiselikud. See aga tähendab, et tulevik on naiste päralt.

IV müüt. Karjääri ja perekonda ei saa kokku sobitada.

Meie ühiskonnas on välja kujunenud arvamus, et tõelise naise puhul ei mängi karjäär määravat rolli. Talle on oluliselt tähtsamad perekond, lapsed ning stabiilsus. See kõik on tõepoolest väga tähtis, ometi ei tasu tähelepanuta jätta naise ambitsioone. Muide, mees ei peaks muret tundma selle üle, et äkki kallim keeldub talle järglast kinkimast. Enamik naisi on ikkagi seisukohal, et mitte mingi muu rõõm pole võrreldav emaksolemise rõõmuga.

Karjääri suhtuvad naised veidi teisiti kui mehed. Neile on see eelkõige isiksuse areng, võimalus tegelda oma lemmikalaga, eneserealiseerimine. Mehed mõistavad aga karjääri all prestiižikaid ja perspektiivikaid raha ja võimu võimaldavaid ameteid.

V müüt. Karjäärinaistel puudub igasugune sarm ja veetlus.

Arvatakse, et naiste tööalased saavutused on pöördvõrdelised nende iluga. Tegelikult võib aga just ärimaailmas kohata eredaid, hoolitsetud välimusega huvitavaid daame. Nad on loobunud kiirtoitudest ning tegelevad spordiga. Sageli juhtub aga, et teades tugevama poole arvamust naiste kohta, suruvad nad alla oma soovi astuda meestega loomingulisse võitlusse. Nad kardavad, et jäävad sel moel meeste silmis ilma oma veetlusest.

Teed karjääri — kaotad kallima, sest mehed ei kannata tarku naisi. Kas see on ikka nii? Kas tõesti tunnetab edukas naine, et ta pole täisväärtuslik? Jah, kuid vaid siis, kui ta kõrval on konservatiivsete põhimõtetega mees või lihtsalt hädavares.

Naiselik tarkus

Kui soovid, et kallimat ei segaks su professionaalne edu, järgi mõningaid reegleid.

  • Ära mitte kunagi suhtu mehe töösse ega kolleegidesse üleolevalt, vaid ikka ja alati austusega. Jah, oled temast mõningal määral üle, tema aga ei tohi seda isegi mitte aimata. Kinnita, et ta on kõikidest kõige parem. Mehele on see äärmiselt tähtis.

  • Ära iialgi demonstreeri põlgust koduste kohustuste suhtes. Kuigi me elame XXI sajandil, pole meeste psühholoogia muutunud nendest aegadest saadik, mil nad tarisid koopasse tapetud mammuti, et naine saaks neile isuäratavat lõunat valmistada. Mehed vaatavad meid ikka veel eelkõige kui kodukolde hoidjaid. Isegi kui me töötame täistööpäevaga.

    Näljane mees on tige mees. Tulnud mõned korrad koju ning avastanud maitsva õhtusöögi asemel külmikust paar õnnetut viinerit, hubasuse asemel segaduse tubades ning sind arvuti taga istumas ning aruannet koostamas, mõtleb ta veidi ja … läheb teise juurde, kes pole nii hõivatud, vaid on nõus tema eest rohkem hoolitsema. Selle juurde, keda sina nimetad halvustavalt „kodukanaks”.

  • Ära loobu töö pärast ühisest ajaveetmisest. Pea meeles, et puhkepäevad on tööst vabad päevad. Isegi pooleliolev äriplaan ei tohi segada sind kahe päeva jooksul kallimale pühendumast.

  • Väldi jutte oma isiklikest edusammudest. Just nimelt need jutud ning enesekiitus, isegi kõige süütum, tekitavad mehes negatiivseid tundeid sinu töö suhtes. Unistab ju iga mees, et tema kõrval oleks naine, kes kõige rohkem maailmas hindab nimelt teda.

    Mida ette võtta

    Kuidas toimida kui su saavutused ei mõju just parimal moel suhetele armastatud mehega? Meeste psühholoogia pole kiviajast alates eriti muutunud. Seetõttu peab edukas naine olema ka kaval.

    Liikusid edu suunas samm-sammult: parim õpilane klassis, olümpiaadide võitja, andekas tudeng ja lõpuks naine, kes teeb karjääri. Õnneks peaks piisama, on ju olemas kõik: hea töö, kõrge palk, truud sõbrad ja, mis peamine, armastus.

    Tööorjus

    Paljude maailma maade sotsioloogid murravad juba ammu pead küsimuse üle, miks ühe või teise abikaasa edukuse tõttu lagunevad õnnelikud perekonnad. Teadlastel on selles suhtes välja kujunenud kaks seisukohta.

    Ühed spetsialistid on arvamusel, et naistele on edukus vastunäidustatud. Naine, kelle palk ületab partneri oma, „ajab nina püsti”. Ning üsna varsti algavad variatsioonid teemal „Mina saan rohkem ja mina nõuan”. Edukus muudab inimese paratamatult enesekindlamaks, otsustavamaks ja ka karmimaks.

    On olemas ka medali teine pool — edukatel inimestel ilmnevad sellised iseloomujooned nagu kõrkus, egoism, ambitsioonikus. Kõrkus ja „püstise nina efekt” tekib naistel palju sagedamini kui meestel. Nii kinnitavad sotsioloogid. Naissugu demonstreerib suurima rõõmuga oma üleolekut ning püüab ikka ja jälle meestele midagi tõestada.

    Ometi on harmoonia see, mis peaks valitsema. Võimalik, et kallim ei pööra sulle selga üldse mitte haavatud enesearmastuse tõttu või kadedusest. Lihtsalt töö on saanud sinu ainsaks elumõtteks…

    Järgnevalt on välja toodud mõningad märgid, mille järgi saab kindlaks teha, kas oled oma karjääri ori.

  • Pead tühjaks ajaraiskamiseks igasugust tegevust, mis pole seotud su tööga. Jalutuskäigud, romantilised nädalalõpud kallimaga, rõõmsad koosviibimised ühiste sõprade ringis — kõik need on sinu jaoks igavad ettevõtmised, millest on vaja võimalikult kiiresti lahti saada.

  • Tunnetad alateadlikult oma üleolekut teistest. Vaadake, mina olen tõeline professionaal, muretsen töö pärast. Ümberringi on vaid logardid ja päevavargad.

  • Oma kallima palvele küpsetada õunapirukat vastad kõrgilt, et sinu eluülesanne on olla edukas isiksus, mitte köögitüdruk. Sõbrannat aga, kes sai lapse ning emaksolemise nimel loobus oma karjäärist, nimetad põlglikult „kodukanaks”.

  • Tegeled pidevalt professionaalse eneseimetlemisega. Pidev eufooria oma saavutuste üle on sama selge märk karjääriorjusest kui lõppematu stress ebameeldivuste tõttu tööl.

  • Ja kõige hullem äärmus: isegi pärast romantilist õhtut, uinudes kallima käte vahel, mõtled ikka ainult tööle.

    Allikas: Mini, Naisteka arhiiv