Gundel Lehese vanim laps on 16-aastane, noorim aga kõigest kahene. Ta tõdes, et erinevate rollide tasakaalus hoidmine ei ole sugugi mitte lihtne ülesanne, aga samas ka mitte võimatu.

“Kui peres on neli last, siis on erinevatel aastatel ka sootuks erinevad väljakutsed. Kõige olulisem oskus selle juures on prioriteetide seadmine,” avaldas Lehes, kes tõdes, et elu ise aitab eristada prioriteetsed asjad mitteprioriteetsetest. “Ühel hetkel jäävad vähem-olulised asjad lihtsalt tegemata ja järelikult siis neid polnudki vaja teha. Igaühel meist on ööpäevas 24 tundi ja see võib küll kõlada klišeena, aga tõepoolest — kes palju teeb, see ka palju jõuab.”

Tööandja toetus oluline

Gundel ise on püüdnud alati pärast lapse saamist võimalikult kiiresti tööle naasta. See tulevat tema sõnul kasuks ka pereelule, kuna naine saab end teostada ning perega seotud kohustused jagunevad peres kenasti ära. Lisaks on oluline tööandja toetus.

Näiteks Swedbankis on võimalik lapsehoolduspuhkuselt tööle naasta osalise tööajaga, lisaks on peamajas olemas ka sõimerühm, mis on mõeldud ainult Swedbanki töötajate lastele. Lisaks on võimalik osad tööülesanded teha ka kodukontorist — antud paindlikkus sõltub loomulikult tööiseloomust, ehk et osaliselt on võimalik kodukontoris tööd teha, kuid olulistel koosolekutel on vaja osaleda.

“Sellest ei pruugi alati aga piisata,” nentis ta mõtlikult. “Isegi kui tööandja on valmis töötajat vastu võtma, siis oluline on ka riigi ehk kohaliku omavalitsuse toetus. Olen nelja lapse puhul iga kord kogenud, et kuigi laps oleks valmis lasteaeda minema, siis pole kohta, kuhu minna. Üks suurim murepunkt ongi see, et paljudel lõpeb vanemahüvitis ja laps oleks valmis osalise ajaga lasteaias käima, aga mida pole on lasteaiakoht.”

Gundeli sõnul on tal palju abi olnud headest vanavanematest. Võõras pole tema perele olnud ka eralasteaia teenus. Nelja lapse puhul on kõik võimalused käiku läinud. “Ühe lapsega vedas mul eralasteaia asukohaga väga, sest see asus töökohale väga lähedal. Nii sõitsime hommikuti pool tundi koos lasteaeda ning mina sealt paar minutit edasi tööle ning õhtul võtsin lapse peale ning saime Tallinna liiklust arvestades pika kodutee ette võtta — ehk et koosolemine lapsega oli maksimaalne,” meenutas nelja lapse ema.

Võtmeküsimus — aeg iseendale

Tihtipeale küsitakse ka Gundelilt endalt, mis on tema edu saladus? Kuidas nelja lapse kõrvalt jõuda karjääri teha ja kõik mosaiigitükid edukalt koos hoida?

Ja vastus on lihtne: “Eelkõige tuleb aega leida ka iseenda jaoks. Käin kolm korda nädalas trennis ja tunnen, et minu jaoks on see tõeliselt meditatiivne tegevus. Aja iseendale võtmine on oluline. Enese aeg-ajalt laadimine peaks olema prioriteet. Tõsi, ega selle realiseerimine pole mul alati lihtne,” nentis ta ja lisas lõpetuseks: “Noori emasid ei tasu tööpõllul karta. Pigem tuleb see isegi kasuks — lapsevanemaks olemine lisab empaatilisust ja juhina oled mõistlikum ja positiivsem. Minu enda isiklik eesmärk on olla oma lastele eeskujuks.”