Mõningatel andmetel pole oma tööga rahul iga neljas töötaja.  Iga viies aga ei saa isegi aru, kas töö, millega ta tegeleb, talle üldse meeldibki.

Ametialane emotsionaalne läbipõlemine on tänapäeval suur  probleem. Meditsiinitöötajad, psühholoogid, õpetajad, sotsiaaltöötajad, päästjad, korravalvurid — need on vaid mõned ametid, mis võivad kergesti läbipõlemist tekitada. Viimasel ajal räägitakse ka mänedžeride ja kontoritöötajate läbipõlemisest kui „valgekraede sündroomist”.

Kuidas ära tunda?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) peab emotsionaalset läbipõlemist haigestumiseks, mis vajab kvalifitseeritud arstiabi.  Alljärgnevalt on toodud professionaalse läbipõlemise sündroomi tundemärgid.

1.   Füüsiline kurnatus, pidev väsimus ja nõrkusetunne.  Hommikune tööle asutamine on muutunud piinavaks. Kurnatus tööpäeva lõpus on karm tegelikkus. Sagedased peavalud, lihaspinged, iiveldus, unehäired — need on igapäevased kaaslased.

2.   Emotsionaalne kurnatus,  mis väljendub surutuses, abituses, pidevates konfliktides perekonnas. Me kaotame kaastunde, sõbralikkuse ja viisakuse mõisted. Sagenevad sellised negatiivsed emotsioonid  nagu raev ja ärrituvus.

3.   Psüühiline kurnatus.  Inimene hakkab negatiivselt suhtuma iseendasse, oma töösse ja kogu oma elusse. Ta teeb pidevalt tööluuse ning on sageli haige.

Millised on emotsionaalse läbipõlemise etapid?

Nii nagu iga teinegi haigestumine, läbib professionaalne läbipõlemine teatavad arengufaasid.

Esimene etapp. Tundub, et nii palju tööd pole lihtsalt võimalik ära teha. Inimene on väga aktiivne, ta tunneb, et on asendamatu, ta  keeldub oma vajadustest, mis pole otseselt  tööga seotud. Ta  ei taha tunnistada ebaõnnestumisi ja pettumusi. Ning just sel etapil hakkab üpris ootamatult arenema kurnatus. Tuntakse väsimust, nõrkust, unetust.                                                 Läbipõlemise algetapi juurde kuulub ka emotsionaalne eemaldumine, kolleegidega kontaktide vältimine, seejärel aga täielik individuaalsuse kaotus.

Teine etapp.  Töötaja hakkab tundma, et ta ei täida oma kohustusi, ei anna küllaldast panust ühisesse töösse. Ta ei saa enam rahuldust oma tööst.

Kolmas etapp. Kasvab isolatsioon kolleegidest. Nüüd keeldub inimene täitmast ülesandeid ja kohustusi ning on pidevalt haige.

Neljas etapp.  Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni andmetele viib professionaalne läbipõlemine  paljudel juhtudel suitsiidse käitumise arenemisele.

Mida teha?  Millega assotsieeruvad sul Ludvig Feuerbachi  sõnad: „Inimene on see, mida ta sööb”? Loomulikult dieediga! Lõdvestu ja hinga aeglaselt välja …                                                                     

 Professionaalse läbipõlemise puhul ei käi jutt dieedist. Oluline on säilitada teatavat toidukordade arvukust, märkida aeg, mis kulutatakse söömisele, olukord, millises süüakse ning õige suhe toiduainete energeetiliste ja emotsionaalsete komponentide vahel. Et toime tulla professionaalse läbipõlemise esialgsete märkidega, on soovitatav süüa iga kolme tunni tagant.  Kusjuures suupisteteks sobivad kõige paremini looduslikud antidepressandid — šokolaad, mandlid, banaanid, marjad, troopilised puuviljad jms.

Une ja ärkveloleku, töötamise ja vaba aja režiimid on samuti võtmeiks edukaks võitluseks haigusega. Millest oleks siis parem alustada? Määra kindel magamamineku aeg. Kui ei suuda uinuda ning mõtted tööst kimbutavad, kirjuta kõik paberile üles. Hommikul saad kirjutatu läbi analüüsida ning mõista, mis on see, mis ei lase sul saada rahuldust tööst, edukalt areneda ega tunda end õnnelikuna.

Arvata võib, et seletused on lihtsad — vale tööaja tsüklite, koormuste ja tegevuste jaotus. Sind võib mõjutada isegi sinu töölaud.

Siin mõned lihtsad soovitused:

1.   Töötsüklid peaksid kestma 90 minutit, koos nendele järgnevate 5 kuni 10 minutiliste vaheaegadega.

2.   Kui tunned, et oled sattunud oma ülesandega tupikusse, pane see kõrvale ja tegele täiesti teistsuguse tööga. Tulemus ei lase end oodata.

3.   Vaata oma töökohta. Vasta küsimusele: mis sind konkreetselt ärritab? Võib-olla kriuksub tooliselg või on arvuti liiga aeglane  või istud seljaga akna poole ega näe päevavalgust …

4.   Aseta oma lauale midagi erksat. Näiteks lillekimp või puuviljakauss. Erksad värvid — põhiliselt punane, kollane ja oranž  - omavad depressioonivastast efekti.

Võta need nõuanded kasutusele ja sa ei põle tööl kunagi läbi. Saad ka kergesti hakkama emotsionaalse läbipõlemise varajaste ilmingutega. Peab aga siiski teadma, et emotsionaalne läbipõlemine on haigus ning teatud staadiumitel on vajalik psühhoterapeudi kvalifitseeritud abi.