1. Su tööülesandeid jääb aina vähemaks

Kas su kolleegid saavad sinust aina rohkem ülesandeid? See, mille eest sina vastutasid ei ole enam su pädevuses? See tähendab seda, et sind hakatakse vaikselt välja tõrjuma. See võib küll aeglaselt toimuda, kuid on siiski kindel märk.

Sama kehtib ka töötundide vähendamise kohta. Graafiku alusel töötajatele hakatakse tavaliselt lühemaid vahetusi andma — justkui vihjena selle kohta, et sa ei ole enam nende silmis vajatud.

2. Inimeste käitumine muutub

Igaüks meist ei ole pokkerihunt, kes saladust hoides head nägu teha oskab. Nii võivadki su kolleegid hakata sinu ümbruses veidralt käituma. Võib-olla ei vaata su lahedaim lauakaaslane enam sulle silma. Võib-olla ei kutsuta sind enam kambaga lõunale. Kui selline salatsemine ja veidrerdamine toimuma hakkab, siis tea, et midagi on varsti juhtumas.

3. Sind ei kutsuta koosolekutele

Osakonnakoosolekutel sind enam vaja ei ole. Kas sul suurtele üldistumistele on enam üldse asja? Kui su firma su ideid enam koosolekutel ei vaja, siis pole su ülemusel sind ka suure tõenäosusega tarvis.

4. Kui sa küsid puhkust, hakkab ülemus veiderdama

Konkreetsest vastusest pole haisugi! Kui küsid, kas sul oleks suvel võimalik kaks nädalat vabaks võtta, siis hakkab ülemus nihelema ja tema vastustes ei ole mitte mingit konkreetsust. Ta teab väga hästi, et suvel sind enam tema alluvuses ei ole. Ta lihtsalt ei taha seda sulle veel öelda.

5. Firma vahetas omanikku

Sageli ei too uus omanik tavatöötajale suuri rõõmu-uudiseid. Uute omanikega kaasnevad ka tavaliselt reformid, mille tulemusena ka osa töötajatest sageli ukse taha tööotsinguportaalidesse surfama saadetakse.

6. Sind jälgitakse kullipilgul

Sa ei saa isegi kodus rahu, sest tundub, et ülemus ja kolleegid on hakanud sind kullipilgul jälgima. Justkui oodataks, et sa millegagi eksiksid, et siis lõplikku lahtilaskmisotsust põhjendada. Ole igal juhul ettevaatlik!