Naisülemused teevad rohkem vigu kui mehed. Naised pole piisavalt avameelsed oma alluvatega. Sageli ei kontrolli nad nende tööd, vaid kulutavad suurema osa ajast pisiasjadele, jättes kõige olulisema kahe silma vahele.

Naisülemuse viis viga:

1. viga. Sageli ei suuda naised oma emotsioone talitseda. Nad ajavad segamini töö ja isiklikud asjad.

On väga keeruline leida tasakaal vastastikustes suhetes alluvatega, ja seda nii meestel kui ka naistel. Kõige tähtsam on leida kuldne kesktee distantsi ja läheduse vahel. Peab olema küllalt lähedane, et teada, kellega koos töötad, ning säilitama piisavalt distantsi, et edukalt tööd juhtida.

2. viga. Kõik naisülemused püüavad luua tööl ideaalset õhkkonda — miniparadiisi, kus pole pettumusi, solvumisi ega stressi.

Pole ju midagi halba selles, kui lubada kolleegidel töö juures veidi lõdvestuda. Kuid tulles igati vastu töötajate soovidele, võib tekkida keeruline olukord, kus sinult hakatakse nõudma üha rohkem ja rohkem vastutulekuid.

Kui see ongi just nii läinud, seisab ees avameelne jutuajamine oma alluvatega. Selgita neile, et nad kipuvad niiviisi ära unustama ühise asja, nimelt töö.

3. viga. Naisülemus annab liialt palju võimalusi lootusetutele töötajatele.

Head ja usaldusväärset töötajat on raske leida. Kandidaadi CV on suurepärane, vestlusel käitub ta kenasti. Lõpuks aga selgub, et ta ei suuda üldse oma kohustustega toime tulla ega kollektiivi sulanduda. Enamasti lastakse selline inimene õige kiiresti töölt lahti.

Naised pakuvad talle mitmeid teisi võimalusi, vallandada aga ei taha. Nende meelest vajab uus töötaja aega harjumiseks või on tal perekond üleval pidada — põhjusi võib leida ju hulgi.

Üheks sellise käitumise ajendiks on enesekindluse puudus. Just enesekindlus aitab inimesel oma vigu tunnistada ning neid ka parandada, vallandades ebasobiva töötaja. Ükski naine ei taha aga tunnistada, et on vea teinud ning selletõttu tuleb keegi lahti lasta. Ta arvab, et pärast sellist möödalaskmist kaotab ta kollektiivi usalduse.

Ometi on olukord on täiesti vastupidine. Ülemuse autoriteet tõuseb just siis, kui ta ei karda tunnistada oma vigu ning neid parandada.

4. viga. Naisülemused vajavad usaldusväärseid nõuandjaid.

Naine unistab alati inimesest, kes oleks talle nii lapsevanemaks, õpetajaks, kasvatajaks, sõbraks kui ka juhendajaks. See võib viia aga selleni, et inimene kaotab võime iseseisvalt otsuseid vastu võtta.

Samas ei vaja mitte ükski meesülemus pidevaid nõuandeid. Mehed on iseseisvamad, nendele meeldib kõike ise teha, seejuures kõrvalist abi kasutamata. Ülemuse puhul on selline lähenemisviis kahtlemata mõistlikum.

Naiste plussiks on vaid see, et nad oskavad inimesi õigemini hinnata. Neile ei valmista raskusi leida inimene, kes annaks nõu igas küsimuses.

5. viga. Niipea kui naine on ülemuseks saanud, hakkab ta arvama, et kõik sõltub ainuüksi temast.

On hädavajalik mõista, et ülemusena ei pea sa hoolitsema oma isikliku edu eest, vaid hoopis firma ja selle töötajate hea käekäigu eest.

Sellega on raske leppida nii meestel kui ka naistel. Saanud juhatajaks, unustatakse firma huvid ning esikohale tõusevad isiklikud ambitsioonid. Pöörad tähelepanu sellele, kuidas räägid, kuidas riietud, millise mulje teistele jätad. Ning esialgu unustad oma kõrgel ametipositsioonil olles kõige tähtsama, nimelt töö.

Peab endale selgeks tegema, et eelkõige esindad kogu kollektiivi, millest firma ju koosnebki. Oled edukas vaid siis, kui su töötajad täidavad hästi oma kohustusi. Sinu võit on kõikide töötajate võit.

Seda tõsiasja kipuvad unustama peaaegu kõik ülemused. Kuid naistel tekib seoses sellega rohkem probleeme. Võib-olla seetõttu, et saanud ülemuseks, ei suuda nad oma edusse uskuda. Liigne emotsionaalsus võib naises esile kutsuda „tähehaiguse” — ta muutub kõrgiks ja üleolevaks.

Paljud naisülemused kipuvad enda arvele kirjutama kõik positiivsed tulemused — selline on kord juba nende loomus. Iga juhtivtöötaja peab aga teadma, et puhtalt isiklikke teeneid ei olegi. Paljudel naistel kulub sellest aru saamiseks terve elu.

Et olla edukas juht, tuleks mõelda sellele, kas ikka hoiad õiget distantsi oma alluvatega. Pea meeles kuldset keskteed. Ära ka liiga palju luba, vastasel juhul hakatakse sinult aina rohkem ja rohkem nõudma. Tunnista julgelt oma vigu, et neid oleks võimalik kiiresti parandada.

Ära liiga palju sõltu võõrastest nõuannetest, lihtsalt võta need teadmiseks. Pea meeles: kõige tähtsam näitaja on tulemus.