COSMOPOLITAN: Oled jutuajamist ülemusega edasi lükanud, kuna kardad, et sa ei oska talle midagi öelda? Ära puikle kõrvale ja tee see lihtsalt ära. “Kui jääd rahulikuks, räägid faktidest ja erinevatest lahendustest, võivad rasked jutuajamised ülemusega su töösuhteid ja -tingimusi parandada. See suurendab su edutamisvõimalusi ja näitab, et oled aktiivne, paindlik ja küps,” ütleb Morgan Consultingi värbamismänedžer Vanessa Ross.
Siin on viisid, kuidas seda professionaalselt teha.

… SUL ON LIIGA PALJU ÕLUL

Loe ja vaata Cosmo veebruarinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Cameron Diaz

• Cosmo muusa: Kristel Aaslaid

• Muuda suhe püsivaks

• Šoppa muretult kogu maailmas

• Mul on seda vaja! Brändide lummuses

• Šikid punutised

• Sinu õllegiid
VALI ÕIGE HETK: ära tüüta oma ülemust, öeldes, et selle tööga tegelemine kurnab sind — projekti kindlaks kuupäevaks valmissaamise nimel töötab lisaks sinule veel terve tiim. “Lepi ülemusega kohtumine kokku siis, kui asjade seis on rahulikum,” soovitab Ross.

MIDA ÖELDA: “Mu koormus on väga suureks muutunud ja olen mures, sest tahan töökvaliteeti kõrgel hoida.”

TARK STRATEEGIA: “Tee nimekiri lühi- ja pikaajalistest abiplaanidest, nagu assistendi palkamine mõneks päevaks nädalas oma ülesannete delegeerimiseks,” soovitab Ross.

… SA OLED RASE

VALI ÕIGE HETK: enamik arste soovitaks sul oodata 12. nädalani, et seda oma tööandjale öelda. Sul on hommikuti halb olla? Räägi sellest talle varem.

MIDA ÖELDA: “Ma olen rase. Tahtsin seda sulle otse öelda, et edasisi käike aegsasti paneerida.”

TARK STRATEEGIA: “Uuri oma firmast paindliku töötamise võimalusi pärast emaduspuhkuselt naasmist,” soovitab Ross. Uuri ka välja, milliseid paberid on vaja emapalga saamiseks korda ajada.

… SA TAHAD PALKA JUURDE SAADA

VALI ÕIGE HETK: “Parim aeg palgatõusu küsimiseks on siis, kui oled just ülemuselt kiita saanud,” ütleb karjääripsühholoog Meredith Fuller.

MIDA ÖELDA: “Ma hindan aega, mis te olete mu väljaõpetamisesse investeerinud ja tunnen, et olen oluliselt arenenud. Aga ma tunnen, et ei saa oma töö eest piisavalt tasu… Seega olen siin, et palka juurde küsida (siis ütle summa, mida sa saada soovid).”

TARK STRATEEGIA: esita portfoolio, mis näitab sinu oskusi ja klientide-kolleegide arvamusi sinust (meilid, kirjad, saavutuste ülevaated). “Tee nii, et see sisaldaks innovaatilisi ideid äri edendamiseks — nii meenutad ülemusele oma väärtust,” ütleb Fuller.

… SA LAHKUD TÖÖLT

VALI ÕIGE HETK: enne kui seda uudist teatama lähed, oota, kuni oled saanud kätte kindla kokkuleppe oma uuest töökohast.

MIDA ÖELDA: “Ma olen siin töötamist ja teie käe all õppimist nautinud, aga olen saanud tööpakkumise, millest ma ei saa keelduda. Kahjuks esitan lahkumisavalduse.”

TARK STRATEEGIA: “Tööta tublilt lõpuni ja oma lahkudes häid suhteid, nii säilitad oma maine,” ütleb Fuller. See kindlustab hiilgava soovituskirja ja jätab sinust hea mulje — kunagi ei tea, mil samas firmas võib tekkida uus pakkumine, mis võib olla sulle kui loodud.