Tegevussfäär

1. Finants-majanduslikud osakonnad. Need on kuningriigid, kus valitsejaks kord. Kui igapäevased homeerilised naerupahvakud, mis vahelduvad meeleheitlike möiretega, pole sinu jaoks, siis oled valinud õige tee.

Raamatupidamises ning muudes finantsasutustes valitseb peaaegu pühalik vaikus. Range atmosfäär soodustab mõttelist tegevust. Ja kuidas võikski see teisiti olla? Sinu käes on ju asutuse tulud ja — oh õudust! — kulud. Ja kus siis mujal, kui just numbrite kuningriigis saab tunnetada oma tohutut tähtsust…

Sinu deviis: „Sada korda kontrolli”.

Ellujäämise võtted…

  • Ole täpne kui šveitsi kronomeeter. Ära kiirusta. Sulle heidetakse pigem ette kiirustamist kui liigset aeglust.

  • Soeta endale märkmik ning kirjuta sinna üles ka kõik pisiasjad. Keegi ei tea, millal neid vaja võib minna. Harjumus kõike üles kirjutada on hea võte arendamaks vastutustundlikkust, mida on sul kahtlemata niigi ülekülluses.

  • Valmistu selleks, et osa tööd näib tühja ajaraiskamisena. Milleks siis muidu, ei tea mitmekümnendat korda, on tarvis üle kontrollida ühte ja sama numbrite jada? Retooriline küsimus! Pea meeles, et tuleb olla tähelepanelik iga koma puhul, muidu võib ühel päeval juhtuda, et oled oma ettevõtte maha müünud võileivahinna eest.

    2. Osakondades, kus tegeldakse loominguliste uuringutega (marketing, reklaam, PR, disain jms) valitseb hoopis teistsugune stiihia.

    Meediaplaanide kaante vahelt võid avastada noa ja kahvli, kirjutuslaua sahtlist aga frivoolse sisuga piltide kogu. Ülemus sõidutab innustunult mööda lauda puust vedurit, peakunstnik aga istub arvuti taga lootose asendis. Tähendab, kõik on kombes. Peab vaid selgeks tegema, mis on xerox — see pole mitte üksnes koopiamasin, vaid ka baarilett. Ülemusega on aga kombeks sina peal olla. Ära segadusse satu — selline asjade seis soodustab mittestandardset mõtlemist. Vähemalt nad väidavad nii…

    Sinu deviis: „Ideed juhivad maailma”.

    Ellujäämise võtted…

  • Väljenda ennast. Sinu relv on individuaalsus, milles see ka ei väljenduks.

  • Ära sulgu enesesse. Loomingulised isiksused on reeglina suhtlemisaldid. Nad leiavad tavaliselt kergesti ühise keele kõige erinevamate inimestega. Pealegi on neile omane huvi kõige toimuva vastu, seetõttu ei jää sa tähelepanuta, ükskõik siis, kuidas see ka ei avalduks.

  • Harju tsüklilisusega. Täieliku anabioosi perioodid hakkavad vahelduma avraalidega. Vaatamata sellele, et igaüks kuulub siin iseendale, tuleb töö siiski tähtajaks ära teha. Sa võid koostada etapiviisilise graafiku, võid aga ka ööl enne projekti üleandmist arvuti taha istuda (nagu arvatavasti kõik ülejäänud teevadki). Tee nii, nagu sulle mugavam on, kuid mitte kvaliteedi arvelt.

    Mõõtmed loevad

    Küllap on sulle juba selgeks saanud, et rahvusvaheliste hiiglaste ja väikeste kodumaiste kontorite vahel on teatav erinevus. Kusjuures see ei seisne mitte ainult vaipade kohevuses, vaid eelkõige atmosfääris ning inimfaktoris.

    Väikestes asutustes valitsevad sageli mitteformaalsed suhted nii töökaaslaste vahel kui ka töös. Korporatsioonides funktsioneerib kõik kui õlitatud mehhanism, kuid usalduslikkus ning vastastikune abi tuleb ülemuse kabinetis unustada.

    1. Suur firma

    Sinu deviis: „Meid on palju ning me kõik oleme — kostüümides”.

    Ellujäämise võtted…

  • Ärilise suhtlemise eetika koos korraliku väljanägemisega on kohustuslik, vabakunstniku maneere siin ei hinnata.

  • Hingelised läbielamised on parem koju jätta. Olgu peale, et kallim ei helistanud, mis siis, kui veetsid kolm tundi ummikus ning uued kingad hõõruvad hirmsasti — tunnete ilmutamisse ei suhtuta just hästi. Lihtsalt kiirga positiivsust — see on kindel võiduvariant.

  • Valmistu järk-järguliseks tõusuks mööda karjääriredelit. Vaevalt et keegi sind kõrgustesse üle ülemuse pea tõstab.

    2. Väike firma

    Sinu deviis: „Balansseeri piiri peal”.

    Ellujäämise võtted…

  • Kolleegidega suhtlemisel tuleb temperatuuri tõsta, muidu hakatakse sind paremal juhul külmavereliseks karjeristiks pidama, hullemal juhul — ülemuse käepikenduseks.

  • Ometi ei tasu ka üleliia avameelne olla — mõtle läbi iga oma samm, muidu võidakse sekretäripiiga ja tema ülemuse südamlikul kohvijoomisel iga sinu sõna sinu vastu kasutada.

  • Kaitse oma arvamust leebelt, kuid kindlalt — väikestes asutustes, kus palju põhineb usaldusel võib jäika seisukohta tõlgendada kui isiklikku vaenulikkust.

    Ning ära mitte kunagi unusta, et kõige kaalukam argument oled sina ise, seetõttu kuulata uue tööga kohanedes hoolega ennast. Igasugune uus kollektiiv on suurepärane väljavaade saada kogenumaks ja targemaks. Ning vahel on ka võimalus leida uusi tõelisi sõpru. Vastupidi levinud arvamusele on see täiesti reaalne.

    Kohast, kus sa istud

    On veel üks moment, mis sinu karjääri võib mõjutada, see on kaastööliste osakonnasisene paiknemine. Lihtsamalt öeldes on see koht, kuhu sind on istuma pandud. Hea, kui lähedal istuvad Tom ja Ann, kellel on samad huvialad kui sinulgi. Keerulisem on juba, kui vastas istub proua Laine, kellel on teadaolev harjumus kõike ülemusele ette kanda. Isegi, kui sa tõepoolest püüdlikult ja palehigis koostad tema valvsa silma all aastaaruandeid, hakkad end nii või teisiti koolilapsena tundma.

    1. Kui teie kontoris on kõik võrdsed.

    Sinu deviis: „Lõdvestu ja tunne rõõmu”.

    Ellujäämise võtted…:

  • Tegu pole ellujäämise, vaid suur vedamisega.

    2. Kui ülemus on kõrval.

    Sinu deviis: „Kõik või mitte midagi””.

    Ellujäämise võtted…

  • Kui sul on õnnestunud ülemusele (variant: proua Lainele) tõestada, et sa ei vea seanahka, ei raiska ilmaasjata aega jne, arvesta, et oled hakkama saanud. Edasi on juba karjääri ehitamine lihtsam. Kui teie iseloomud aga ei sobi… Mis siis ikka, sul ei vedanud seekord. Kuid ülemust, erinevalt vanematest, võib üritada uuesti valida.
  • Võida endale kasvõi tükike isiklikku ruumi. Selleks võivad olla lähedaste fotod või armsad pisiasjad sinu töölaual — peamine, et need aeg-ajalt meenutaksid sulle, et büroo kuulub ka sinule.

  • Kaitse oma õigusi — näiteks, õigust lõunavaheajale. Vastasel korral võid rikkuda mitte ainult seedimise, vaid võid liiga teha ka oma kaelale, sest ülemus võib vahetevahel üritada pähe istuda. Lepi kohe alguses kokku vaheajale minek ning parem, kui sa ei jää kontorisse lõunat sööma, vaid jalutad lähema kohvikuni.