Tuled sellest välja eduka ja rikkana või hoopis õnnetu ja üksildasena?

Universaalseid retsepte raskete aegade ületamiseks pole. Kuid on mõned teeotsad, mis juhatavad meid kriisist välja. Ehk sobib mõni neist ka sulle.

Naised kannatavad kriisi ajal meestest rohkem. Sest rasketel aegadel vallandatakse esmajärjekorras naisi. Selleks on nii otseseid kui kaudseid põhjuseid. Otsesed: osa naisi töötab osalise koormusega. Nad on eesmärkide täitmisel vähemolulised kui need (enamasti mehed), kes töötavad täie pühendumusega ning neist võib rahulikuma südamega vabaneda. Kaudsed põhjused: tööandjal võib olla sügav sisemine veendumus, et vallandatud mees jääb meeleheitest haigeks, hakkab jooma või tõmbab ennast oksa, aga naistel on ju tore kodus toimetada. Seepärast juhtubki, et rasketel aegadel vallandatakse võrdse kvalifikatsiooni ja tööoskuste korral pigem naine kui mees. Sealjuures ei arvestata, et kaasajal kasvatavad paljud naised lapsi üksi, hoolitsevad vanemate eest või on perekonnas peamiseks tulutoojaks, sest mees teeb meeldivat, aga vähetasuvat tööd.

Ajakirjas Lilit detsembris:
  • Evelyn Sepa sirgumine pardikesest luigeks
  • Mees on imelihtne osta!
  • Paljastame mileedi prototüübi
  • Coco Chanel elu õppetunnid

  • Kui töö kaotab mees, perekonna toitja, on see naise jaoks veel hullem kui ise tööd kaotada. Vähe sellest, et raha pole — mees riidleb ja toriseb, kannatab hinges ja põeb füüsiliselt. Ja naine muretseb enda pärast — tema eest ei hoolitse keegi, lastele ei jätku raha riiete, õppevahendite ja trenni tarbeks ning mehest on kahju — on näha, kuidas ta kannatab. Lisaks teeb muret isiklik abitus — mida teha, kui peale perenaiseks olemise muud korralikult ei oskagi. Töötuse kasvu perioodil pole tööturul temasuguseid kellelegi vaja.

    Ajal, mil elu kallineb ja töötus kasvab, kaotab naiselikkus väärtuse. Oskus pilkupüüdvalt riietuda ja võluv olla, hellitada ja õrnusega veedelda pole enam kellelegi vajalik. Mehed keskenduvad rasketel aegadel oma probleemidele, jooksevad kodunt tööle, langevad masendusse ja tegelevad oma minapildiga — kas mind on muutunud maailmas kellelegi vaja, kas ma saavutan uuesti edu? Aga naisi nad tähele ei pane. Ebameeldiv, aga tõsi: iga mõõnaperiood röövib meilt osakese naiselikkusest. Ja kui hästi me ka hiljem ei ela, ei tule kadunud naiselikkus enam tagasi. Kui naiseliku ellujäämisentsüklopeedia, raamatu “Tuulest viidud” kangelanna Scarlett rikastus ja armastatud mehega abiellus, jäi ta hinges ikkagi kahtlustavaks ja rabedaks — äkki kukub kõik jälle kokku! Ja meil, nagu Scarlettil endalgi, oleks sellisest kaotusest vaid veidike valus ja kurb. Alati jääb võimalus raskeid aegu ausalt ja kasudega üle elada. Selleks on tarvis teada oma tugevaid ja nõrku külgi ning valida raskuste ületamiseks sobiv tee. Pakume nelja klassikalist lahenduskäiku. Tegelikkuses on variante palju rohkem — leia enda jaoks midagi uut, kombineeri ja vii ellu!

    1. Võta kätte ja tee ise ära!

    Kellele sobib

    Selle valib sõltumatu ja analüütilise mõtlemisega avantüristlike kalduvustega naine. Ta teab, mida tahab, oskab oma eesmärke teistele selgitada ning raha lugeda.

    Kuidas raskustega toime tullakse

    Tema edu saladus

    Ingrid ei jäänud oma õnnetuse otsa konutama, vaid rühkis tihenevast saastarahest hoolimata edasi. Kui vaja, õppis uusi asju ja näitas kõigile, et tema pea püsib ikka püsti. Kui asi veelgi halvemaks läks, võttis end kokku ja alustas ühel aastal kahe uue asjaga: meediakooli ja portaaliga. Ning arvatavasti (otsus on edasikaebamiste ringil) õnnetus tal ekskaasa suu netiavarustes kohtuliku keelu abil sulgeda.

    Millest hoiduda

    Suurest ja jagamatust vastutusest. Tuleb õppida end välja lülitama ja puhata, et mitte läbi põleda ning väsimusest kokku kukkuda. Vahel kummitab üksildus — raske on kedagi usaldada peale iseenda.

    2. Püüa hetke ja kasuta ära

    Kellele sobib

    Tundlikele, emotsionaalsetele ja tahtejõulistele naistele, kes võivad väliselt hingeliselt hapratena näida, kuid on tegelikult visad ja kannatlikud.

    Kuidas raskustega toime tullakse

    Näide: Siiri Sisask, laulja, heategija, poliitik, näitleja

    Milles on tema edu saladus

    Ausus. Oskus enda sisse vaadata ja teha seda, mis hetkel kõige olulisem tundub. Siiri võib olla uskumatult sihikindel ja jäärapäine, ometigi on ta aga samas ka naine, kes ammutab jõudu teistelt inimestelt, ennekõike aga armastusest — olgu see siis armunine või armastuse lõpp.

    Millest hoiduda

    Võid kaotada hulgaliselt energiat selleks, et ennast vaost hoida või enda jaoks eriliselt käituda ega suuda seepärast nii kõrgele lennata kui sooviksid. Ning alati jääb mõni pettumus — ei küündinud, ei saanud, ei teinud ära. Vahest seepärast ei julge Sisask enam anda pikki isiku-intervjuusid?

    3. Armastatud mehe/meeste kaasabil

    Kellele sobib

    Nõrgale ja passiivsele või tagasihoidlikule ja targale, arvestavale ja tähelepanelikule naisele.

    Kuidas raskustega toime tullakse

    Mõistetakse, et üksi hakkama ei saa ning leitakse endale edukas ja perspektiivne mees või armuke, kes kõiges aitab. Mõnikord on mängus mitu armukest korraga, juhuks, kui ühega neist peaks midagi juhtuma. Võimalikud on kaks varianti.

    Esimene näide: poeet Vladimir Majakovski muusa Lilja Brik

    Sobib boheemlasele

    Tema edu saladus

    Ta kasutas usinalt tüüpilist naiselikku strateegiat: paljud meist, kes me ühe noormehega tõsimeelselt kohtume, saame aeg-ajalt kokku ka teisega — juhuks, kui esimesega midagi välja ei tule. Ta oskas meest enda juures hoida, sest polnud mitte ainult hea armuke, vaid ka hea sõber ning lubas armukesel teha kõike seda, mida teised naised silmaotsaski ei salli — suitsetada, juua, kaarte mängida, truudust murda. Tal õnnestus vaevata ära tunda seda liiki mehi, kes suutsid aastate jooksul taluda ka kolmandat, sugugi mitte ebaolulist tegelast.

    Millest hoiduda
    Peavad olema raudsed närvid, et taluda kõigi nende kiivaste armukeste nõudmisi ja vältida tähelepanu pööramist nende kannatustele, keda vaid raha ja materiaalsete hüvede pärast vajad. Vastasel juhul arenevad sinus süükompleks ja depressioon.

    Teine näide: füüsik Albert Einsteini abikaasa Ethel

    Sobib koduperenaisele

    Tema edu saladus

    Antud lahenduse jaoks pole tarvis olla saatuslik kaunitar ega vamp. Peamine on oskus meestest aru saada ja hinnata kainelt enda kannatlikkust: mida sa suudad mehe juures taluda, mida mitte.

    Millest hoiduda

    Mis siis, kui sa ei oska enda jõuvarusid hinnata ega suuda leppida tema truudusetuse, kapriiside või pideva hõivatusega ning jääd haigeks? Muide, Ethel Einstein elas ainult 50-aastaseks ja suri südamehaiguse tõttu.

    4. Kasuta seitsmendat meelt

    Kelle sobib

    Tavaliselt on see naine, keda on õnnistatud tüüpilise naiseliku arukusega — tunnetab kõike, näeb viis sammu ette, ent kui temalt küsida, kuidas ta seda teeb, siis vastata ei oska. Tema lemmiklaused on: “Ma tunnen, et…” või “Mulle tundub…”

    Kuidas raskustega toime tullakse

    Leiab endale partnereid, kes vahendavad tema ideid, tema ise aga puhub juba uutele elu sisse. Alguses ei võeta teda sageli tõsiselt, ent peale mõningasi täppi- ja kordaminekuid sigineb tema ukse taha järjekord.

    Ruth Handler, Barbie-nuku looja

    Tema edu saladus

    Ta uskus oma intuitsiooni ja andesse. Ning oli eesmärgi huvides valmis oma ambitsioonid ja isekuse ohvriks tooma.

    Mida vältida

    Intuitiivne isiksus satub sageli pilvedesse hõljuma. Tema elus on hädasti vaja kedagi, kes loeks raha ja aitaks tema fantaasiaid reaalsuseks muuta. Eduga kaasnev peapööritus ja fantaseerimiskalduvus võivad ta ärielus krahhini viia.

    Lühendatud versioon