Muidugi mõned naised (samuti mõned mehed) teevadki selliseid asju hea meelega, aga see ei tähenda, et see peaks olema iseenesestmõistetav. Paraku vaadatakse naisi, kes pisikohustuste täitmisest keelduvad, veidi viltu ja arvatakse, et nad üritavad teistest paremad olla ega panusta tiimitööle. Mehi, kes keelduvad selliste ülesannete täitmisest, vaadatakse kui… mehi. Oma tööülesannetele pühendunud mehi, kellel pole aega niisama pisiasjadega sahmida.

Kui naised tegelevad lisaks oma lepingujärgsete töökohustustega ka kontoris tegemist vajavate jooksvate pisiasjadega, siis on tulemus see, et nende tööpäev venib pikemaks kui meestel ja nad ei jõua kõike valmis ning lõpuks võib see naisele maksta tõusu karjääriredelil. Kui naised keelduvad pisikohustuste täitmisest, arvatakse, et ta ei panusta piisavalt ja see võib samuti maksta tõusu karjääriredelil.

Toome viis näidet, mida kontoris naistelt oodatakse ja mis küll kohe ei pruugi diskrimineerimisena paista, kuid tegelikult seda siiski on.

1. Tihti oodatakse, et naised vastavad telefonile, korraldavad koosolekuid ja teevad vähemolulist paberitööd.

Ei usu? Kujuta ette situatsiooni, et sa istud kõrvuti oma meeskolleegiga ja lauatelefon heliseb — kumb tõenäolisemalt vastab? Ja kes selle viimase volituse mingi asja kasutamiseks valmis kritseldas?

2. Eeldatakse, et naised protokollivad koosolekuid

Mehed meelitavad naisi märkmeid tegema, sest nad ju saavad sellega paremini hakkama — kõik ju teavad, et mehed ei suuda mitut asja korraga teha (ja meestel on mugav seda uskuda, et nad ei suuda). Aga see tähendab ka seda, et nii võivad naised mingist võimalusest ilma jääda, sest on väga raske samal ajal kirjutada ja mingi eriti hea idee välja pakkuda.

3. Naistel palutakse valmistada kohvi/katta laud/tuua midagi poest jne

Sest naised ju ometi oskavad neid asju nii palju paremini, eks ole!

4. Eeldatakse, et just naised õpetavad uusi töötajaid välja

Kui naine sellest keeldub, siis tema karjäär kannatab ja teda hakatakse pidama isekaks. Kui mees keeldub, öeldakse, et tal on kiire.

5. Eeldatakse, et naised küpsetavad kolleegi sünnipäevaks kooki, tellivad kontorisse toitu ja planeerivad pidusid

Kes teie firma viimased suvepäevad ja jõulupeo korraldas? Kelle tehtud rabarberikooki sa viimati hommikukohvi kõrvale nautisid? Tundub nagu väike asi, aga tegelikult selline vaikne surve mõjub pikapeale naiste psühholoogiale. See võib viia emotsionaalse kurnatuse ja viimaks läbipõlemiseni.

Allikas: Business Insider