Tööandja kohus on korraldada töö nii, et töötajaid oleks kaitstud ilmastikumõjude eest, mis võivad neid ohustada või tervist kahjustada. Rakendama peab abinõusid, mis aitaksid vältida füüsikalistest ohuteguritest tulenevat terviseriski või viia see võimalikult madalale tasemele.

Tööruumid (sh olmeruumid) peavad olema väliskeskkonnast piisavalt termoisoleeritud, arvestades selles ruumis tehtava töö laadi ja töötaja füüsilist koormust. Soovituslik on tagada sisetöökohtadel kerge füüsilise töö (näiteks kontoritöö) puhul õhutemperatuur 19-24 kraadi. Keskmise ja raske füüsilise töö (näiteks raskuste teisaldamine, siseviimistlus) korral on soovituslik tagada 15-19kraadine õhutemperatuur.

Siseruumides töötamiseks sobiva temperatuuri tagamisel tuleb elektriliste küttekehade kasutamisel vältida elektrisüsteemi ülekoormust, tulekoldeid kütta mõõdukalt. Ehk on mõistlik siinkohal mõelda sellele, et ilmastikust tulenevad ebamugavused korduvad igal aastal ning tegemist pole seetõttu olukorraga, mis tuleb vaid korraks üle elada. Seega tasuks tööandjal võimalusel mõelda elektri- või küttesüsteemi korrastamisele, et võimalikult efektiivselt (seda nii rahalisest seisukohast kui ka töötajate heaolu arvestades) leevendada ilmastikust tulenevaid ebamugavusi.

Kuidas väljas hakkama saada?

Eestis puuduvad madala õhutemperatuuriga tingimustes töötamise piirväärtused. Soovituslik on arvestada Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi koostatud tuule-külma indeksit, mis näitab katmata nahale mõjuva külmakraadi tegelikku toimet. Seetõttu on oluline teada, kuidas saab tööandja oma töötajaid välistingimustes külma eest hoida.

Tööandja peab tagama, et töötaja oleks juhendatud sel moel, et ta oleks teadlik madala õhutemperatuuriga tingimustes töötamisel tekkida võivatest terviseriskidest ning nende vältimise abinõudest. Välitingimustes töötamisel peavad töötajad olema varustatud soojade tööriietega, sobivate jalatsite, näo- ja silmakaitsetega.

Töötamisel külmas peab tööandja tagama tööaja hulka arvestatavad vaheajad. Vaheaja kestuse ning perioodi valikul arvestada töötajate ettepanekutega. Puhkepausideks peab tööandja töötajad kindlustama sooja ruumi või soojakutega, kus töötajatel oleks võimalusel saadaval kuum jook.