Töötava inimese identiteet versus töötu identiteet
Töötuks jäänud inimese identiteet võib hakata ajapikku muutuma. Kui inimene on tööga kindlustatud ja tal on kindel kuupalk, siis tunneb ta end oluliselt turvalisemalt. Tal on tagatud haigekassa, ta saab lubada endale ja oma perele materiaalseid hüvesid ja ta tal on kuuluvustunne kollektiiviga, kellega koos ta töötab. Töö kaotades kaotab ta ühtlasi materiaalsete võimaluste osas ja ka kuuluvustunde osas. Ta võib tajuda end hüljatu või reedetuna ning olude ohvrina.

Paljudel töötutel võib käivituda leina protsess, kus leinatavaks objektiks on endine turvaline elu. Selles seisundis on väga raske optimismi säilitada. Tekib teatud sorti passiivsus ja vajadus aktiivsest elust tagasi tõmbuda. Soovitav ongi sel puhul mõneks ajaks aeg maha võtta ja anda endale teadlikult puhkust ja rahu. Oluline on seejuures lähedaste toetus. Õnneks on inimese psüühikal omadus oma seisundeid vahetada. Enamasti tullakse masendusest omal jõul välja ning uuesti tegutsema hakates leitakse uued võimalused oma eluga edasi minna.

Kuidas inimese enesehinnang mõjutab töö saamist
Enesehinnang võib mõjutada üsna suurel määral uue töö saamist. Ükski tööandja ei soovi näha tööintervjuul ebakindlat ja alaväärse hoiakuga kandidaati, kes ei usu oma võimetesse. Pigem valib ta otsitavale töökohale julge, enesekindla ja lootust täis isiku.

Isiklik SWOT analüüs: tugevused, nõrkused võimalused ja ohud
Mõnikord on hea teha enda kohta SWOT-analüüs. Selleks tasub kirja panna järgmised 4 punkti:

Pane tugevuste alla vähemalt 10 märksõna enda positiivsetest omadustest ja oskustest, mille üle sa saad enda puhul uhke olla, mida tead, et oskad hästi. Võid meenutada mõnda eelnevat rasket aega oma elus. Millised isikuomadused või oskused aitasid sul eelnevatest kriisidest väljuda?

Pane nõrkuste alla 10 märksõna oma iseloomuomadusest või oskustest, mida enda puhul taunid või mida pead nõrkuseks. Need võivad olla ka küljed, mis sulle ei meeldi endas praegu, mil oled töötu.

Pane ohtude alla kirja märksõnadena see, mida kardad juhtuvat praegusel eluetapil kõige enam, kui miski ei muutu paremaks.

Pane võimaluste alla kirja see, mida kasulikku sa saad õppida enda ja oma elu kohta tänu töötuks jäämisele. Milliseid uusi võimalusi see võib sulle pakkuda, milliseid uusi uksi avada?

Lisaks enda arvamusele võid paluda oma lähedastel ja tuttavatel anda sulle tagasisidet nendes neljas punktis.