Pauligi koolitaja Mihkel Jürimaa: esimeseks eelduseks võiks olla kirg, kirg kohvi vastu. Siinkohal pean ma silmas midagi enamat kui harjumus valmistada endale igahommikune tass kohvi. Baristal peaks olema tahtmine avastada, õppida, katsetada ja proovida uusi maitseid, aroome, meetodeid. Kõik sinna juurde kuuluv — erinevate meetoditega kohvi valmistamine, latte art, cupping jms on õpitav. Seega minu soovitus algajale baristale — tehke endale selgeks põhitõed maitsva kohvi valmistamiseks, et saaksite kliendile pakkuda tõelist maitseelamust ning arvestada tema soovidega.

Caffeine kohviku barista Miia Kiho: kindlasti oleks esimene samm tutvuda oma kodulinna kohvimaastikuga ja mõista, milline keskkond sobiks just sulle. Näiteks — kas sa oled huvitatud pigem espressomasina või filtrikohvidega töötamisest jne.

Selleks, et enda lemmikusse kohvikusse baristaks saada, soovitaksin ennast vabal ajal kohvi alal võimalikult palju harida. Kui oled niigi huvitatud kohvimaailmast, on see kindlasti sinu jaoks täielik lust ning suurest kohviarmastajast kandidaat jääb kindlasti tööandjale silma!

The Brick Coffee Roastery, Estonian Cupping Championship 2017 võitja Henry Politanov: mul oleks vaja küll paari baristat, nii et võib vabalt minu juurest alustada! Aga kui tõsiselt rääkida, siis soovitan minna kuhugi kohvikusse jutule ja vaadata, kuidas töö iseloom sobib. Alustaks sellest, et prooviks erinevaid kohvisid ja vaataks, kuidas maitseb. Nii peaks endale ka selgeks saama, kas ikka on seda kohvipisikut sees.

Estonian Latte Art Throwdown 2017 võitja Patrick Paidla: alguses võiks olla “kohal”: maitsta toite ja jooke ning kõiki maitseid analüüsida. Kindlasti peaks alustama kohe erikohvist, uurima väga palju erinevaid meediaallikaid (www.perfectdailygrind.com, www.baristahustle.com jpt.), viima end kurssi erinevate võistlustega ja neid võitnud baristade retseptidega ning algus ongi tehtud. Alati võib ka minult küsimusi küsida Instagrami vahendusel.