Kõikvõimalikud õnnetused, hädad ja tugevad vapustused, samuti ka keerulised ning ebaharilikud situatsioonid tõstavad esile uusi liidreid. Õieti äratavad unest neid, kes varem ei aimanudki endal olevat omadusi võtta julgelt vastu otsuseid, ühendada inimesi, haarata neid endaga kaasa ning võtta vastutus toimuva eest enesele. Uued liidrid kerkivad võistkondadesse spordiväljakutel mitte võitude tipul, vaid siis, kui kaotusele järgneb kaotus. Sõpruskonnale avaneb võimalus saada endale uus liider, kui on juhtunud midagi ebameeldivat. Vahel piisab vaid koos metsa eksimisest või puhkuse ajal kusagil seitsme mäe ja mere taga ilma rahata jäämisest. Head juhid teavad, et kriisiolukord võib esile tõsta seni keskmiseks peetud inimeste hiilgavaid juhioskusi. Nii et kaadrivahetus rasketel aegadel polegi tühi toimetamine, vaid katse kasutada äsjailmunud liidrite potentsiaali.

Kõige sagedamini vahetuvad juhtija ja juhitava kohad perekonnas. Selle ajendiks võivad olla haigused, lähedaste suured ebaõnnestumised, rasked rahalised probleemid ning isegi … lapse sünd, eriti siis, kui noortel vanematel pole kedagi abiks. Igasugune kriitiline olukord võib tugevasti mõjutada varjatud liidri elu, kinkides talle vapustavaid perspektiive.

On ainult üks probleem - suure tõenäosusega ei sattuta kunagi sellisesse olukorda ning oma liidrianne peidetakse aastatega ikka sügavamale ja sügavamale. Ja ega pole ju tahtmistki suuri vapustusi läbi elada, isegi kui auhinnaks on üpris auväärne staatus Pealegi pole ekstreemsetes olukordades ärganud liidrite saatus mitte just kergete killast. Kui paljud meist ikka vaimustuvad senini tagasihoidliku kolleegi (abikaasa) resoluutsete otsuste vastuvaidlematust täitmisest. Samal ajal kui "sünnipärase" liidri harjumus kamandada võib ümbritsejaid küll ärritada, aga sellesse suhtutakse, kui millessegi möödapääsmatusse.

Oma suhteid ümbruskonnaga on targem samm-sammult, pikkamööda ümber seada, saavutades järk-järgult autoriteedi ning õiguse võimule. Pole soovitav ilmutada oma liidrivõimeid olude sunnil, vaid ennast ning oma tõelisi kalduvusi tõsiselt tundma õppides.

Kuulumine varjatud liidrite hulka on küllaltki tõenäoline, kui

  • - tekib soov igal võimalikul moel vabaneda ülearustest ülemustest ning võtta vastu iseseisev töö, öeldes seejuures ära kellegi käe all töötamisest;
  • - ei taha tunnustada võõraid autoriteete;
  • - tunnustatud liidrid kutsuvad esile suure uudishimu ning … soovi neist kaugemale hoiduda;
  • - kellegi teise stsenaariumi järgi läbiviidavad kollektiivsed üritused tunduvad ebameeldivad;
  • - tunnetades survet langed äärmustesse - demonstreerides erakordset, peaaegu ebatõest allaheitlikkust, unustades seejuures igasuguse diplomaatia ning käitumisreeglid. Erinevad käitumisviisid sarnastes situatsioonides üllatavad nii teisi kui ka iseennast;
  • - aeg-ajalt ilmub su ellu keegi, kes vajab nõuandeid ning on valmis sulle loovutama lõviosa oma probleemidest ning vastutuse oma tegude eest;
  • - on olemas isiklik arvamus igas asjas, ka nendes, mis sind otseselt ei puudutagi. Kahjuks diskuteerid teistega vaid mõtetes;
  • - praegu - nagu ka lapsepõlves - unistad sellest, et ükskord mingil ajahetkel teed midagi kangelaslikku ning näitad lõpuks kõigile, milleks võimeline oled.

    Kui senini -natuurilt liidrina -pole midagi kangelaslikku ette võetud, on selleks järelikult olemas kaalukad põhjused. Nagu …

    Tugevate kogukond
    Seal, kus on koos liiga palju juhte, peab keegi neist varju astuma. Selleks ei pruugi sugugi olla vähem väärikas. Tihti on kõik puhtalt juhuse mäng. Sageli läheb võim ja autoriteet automaatselt üle vanuselt vanemale. Näiteks on tugevatel vanematel kombeks muuta oma järeltulija varjatud liidriks.

    Kui probleem on tõepoolest ümbruskonna mõjujõus, siis peaks endale leidma tegevuse, kus pole palju konkurente. Selleks võiks esialgu olla vägagi tagasihoidlik ettevõtmine, peamine on hakata selle juhiks. Kunagi hiljem võib siis teiste liidritega jõudu katsuma hakata. See on ka hea ettekääne mõneks ajaks võõraste mõjutuste alt pääseda.

    Armastatud mees on ilmne liider. Mitte ükski stiihiline hädaolukord ei anna maailmale nii palju uusi liidreid kui abielulahutus. Pole raske arvata, et sellisel juhul ärkavad unest sagedamini naised, kes oma tugevate meeste kõrval näisid iseendale ja teistele nõrgemate ja abitumatena kui nad tegelikult olid. Kaotanud toe, saadavad nad tihti imesid korda muutes kardinaalselt mitte ainult eneste elusid, vaid ka ümbritsevate omi. Ajalugu kubiseb taolistest näidetest. Tõsi küll: sama sageli kordub ka teine variant - lahkunud ühest meesliidrist, ilmub naine õige varsti veel tugevama ja võimukama partneri kõrvale. Tihti juhib teda selles alateadvuslik hirm ilmutada enese liidrivõimeid, sest see tähendaks ju vastutuse võtmist. Olukorrast väljapääs pole ka endast nõrgema partneri otsimine.

    Ometi on mõtet oma armastatud liidri võimu ohjeldada, piiritledes täpselt need valdkonnad, milles võim on jagatud - suhtlemine sõprade ja vanematega, teie töö ning karjäär jne. See on hea kool algaja liidri jaoks, kes tahab tõepoolest uut rolli omandada.

    Ebaõnnestumised
    Tõeline liider, keda on tabanud kaotus, tõuseb sedamaid jalgadele ning jätkab tegutsemist. Ta genereerib taas ideid, kogub enda ümber inimesi, et neid koos uutele võitudele juhtida. Kuid ka liidrite seas on rohkem või vähem haavatavaid indiviide.

    Neile soovitaks oma hirmu ületades ikka uuesti end katsetada. Teist teed lihtsalt pole. Alusatama peaks eelmiste ebaõnnestumiste analüüsiga. Ehk tuleb siitki mõni möödalaskmine tuttav ette:

  • - Kõikide oma meeskonna liikmete ülearune usaldamine.
  • - Usaldamatus nende vastu, kes väärinuks seda.
  • - Hirm solvata inimesi oma võimu demonstreerides.
  • - Liiga suured kahtlused oma käitumise ja otsuste õigsuses.
  • - Oskamatus säilitada külma verd, kui sind proovile pannakse.
  • - Otsustusvõimetus ning rõhutatud ükskõiksus samades situatsioonides.

    Loomulikult võivad ebaõnnestumise põhjused olla ka mujal. Peamine on välja selgitada nõrgad kohad, mille kallal tasub vaeva näha.

    Tõelist huvi pakkuva eesmärgi puudumine
    Liider pole mitte see, kes jumaldab võimu tunnetamist ning ilma selleta närbub. Tõelise liidri jaoks on võim vaid oma suurte ideede teostamise vahendiks. Pole tarvis isegi proovida hakata liidriks seal, kus puudub igasugune huvitatus. Tõde on lihtne - selleks, et ümbritsevaid inimesi endaga kaasa haarata, tuleb ka ise 100 %-liselt innustuda.

    Muuseas siia patta võiks panna ka sellise laialtlevinud liidrite kategooria nagu ühe mängu liidrid. Arad, isegi passiivsed, saavutavad nad äkki tavatu enesekindluse ning nakatavad teisigi oma energia ja plaanidega, kui satuvad kullasoonele - ettevõtmisele, mida nad armastavad ning millesse usuvad. Ja polegi tähtis, kas selleks on iidsete tsivilisatsioonide väljakaevamised, erilise koeratõu aretamine või õnneliku perekonna loomine. Tähtis on see, et mäng oleks vääriline ning kestaks kaua.

    Elu annab pidevalt võimalusi saavutada koht, mida vääritakse. Kui olete piisavalt riskialdis, siis peaks end varustama tõelise liidri kolme kuldreegliga:

  • 1. Olles haaranud võimu (või on see teile antud) enda kätte, pole enam aega mõtlemiseks, kas see on ka teenitud, kas tulete toime või leidub sellele kohale mõni väärikam kandidaat. Mitte kellelgi ei tohi lasta tekkida kahtlust teie liidriks olemise õiguses.
  • 2. Kõikidesse oma meeskonna probleemidesse tuleb suhtuda kui omadesse. Parem on end veenda, et kõik ebaõnnestumised muutuvad isiklikult teie omadeks, võidud on aga ühised. See võib tunduda küll veidi karm ning ehk mitte päris õiglane, kuid õpetab vastutust.
  • 3. Ärge laske end haarata liidri välistest atribuutidest. Olge valmis selleks, et mõnel muul alal on liider keegi teine. Ületades uut mäetippu, ei soovi te ju ilma jääda endistest saavutustest. Head suhted inimestega, nende armastus ja lugupidamine - on kõikide saavutuste hulgas peamine.