1. Rituaalid

Meil kõigil on rutiinsed harjumused, mida me teeme iga päev, mõned neist on mõttekad, teised mitte. Võimalik, et jääd iga päev kontoris kohvimasina juures kolleegiga tühjast-tähjast lobisema või alustad oma päeva 20 minutit uudiseid lugedes. Kuigi mainitud tegevused pole alati totaalne ajaraiskamine, on oht just selles, et sa ei ole teadlik, kui palju aega nendele tegevustele tegelikult kulutad.

2. Segavad faktorid

Täiesti tüüpiline stsenaarium: sa peaksid tegema tööd, aga keegi kirjutab sulle Facebookis ja otsustad talle vastata. Järgmisel hetkel oled juba Instagramis ja Pinterestis ning nii see aeg kaob. Sel puhul aitab tavaliselt see, kui võtad telefonist teated maha ja need ei sega su igapäevastele kohustustele ootamatult vahele. Võta päevas kindel aeg nende tegevuste tegemiseks ja proovi olla teadlikum, kui neid teed.

3. Suhtlemine

Inimestega suhtlemine on muidugi oluline ja ideaalses maailmas ka kasulik, aga paraku raiskame sellele ka palju aega. Kui mitu korda oled sa lugenud pikka ja looklevat e-maili, mis selgitab sulle üht väga lihtsat ideed? Kui mitu korda oled käinud koosolekul, mis on tegelikult täiesti ebavajalik? Proovi pühendada aega ainult vajalikule suhtlemisele ja võidadki juba väga palju aega juurde, mida saad kasutada produktiivselt.

4. Raskused kohanemisega

Mõndadel inimestel on raskem uute olukordadega kohaneda, kui teistel. Neile meeldib see kiirus, millega nad juba töötavad või midagi teevad ning neile ei meeldi oma rutiini sassi ajada. Igal juhul, kui sa pole valmis uute situatsioonidega kohanema, võib see tähendada ka seda, et raiskad väärtuslikku aega.

5. Valed prioriteedid

Oletame, et nõustud kõigi üleval mainitud punktidega ja parandad end. Töötad iga päev ette antud ülesannete kallal ja annad endast sada protsenti ega võta aega isegi puhkamiseks, mis on tegelikult produktiivsusele väga vajalik. Oled sa kindel, et sa ei raiska aega valede tööde tegemiseks? Äkki matad end ebaoluliste ülesannete alla ja mõistad päeva lõpus, et kõige suuremad projektid on veel tegemata? Kui nii, siis sa ei oska lihtsalt prioriteete paika seada.

Selleks, et olla produktiivsem, pead leppima karmi tõega, et raiskad tõenäoliselt sama palju aega nagu kõik teised. Kui seda endale tunnistad, saad juba hakata end parandama. See ei tähenda, et sinust saabki ideaalne inimene ja sa ei raiskagi enam kunagi aega — keegi pole selline -, aga sa astud sammukese täiuslikkusele lähemale ja saad iga nädal mõne tunni aega juurde.

Allikas: Entrepreneur