Lugesime haridusameti ning ühe Tallinna kooli kodulehekülje soovitusi, mida 1. klassi minevale lapsele ostma peaks. Jätsime arvestusest välja koolikoti, kehalise kasvatuse riided ning vahetusjalanõud.

Vajalikke asjade nimekirjas on:

vihikud (16 joonega, abijoonega, suurte ruutudega, valge)
kilekaaned vihikutele
harilik pliiats
kustutuskumm
topsiga teritaja
plastiliin
viltpliiatsid
värvilised pliiatsid
pintslid
kaanega veetops
joonlaud 30cm
liimipulk
värvilised paberid
joonistuspaber A4 ja A3 mõõdus
õpilaspäevik
pinal
käärid (tömbi otsaga)
guaššvärvid

Esimesse klassi minejatele vajalikud lauakatted, raamatute ja töövihikute ümbrispaberid ning liikuva aabitsa jätsime seekord hinnavõrdlusest välja. Nimelt ei leidunud Selveris lauakatet, kuid ühtlasi oli see ainus kauplus, kus oli müügil liikuv aabits. Rimis polnud aga ei lauakatet ega ümbrispabereid. Harilikud pliiatsid valisime tükihinna järgi — kui odavam oli osta mitmene pakk, valisime need, kui mitu üksikut pliiatsit, siis nii me ka tegime — ikka selleks, et leida soodsaim võimalik variant.

Selver

Külastasime Järve Selverit ja juba sisse astudes oli näha, et koolikaupu on seal külluses — valik oli kirev ja lai ning kõik vajalik oli kaupluses olemas. Selverist leidsime ka odavaima abijoonega, ruudulise ning valge vihiku (0,18 EUR) ning meie meeleheaks olid vihikud veel tugevate papist kaante ja ilusate piltidega. Selveris oli ka soodsaim liimipulk (8g 0,25 EUR), käärid (0,45 EUR), veetops (0,45 EUR), pintslid (3 tk 0,75 EUR), kilekaaned (10 tk 0,19 EUR), plastiliin (12 värvi 0,85 EUR) ning guaššvärvid (12 värvi 1,99 EUR). Selveri kaupluse sortiment oli silmapaistvalt kvaliteetne — esindatud olid teada-tuntud brändid ning pliiatsid-vildikad ütlesid juba peale vaadates, et ei kavatse niipea tühjaks saada või koost laguneda. Ka kinnitas kaupluse valik, et soodsaim pole ilmtingimata igavaim — kõige odavamad värvilised pliiatsid olid näiteks palavalt armastatud filmi “Autod” tegelaste pildiga. Väga paljud asjad olid Selveris alla hinnatud.

Kokku läks ostukorv Selveris maksma 21,24 eurot.

Prisma

Rocca al Mare keskuse Prismas hakkas esimesena silma, et sellest poest saab kõik vajaiku korraga kätte! Kaupa on palju ja kõik vajalik oli olemas mitmes suuruses ja värvitoonis. Kõik koolitarbed olid pakkumises soodushinnaga. Prisma kauplusest leidsime odavaima 1. klassiks hädavajaliku 16 joonega vihiku — see maksis vaid 0,12 eurot, kuid teistes kauplustes tuli vihiku eest maksta 0,18 eurot. Ka topsiga teritaja oli Prismas odavaim (0,55 EUR). Harilikke pliiatseid oli Prismas kõige odavam osta ühekaupa — tükihind oli sel puhul 0,19 eurot. Vaatamata sellele, et koolikaupade korv tuli siin kõige kallim, oli Prisma teistest kauplustest oma valikuga peajagu üle — mõnus ja avar kauplus, kus on võimalik kõik asjad ühest kohast kätte saada.

Prismas läks ostukorv maksma 22,15 eurot.

Rimi

Ka Sõpruse puiestee Rimi oli kooli alguseks ette valmistunud, kuid valik oli oluliselt väiksem kui Selveris ja Prismas — valida sai üpris väheste vildikate, pliiatsite, vihikute ja päevikute vahel. Viimased olid muide just Rimis kõige kallimad — tavaline koolipäevik maksis 3,59 eurot. Selveris ja Prismas maksis päevik 2,49 eurot. Rimist leidsime aga enim soodsaimaid pakkumisi: harilikud pliiatsid (12 tk 0,49 EUR), värvilised pliiatsid (12 tk 0,79 EUR), värvilised paberid (12 tk 0,29 EUR) ja joonistuspaberid (A4 0,39 ja A3 1,09 EUR, pakis 20 lehte). Võrreldes Selveri ja Prismaga oli Rimis kõige soodsam pinal: lukuga roheline torupinal maksis kõigest 0,56 eurot, kuid Selveris tuli odavaima pinali eest maksta 2,49 ja Prismas 2,99 eurot.  Rimis oli erinevaid sooduspakkumisi vähem kui teistes kauplustes, kuid kõige odavama ostukorvi saime sealt sellegipoolest.

Rimis tuli vajalike koolikaupade eest tasuda 17,57 eurot.

Tuleb tunnistada, et Eesti kolme suurima kauplusteketi hinnad jäävad  enam-vähem samasse skaalasse — kalleima ja odavaima ostukorvi vahe tuli küll koguni 4 eurot ja 58 senti, kuid arvesse tasub võtta ka sooduspakkumisi. Kes eelistab kiirust ja mugavust, see seadku samud Prismasse. Parima hinna ja kvaliteedi suhte leiab aga Selveri kaupluste koolikaupade letist ning enim soodsaid pakkumisi ootab ostjaid Rimis.