1. Ära pese riideid, kui need ei ole määrdunud

Kassikarvad saad maha ka riiderulliga, väiksemad plekid saad eemaldada lokaalselt. Liigne pesemine kulutab nii värvi kui kangast ennast, rääkimata veest, elektrist ja pesuvahendist.

2. Pese rõivaid jahedama veega

Riiete hooldussiltidele on alati märgitud kõrgeim maksimaalne temperatuur, millega neid pesta tohib. Kui riided ei ole väga määrdunud, võiksid valida madalama temperatuuriga ja lühema pesuprogrammi, mis kasutab märkimisväärselt vähem vett ja elektrit. Kunagi ei tohi rõivaid pesta kuumema veega kui sildil märgitud, see rikub riided kindla peale ära.

3. Pane pesumasin käima alles siis, kui masin on täis

Sorteeri oma riided värvi ja pesutemperatuuri järgi ning pese sama tüüpi esemeid alati koos. Pesumasin peaks olema täis, kuid mitte pilgeni — kui saad masinas rusika riiete peale panna ilma riideid kokku vajutamata. Pooltühi masin kasutab sama palju vett ja energiat kui täis masin, seega ei ole otstarbekas ühe teksapaari või kleidi pärast masinat käivitada.

4. Kasuta õigeid pesuvahendeid õiges koguses

Vali loodussõbralikumad pesuvahendid, mis ei sisalda mürgiseid fosfaate ja valgendajaid. Alati järgi pakendil kirjas olevat doseerimissoovitust ning pea meeles, et suurem kogus pesuvahendit, -valgendajat või -pehmendajat ei tee su rõivaid puhtamaks, vaid hoopis rikub neid, sest pesuprogrammi jooksul ei jõuta üleliigset kogust välja loputada ja see jääb riietesse sisse.

5. Eelista riideid, mis ei vaja keemilist puhastust

Keemilises puhastuses kasutatakse plekkide eemaldamiseks aineid, mis loodusele just eriti head ei tee. Eelista alati riideid, mida saad ise kodus pesta.

6. Väldi kuivatit

Võimalusel kuivata oma rõivaid õues või restidel, kuivatit kasuta ainult viimasel võimalusel. See on küll mugav, kuid elektrikulu on pöörane.

7. Taaskasuta

Kõige lihtsam viis loodust ja oma rahakotti säästa on riideid taaskasutada. Kui sa oma rõivaid enam ei vaja, anna need sõbrannale või vii second-hand kauplusesse. 

Allikas: H&M