Kindlasti tuleb enne lõplikku otsustamist mõelda pere igapäevasele toimimisele ja kaaluda võimalusi ajalises plaanis — kuigi lapsed on varmad kassipoega või koerakest nuruma, ei pruugi neil jätkuda aega ja kannatlikkust lemmiku eest hoolitsemiseks ning see jääb vanemate õlule. Kui pere on aga vähe kodus või reisib tihti, pole lemmiku võtmine samuti loomasõbralik plaan — reisimine ja üksindus tähendavad looma jaoks suurt stressi. Samuti sõltub pere eluviisist ka see, milline lemmik kõige paremini sobiks — kahtlemata vajavad kalad inimesega vähem kontakti kui kassipoeg või koerakutsikas.

Kui lemmiku võtmine pereringis kokku lepitud, tuleb vaada üle ka rahaline pool. Näiteks varjupaigast võetud kiisu-kutsu saab tasuta, teinekord on sel ära tehtud ka esimesed vaktsiinid või steriliseeriminegi, tõuloom maksab aga saja euro ringis või oluliselt rohkemgi juba pisikesest peast. Tõupaberitega lemmiku puhul tuleb kindlasti silmas pidada ka tema kasvatajat, kontrollida paberite korrasolekut ning paluda veterinaaril lemmik üle vaadata. Lemmikloomaga seotud kulud tuleb laias laastus jagada kaheks: osa kulutusi, nagu näiteks kiipimine, steriliseerimine, pass, transpordipuuri, magamisaseme (või ka akvaariumi või puuri), kaelarihma, jalutusrihma, suukorvi ja muu taolise soetamine on ühekordsed, kulutused toidule, kassiliivale ja vaktsineerimisele kas igakuised või kvartaalsed. Lisanduvad veel näiteks tõuühingutesse kuulumise tasud, kulutused treeningule ja mänguasjadele. Keskmiselt kulub väiksema kassi ülalpidamisele kuus umbes 30 — 40 eurot.

Pole aga võimatu ka muude, hoopis suuremate kulude lisandumine: näiteks juhul, kui suure koera transportimiseks on perele tarvis ka suuremat autot, kassi lõhutud mööbli asemele tuleb muretseda uus või näritud jalanõude asemele soetada uued.

Lemmiklooma ootamatute tervisehädade ja õnnetustega toimetulekuks pakuvad mõned kindlustusseltsid loomakindlustust, mis on mõeldud eelkõige koertele ja kassidele ja mis tagab haiguse või õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastuste kulud ning hüvitise hukkumise, varguse ja kadumise korral. Näiteks aastavanuse tavalise terve kassi kindlustusmakse on umbkaudu 7 eurot kuus, mis tuleb muude kulutuste kõrval eelarvesse lisada. Siiski tuleb arvestada, et nagu kindlustuste puhul kombeks, on siingi omavastutus, mis määratud protsendina ja lisaks tingimus, millest väiksem summa ei ole ning piirsumma, mis välja makstakse. Seega tuleks arvutada, kui palju looma keskmise eluea või võimaliku kindlustusperioodi jooksul makseteks tasuda tuleb ja võrrelda seda pakutavate tagatistega. Kindlustuse kasuks otustades tuleb kindlasti pakkumisi eelkõige tingimuste osas võrrelda, et teada, milliste kahjude korral mida hüvitatakse — hüvitamisele ei pruugi kuuluda pärilikud ja kroonilised haigused, samuti tavaprotseduurid, steriliseerimine ja vaktsineerimine. Samuti peab loomal tuvastamiseks olema tätoveering või mikrokiip.

Väike Margit tahab võtta kassi. Millise kuluga peavad vanemad arvestama?

Loomaarsti visiiditasu ~11 eurot

Vaktsiin ~15 eurot

Mikrokiip ja registreerimine ~20 eurot

Kastreerimine või steriliseerimine 30-80 eurot

Kassitualett ~30 eurot

Transpordipuur või kott 15-50 eurot

Kraapimispuu ja mänguasjad ~50 eurot

Toitmisnõud 10-20 eurot

Ussirohi, kassi šampoon, kamm ~30 eurot

Kassiliiv 10 liitrit 10 euri (keskmiselt 1-2 liitrit kuus)

Kuivtoit 16 euri, konservid 15-20 euri kuus