Mida toob endaga kaasa 2018. aasta alguses kehtima hakkav tulumaksumuudatus?

Uuest aastast rakendub palju kõmu tekitanud 500 eurone igakuine tulumaksuvaba miinimum. 2017. aastal oli tulumaksuvaba miinimum ühes kuus 180 eurot ehk hüpe on märkimisväärne.

Seadusemuudatuse eesmärk on selles, et madalamat palka teenivad inimesed kokkuvõttes vähem makse riigile maksaksid — mida väiksem on sissetulek, seda mõistlikum on riigil sellest üleliia palju mitte ära võtta, sest muidu tuleb teisest otsast inimesi ju toetama hakata. Kuna raha aga puu otsas ei kasva on selleks, et osadel inimestel maksumäära langetada vaja kellelgi teisel ka maksumäära tõsta.

Kui inimene saab keskmist palka ja muid sissetulekuid ei ole, kuidas siis teda muudatus mõjutab?

Statistikaameti andmetel oli teise kvartali keskmine palk 1242 eurot. Kuna uue maksumuudatuse järgi saavad 500 eurost tulumaksuvaba miinimumi kasutada need inimesed, kelle sissetulek jääb alla 1200 euro, siis keskmist palka teeniv inimene võib igakuiselt arvestada veidi väiksema maksuvabastusega. Kui peast õigesti arvutan, siis igakuine maksuvaba miinimum jääb keskmise palga juures kuskil sinna 470-475 euro juurde. See tähendab, et kui uue aasta alguses töö juures avaldust kirjutad, et kas maksuvaba miinimumi arvestamist soovid, siis kui paned avaldusse kirja 500 eurot, pead 2019 tulu deklareerides veidi raha riigile tagasi maksma.

Aga, kui ees ootab päritud korteri müük või teenin aeg-ajalt juhutöödega lisaraha?

Kõige suurem muudatus, mis tulumaksuvaba miinimumi tõstmise võimalikuks teeb ongi see, et kui enne arvestati tulumaksuvaba miinimumi ainult palga järgi, siis nüüdsest on arvestusse võetud kõik tulumaksustatav tulu, mida teenid. See tähendab, et kui teenid terve aasta keskmist palka ja sul oleks ainult palka vaadates õigus iga kuu 475 eurot maksuvaba tulu saada, siis kui müüd näiteks korteri, mille pealt teenid 20 000 eurot tulu, siis kaob sul õigus tulumaksuvabale miinimumile, sest aastatulu on suurem kui 25200 eurot. Kui igakuiselt aga teenid näiteks paarkümmend eurot lisatulu juhutöödega, siis hakkab ka see tulumaksuvaba miinimumi vähendama.

Kui eelnevalt oli võimalik tuludeklaratsioonist raha tagasi saada, kas nüüd hakkan siis kindlasti maksma juurde?

Ka nüüdsest on võimalik tuludeklaratsioonist raha tagasi saada, selleks peab aga nüüdsest rohkem oma sissetulekute üle mõtlema. Kui enne oli tulumaksuvaba miinimumi avalduse esitamine lihtne — sa kas esitasid avalduse või mitte, siis nüüdsest on sul lisaks avalduse esitamisele või mitte esitamisele võimalik otsustada ka kui suurt summat sa soovid, et tööandja arvestaks. Eelmise näite puhul kui oled keskmist palka teeniv inimene, kellel muid sissetulekuid pole, siis kui teed avalduse, et tööandja arvestaks 500 eurot tulumaksuvaba miinimumi pead tulu deklarerides raha tagasi maksma. Kui aga teed avalduse, et tööandja arvestaks 450 eurot tulumaksuvaba miinimumi saad tulu deklareerides väikese summa tagasi.

Kas see siis tähendab, et tuleb hoida ametlik sissetulek võimalikult madal ja ülejäänud küsida hüvedena? Keskmisel inimesel ju kavalateks trikkideks oskusi või võimalusi pole.

Muidugi ei tasu hakata seadust rikkuma. Enamikel inimestel on tulumaksuvaba miinimum nüüdsest siiski suurem — praegusest 180 eurost väiksem igakuine tulumaksuvaba miinimum rakendub inimestele, kelle keskmine igakuine sissetulek on üle 1750 euro, ehk kui sul pole lisaks palgatulule muid sissetulekuid (dividendid, üüritulu jms), siis reeglina jääb neile inimestele rohkem raha kätte.

Kuidas arvutada oma palka?

Nüüdsest netopalga arvestus muutub tõesti veidikene tüütumaks. Kui enne sai lihtsalt tulumaksuvaba miinimumiga arvestada, siis nüüdsest on sõltuvalt palgast tulumaksuvaba miinimum erinev ja see mõjutab ka netopalga suurust. Kindlasti saab õigeks ajaks mõni online-palgakalkulaator valmis ja töökohas raamatupidaja oskab ka kindlasti uue summa välja arvutada.