Tuleb tuttav ette? Öeldakse, et naised on nõus paljustki erinevatel teemadel  arutlema, rääkima sada korda meelsamini omavahel seksist kui rahast. Ometi tuleb vahel rahaasjad kõneks võtta, iseäranis siis, kui sõbranna murest murtuna palub — kas saaksid mulle palgapäevani viiskümmend eurot laenata? Siinkohal mõned rahajutunipid:

Ole rahaasjadest kõneldes aus

Eks parema meelega ei räägi keegi sellest, missugune seis tema rahakotis parasjagu valitseb. Kui aga sõbranna teeb ettepaneku puhkus Kariibidel veeta, või minna mõnda maailmalinna šoppama, ole aus ja vasta: mu rahaline seisukord seda ei võimalda. Nii saate oma rahaasjadest rahulikult räägitud ning leiate kompromissi, millele teie mõlema rahakakott vastu peab.

Aus ole iseäranis siis, kui tekkimas on tõsised rahalised raskused — jaanalinnu kombel pea liiva alla peitmine siin ei aita, räägi sõpradega, äkki teavad nemad mõnd head lahendust.

Ole delikaatne

Raha on tundlik teema, seega mõtle hästi läbi, mida sa ütled või kuidas käitud. Suhtumine “mul on, aga sul pole” ei ole edasiviiv üheski suhtes. Olgugi su rahalised võimalused paremad kui sõbrannal, ära näita seda välja —  pea meeles, et tõeline sõprus pole ostetav ega müüdav! Samuti valige väljaskäimiseks kohad, mis mõlema võimalustega sobivad.

Kuula nõuandeid ja anna nõu

Oled kokkuhoiugeenius, su sõbrannal on aga pidevalt näpud põhjas? Sellisel juhul võiks üks delikaatselt nõu anda ja teine mitte häbeneda nõu küsida. Näiteks lõbusal koogi- ja kohviõhtul võib mõni majapidamises kibe käsi õpetada teisi sõbrannasid tabelis pere-eelarvet pidama, säästunippe kasutama jms, kindlasti pakub see vaheldust ning kasulikku teavet pealekauba. Informatsioon ja teadmised saavad ainult kasuks tulla, samuti võite üksteist julgustada — nii mõnegi eduka äri aluseks on saanud õigel hetkel öeldud toetavad sõnad, nii et kui näed rahahädas sõbrannal mõnd edukat hobi, võid teda julgustada sellega lisa teenima.

Tee sõbrannadele selgeks oma rahalised põhimõtted

Ausalt rahaasjadest rääkimise juurde kuulub ka see, et ütled ära, kuidas laenamisse suhtud. Mõni inimene peab kuni kolmekümne euro laenamist sõpradele tagastamatuks abiks, mille tagasimaksmist ta ei ei ootagi, mõne jaoks on aga summa  niivõrd olulise kaaluga, et sõpra aidates on ise hiljem hädas. Mõni jälle ei laena põhimõtteliselt ka kõige lähedasematele sõpradele mitta iial sentigi, juhindudes rahvatarkusest „laenad sõbrale raha, kaotad nii sõbra kui ka raha”. Arvesta, et inimeste rahakäitumine on erinev ning selleks, et vältida hilisemaid arusaamatusi, on tark kohe oma põhimõtetest teada anda.