Kristi haigutas jälle. “Nüüd pole muud kui et saaks ikka selle veskitrahteri ka broneeritud, kuigi juhataja helistas ja teatas, et suvehooajal on hinnad kümme protsenti kallimad.” Kairit jääb mõttesse. “Kuule, aga sa ikka kõik kulud kokku oled löönud? Et palju see siis lõppkokkuvõttes ka maksma läheb?”

Abiellumise aasta kõrghetked on ees ja kuigi kõik detailid, alustades registreerimise ajast, pulmakohast ja külalistest, lõpetades kleidi tegumoega väga olulised, ei tasu unustada, et ka rahalised küsimused ja nüansid vajavad varakult ühiselt läbimõtlemist. Mida siis silmas pidada?
1.Arvuta täpselt välja, palju see kõik maksma läheb.

Vaevalt keegi raha pärast abielu registreerimata jätab, ent siiski tasub teada, et päris tasuta üksi ametlik toiming toimuma ei saa. Perekonnaseisuametis ja vaimuliku juures tuleb maksta riigilõivu 19,17 eurot, notari juures abiellumine on riigilõivuvaba, ent tasuda tuleb notaritasu 63,91 eurot, millele lisandub käibemaks. Sõltuvalt perekonnaseisuametist võib paaripanijat abielu registreerimiseks kutsuda ka väljapoole perekonnaseisuameti ruume, siis tuleb lisaks võimalikule renditasu lisandumisele arvestada summadega, mis kaasnevad ametniku kohalekutsumisega ja kaugema distantsi puhul maksma minna umbkaudu 650 eurot. Laulatuse kasuks otsustades tuleb lisaks riigilõivule lisada eelarvesse tasu kirikule, mis võib ulatuda paarisaja euroni. Lisaks muidugimõista kulutused riietele, pulmapeole, sõidukitele...kõik kokku tuleb summa, mida parema meelega vaadatagi ei tahaks.

Pulma pisiasjadeni rahalise poole pealt läbi planeerides väldite olukorda, kus ühel hetkel puhub rahakotis tuul ja halvimal juhul tuleb laenu võtta, et ots-otsaga kokku tulla. Kandes oma rahalise seisu ja pulmakulutused eelarvetabelisse, näete kohe, palju kulutada võite ning mida endale lubada ei saa. Karm tõde on aga kaugelt parem kui hiljem mõttetute kulutuste pärast laenukoorma all ägada.

2. Räägi rahaasjad varakult sirgeks

Ega asjata ole vanarahval nõnda palju tähendamissõnu vara ja rahaliste suhete kohta. Rahaasjad vajavad sirgeks rääkimist juba suhte varasemas staadiumis – peate ju teadma, kas tulevane abikaasa on kokkuhoidlik või laristaja, säästja või laenaja, kas tal on varasemast võlgu, missugune on tema rahaline (hetke)seis ning kas tulevikus näeb ta teil ühist rahakotti või peab igaüks ise oma sissetulekute-väljaminekutega toimetama. Vahel on ehk piinlik rahaasjust kõnelda, kuid siinkohal tuleks valehäbi unustada ja asju ausalt arutada – nii väldite hilisemaid arusaamatusi.
Kooselule mõeldes tuleb teada, et vabaabielus puuduvad õigused, mis abikaasasid kaitsevad - elukaaslased ei päri teineteise vara, samuti ei ole ühel poolel lahkumineku puhul korterile või autole õigusi, kui need on soetanud teine pool. Seetõttu on vabaabielus kasulik suuremaid väljaminekuid teha ühiselt, et dokumentidele oleks märgitud mõlemad osapooled. Eriti ettevaatlik peaks olema pangalaenu võttes kaastaotlejaks nõustumisel, kui vara ostetakse elukaaslase nimele, kuna sellisel juhul tekib olukord, kus omatakse küll laenu, ent mitte elamispinda. Seetõttu on kinnisvara mõttekas osta kaasomandisse, mis tagab, et mõlemale poolele kuulub võrdne osa soetatust.
Abiellumisavaldusel tuleb valida ka varasuhe. Võimalikeks valikuvariantideks on ühisvara, vara juurdekasvu arvestus või lahusvara. Samas peavad mõlemad osapooled sõltumata varasuhte valikust perekonda üleval pidama. Kui aga oma valikut ei avaldata ja abieluvaralepingut sõlmitud ei ole, loetakse abielu puhul kehtivaks varaühisus. Mõttekas on varakult hoolega läbi mõelda, mis parimaks lahenduseks osutub, sest kui abikaasad soovivad muuta või lõpetada varem tehtud valikut abielu kestel, on küll võimalik sõlmida notariaalne abieluvaraleping, ent see on juba tasuline toiming.

3. Abielu plussid ja miinused

Päris kindlasti on abielu plusspoolel nõnda tugevalt vastastikused tunded, et rahaasjadele seal suurt ruumi ei jäägi. Ometi ei saa märkimata jätta ka jagatud kulutusi, võimalust üheskoos rohkem säästa ja toetada. Kindlasti tasub ametliku abielu eelisena veel teada, et juba tuleval kevadel saab tulumaksudeklaratsiooni täites maksusoodustusi enda kasuks kõige paremini ära kasutada - ühise deklaratsiooni saab esitada isegi juhul, kui abielu on sõlmitud kasvõi 31. detsembril. Vabaabielu pooldajad peavad maksusoodustuse maksimaalseks kasutamiseks eeltööd tegema ja analüüsima, kumb osapooltest milliseid kulusid deklareerib. Teisalt - ühisdeklaratsiooni esitamine tasub end küll eriti ära juhul, kui üks pool tulu ei teeninud, ent see tuleks läbi mõelda, kui ühel abikaasadest on näiteks konto arestitud. Kohtutäituri poolt esitatud nõude puhul läheb ühisdeklaratsiooni korral täiturile ka see osa, mis tagastatakse abikaasa arvelt.