Minu pere moodustavad mina ja minu elukaaslane. Õnneks pole me suurtesse raskustesse sattunud. Pere-eelarvet me väga täpselt paberile ei kirjuta, aga kulutused mõtleme läbi küll. Hetkel käib tööl ainult minu elukaaslane, mina olen üliõpilane ja saan igakuist stipendiumi. Elame korteris, mis on meie enda oma, seega ei pea me tasuma üüri, maksame vaid kommunaalkulud.

Elukaaslane sõidab tööle iga päev 40 km kaugusele ja mul on kooli umbes sama pikk maa, kuid kahjuks ei sõida me samas suunas. Bensiin on üks meie suurimaid kuluallikaid. Kuna kütuse hind pidevalt tõuseb, siis läheb järjest suurem osa eelarvest ka selle peale.

Elame maakohas, kus on olemas toidupood. Kuna see on ümbruskonnas ainuke, on siin ka kõrgemad hinnad — konkurents ju puudub. Samas on see mõistetav, sest väikestes kogustes laost kaupa tellides ei tehta poele ka selliseid hinnaalandusi nagu saavad suured ketipoed.

Toidukraami ostame seega linnast, sest nii tuleb odavam. Tee toidupoodi võtan ette korra nädalas, olles eelnevalt läbi mõelnud nädala menüü. Olen teinud katse, kuidas rohkem säästa — kas käies harva või tihti poes. Selgus, et läbimõeldud menüüga võidan umbes 15 eurot nädalas.

Uusi riideid ei saa endale just tihti lubada. Viimasel ajal olen enda jaoks avastanud oksjonikeskkonnad, kus müün oma väikseks jäänud ja kappi seisma jäänud riideid. Teenitud raha eest vaatan endale sealt samast uusi asju. Paljud müüvad täitsa uusi asju imeodavalt.

Vahel lubame endale spaa-külastusi ja ilusalongis ning restoranis käimist. Enne selliseid lõõgastusi vaatan tavaliselt netist, milline firma pakub parasjagu soodus-voucher'eid. Kui nagunii on plaanis endale puhkust lubada, siis on ju tore teha seda säästlikumalt.

Seega, minu pere säästunipid on sellised:

- suvel metsa seenele ja marjule. Saab talveks karpidesse, purkidesse imemaitsvaid hõrgutisi ja täitsa tasuta;

- sporti teeme vabas õhus. Jalgrattasõit ja jooksmine on täiesti tasuta ja värskes õhus. Ei kallitele spordiklubidele!

- koostan nädalamenüü ja käin harva poes;

- liha ostan turult, kala püüame ise järvest;

- juuksurisse, restorani minnes tutvun sooduspakkumistega;

- müün korralikud, aga mitte kasutatavad asjad oksjonil maha, saadud raha eest saan oma garderoobi täiendada;

Kindlasti on peresid, kes oskavad meist paremini oma eelarvet planeerida ja säästa, aga meie saame hakkama. Elatakse ju vaid korra ja vahel tuleb võimaluse korral endale lõõgastusi lubada.