Alles hiljuti lugesin ühte ariklit, kus oli juttu sellest, kaua poed pühade ajal lahti. Kommentaariumis inimesed hurjutasid, et poeomanikud on orjakaupmehed, kes vaeseid teenindajaid sunnivad perega olemise asemel leti taha.

Kiideti neid poekette, kus napid lahtiolekuajad või mis sootuks kinni. Kui aga ise selles süsteemis sees pole, ei näe teist poolt. Näiteks mu ema ja isa elavad väikelinnas. Ema töötab seal ühes kaupluses. Arvestades sealkandis üldist palgataset, pole kõige hullem, ent loomulikult palju vaba raha kätte ei jää. Emale meeldib, et jõululaupäeval on pood vaid 18ni lahti, jõuab mõistlikul ajal koju. Oskame me teisedki süüa teha, ei pea see tema õlul olema. Ta on tööl ka 26. detsembril. Põhjus lihtne: riigipühadel on topelttasu, mis ausalt välja makstakse. Tema kodupood on 1. jaanuaril kinni, ta oleks muidu hea meelega ka siis tööl.

Olen ise seotud ühe suurema jaeketiga. Ma tean, kuidas ses süsteemis olukord. Ei ole nii, et keegi ei taha tööl olla. Kauplustes käib hoopis kalkuleeritud jaotus, et nende hulgas, kes tahavad pühade ajal tööl olla, oleks võrdne jaotus. Ei teki probleemi, kes ei taha, et peaks olema.

Viimastel aastatel on pühade aegu (jõulud, aastavahetus) aina enam nii, et poeketid vähem lahti. Eks see ole paljuski avaliku surve tagajärg, PR. Mu tööandja puhul suht sama, lahtioleku aegu on tagasi tõmmatud. Kahe otsaga asi, kuvandile võib hästi mõjuda, aga on ka ju neid töötajad, kes tahaks lisaraha. Üldiselt on juurutatud süsteem, et pühade aegu ei suruta peale, et pead võtma järgmine kuu välja vabades päevades, motiveerib lisatasu riigipühal töötamise eest.

Muidugi teeb endalgi meele kurvaks, et müüjate palgad on suhteliselt väikesed, õlekõrreks on riigipühadel töötamine või lisavahetused ka muul ajal. Kahjuks on see praegu reaalsus. Hetkel on võimalik viimane piir tasu osas praktiliselt käes. Müüjaid on tööturul raske leida, mistap palgad on tõusnud. Aga ka tööandja jaoks on teatud piir, hetkel rohkem palku tõsta ei saa.

Kõige selle keskel lihtsalt soovitaks ka seda, et pühade aegu poes käies ärge haletsege müüjaid, see on nende valik ja teenivad tragilt teenitud topelttasu välja. Ema rääkis, et mullu ütles talle poes mitu tuttavat: appike, mis sa valesti tegid, miks nii karistatakse; ülemus on ikka paras jobu.

Asi pole nii.