“Pärast meedias suhkru kallinemise teema tõstatamist kasvas müük hüppeliselt − üle 30 protsendi,” ütles BNS-ile A-Selver AS-i avalike suhete juht Annika Vilu. Kuni esmaspäevani osteti Selverist tema sõnul suhkrut tavapäraselt, vahendab BNS.

Ta kinnitas et Selver müüb praegu varusid ja pole uute koguste ega hinna osas hankijatega veel kokku leppinud.

“Suhkur on börsikaup ning hind ebastabiilne — kui suhkrut on turul palju, siis hind langeb ja vastupidi. Hetkel on varud Euroopas tagasihoidlikud ja see toob kaasa hinnatõusu,” lisas Vilu.

AS Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas rääkis BNS-ile, et viimasel ajal on hinnatõusu paanika taas moodi läinud. Ta tõi suhkruhinnapaanika ja mullu Eestis levinud tatrapaanika vahel võrdlusi ja lisas, et inimesed ei hakka rohkem suhkrut tarbima ja ost toimub tuleviku arvel.

Lainase kinnitusel on tarnija Prismale teada andnud suhkru 13,5-protsendilisest kallinemisest veebruaris. Lainase sõnul aga lõpptarbija hinda veel öelda ei saa, kauplustekett otsib tema sõnul võimalusi, et hinnatõus ei oleks hüppeline.

Maxima Eesti OÜ avalike suhete juht Erkki Erilaid rääkis BNS-ile, et suur paanikat suhkru ostmisel pole ja kõikides poodides on olemas paari päeva varu. “Eile osteti küll poolteist korda rohkem suhkrut kui üleeile, kuid 1.-2. jaanuar on ka väga nõrk kaubanduses,” lisas Erilaid. Tema sõnul ostetakse praegu suhkrut vähem kui pühade ajal, kuid pühade ajal ostetakse kõike rohkem.

Suhkru hinda Erilaiu sõnul Maximal tõsta pole kavas.

“Konkurents on siin kõva ja suhkru hind on viimane, mida tõsta saab, kuna seda pingsalt jälgitakse,” rääkis Erilaid ja lisas, et mingi perioodi müüb Maxima tõenäoliselt suhkrut alla sisseostuhinna.

Rimi Eesti Food AS-i kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats ütles, et ta ei oska praegu konkreetset aega öelda, millal hind tõuseb. “Samuti ei saa hetkel ka konkreetset hinnatõusu suurusjärku välja tuua, sest läbirääkimised hankijatega käivad. Hinnatõusust on hankija täna teada andnud ning meil paraku sellest tõesti pääsu pole,” selgitas Bats.

Tema sõnul ei ole müügitulemustes näha mingisugust suhkruostubuumi. “Usume, et kliendid on paljusid tooteid varudega ostnud juba pühadeks ning kui palju sa seda suhkrut ikka endale koju varud,” rääkis Bats.

Postimees kirjutas esmaspäeval, et maailmaturu hinnatõus ja kauba nappus Euroopa Liidus tõstab jaanuris suhkru hinda vähemalt kümnendiku. Pealtnägija sõnul oli esmaspäeva õhtul Selveris märgata tarbijaid, kes ostsid mitmete pakkide kaupa suhkrut.

Mullu läksid Eesti tarbijad kaasa Venemaalt pärit tatrapaanikaga, tatra hind tõusis ja tatar muutus teatud ajaks defitsiitseks kaubaks. Tatra hind on ka praegu varasemast kõrgem, kuigi septembri alguses hinnati Venemaa tatrasaak rahuldavaks.