1. Kas sa tingimata pead selle asja ostma?

Ehk saaksid selle sõbralt laenata või millegi olemasoleva vastu vahetada? Kui vahetustehing on võimatu, mõtle ja uuri, kust saaksid soodsama pakkumise.

2. Kas pakutud hind on võimalikest parim?

Enne suurema ostu sooritamist võrdle hind vähemalt kolmes erinevas poes. Internetis osteldes ära vajuta “kinnita” nuppu enne, kui oled otsinud allahindluskoode või -tingimusi. Ära salvesta krediitkaartide numbreid ja salasõnasid. Esiteks ei ole see turvaline ja teiseks pead sa tegema vähemalt mõned lisaliigutused soovitud kauba omandamiseks ning kaardinumbri sisse trükkimise ajal on sul veel võimalik aru pidada, kas sul tõepoolest on seda asja tarvis.

3. Kas sul on seda just praegu tarvis?

Kui näed poes eriti lahedat diivanit, televiisorit või muud suuremat väljaminekut nõudvat asja, ära torma kohe ostma. Mine parem koju, maga öösel rahulikult ja kui hommikul tunned, et sul endiselt on just see diivan täielikust õnnest puudu, sea sammud uuesti poodi. Uuringud näitavad, et inimesed kulutavad emotsiooniostudele, mida nad hiljem kahetsevad, tohutuid summasid. Kui suudad veel ühe öö ilma uue diivani või televiisorita hakkama saada, võib isu uue järgi kadudagi ning raha jääb vajalikumate asjade jaoks alles.

4. Kas soovid eset osta vaid seetõttu, et see on alla hinnatud?

On sul tõesti vaja viiendat paari musti kingi või on hind lihtsalt liiga hea, et need poodi jätta? Allahindluste ajal ostavad inimesed tavaliselt planeeritust oluliselt rohkem. Lõppude lõpuks ei ole see ju eriti hea diil, kui sa neid kingi kunagi ei kanna.

5. Kas küsisid müüjalt võimalike tulevaste allahindluste kohta?

Uuri, kas eset, mida sooviksid osta, on kauplusel lähiajal plaanis alla hinnata. Kui käid selles poes tihti, saad ise allahindlusperioodidel silma peal hoida. Internetipoes lisa end meililisti, nii saad heade pakkumiste ja allahindluste kohta uudiskirju. Uudiskirjadest hoia eemale siis, kui sa ei suuda kõikidele headele pakkumistele vastu panna!

6. Kas ese tõesti meeldib sulle ja kas sul on seda kindlasti vaja?

Ära otsusta enne, kui oled mõlemale küsimusele kindla jaatava vastuse andnud. Kui kõhkled või arvad, et kannad pluusi kunagi tulevikus või loodad, et see hakkab sulle üsna pea meeldima, võib eeldada, et oled taaskord mõttetult kulutanud raha esemele, mis jääb lihtsalt kappi seisma.

7. Kas sa saad seda endale lubada?

Kui sul ei ole arvel piisavalt raha või oled niigi võlgades, palun jäta ost sooritamata, ükskõik kui odav see asi ka pole. Krediitkaardiga tasudes võivad kaardi intressid lõpuks eseme hinna kahe-või koguni kolmekordseks tõsta ja siis ei saa enam heast tehingust rääkida.