"Jäin aasta alguses dekreeti ja loomulikult jäin ka oma rahasid ootama. Siis aga ilmus haigekassalt uudis, et 2016. aastal haiguslehele jäänud ravikindlustatule viibivad maksed seoses maksu- ja tolliameti andmete edastamise probleemide tõttu 1.-21. jaanuarini," sõnas naine.

18. jaanuaril teatas haigekassa, et 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel töövõimetushüvitise maksmine on ajutiselt peatatud tehniliste probleemide tõttu. Enam ei lubatud, et probleem 22. jaanuariks lahendatud saab. "Haigekassa ei oska anda vähimatki infot selle kohta, millal tehniline probleem lahendatud saab ja miskipärast on see probleem vaid nende inimeste kahjuks, kes sel aastal jäid haiguslehele või näiteks dekreeti," lausus naine.

Naise sõnul pole seni saanud dekreediraha ka tema sõbranna. "See tundub mulle juba halenaljakas. Kas enne sünnib laps, kui haigekassa oma tehnilise probleemi korda saab?"

"Võtsin seda uudist rahulikult seni, kuni minu säästud hakkasid vaikselt otsa saama. Tean, et varsti on uute kohustuste aeg, mille ma pean täitma hoolimata sellest, et hetkel on kahjuks haigusraha minu ainus sissetulek. Vabandus, et haigekassa mulle midagi ei maksa, ei huvita kedagi. Ka see ei huvita ilmselt haigekassat, ega meie riiki üleüldse, et kas ma midagi endale süüa saan ostetud või mitte."

Igal juhul tagame selle, et ravikindlustatud inimesed saaksid hüvitise enne maksete tähtaja saabumist.
maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits

Milles siis probleem seisneb? "Selle aasta alguses on olnud ajutine tõrge x-tee vahendusel haigekassale 2015. aasta tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonidelt (TSD) andmete edastamisega," selgitas Delfile maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

EMTA teeb iga aasta alguses eelmise aasta tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonidelt kokkuvõtteid ja edastab sotsiaalmaksu andmed haigekassale. Tõrge on Lauritsa sõnul seotud sellega, et 2014. aasta andmete alusel hakkas EMTA eelmisel aastal haigekassale andmeid edastama uuendatud TSD deklaratsioonidelt ja x-tee teenuses ilmnesid deklaratsiooni uuendamisest tingitud vead.

"Maksu- ja tolliamet on tõrke täpsed põhjused välja selgitanud ja lähipäevil peaks teenus olema taastatud. Igal juhul tagame selle, et ravikindlustatud inimesed saaksid hüvitise enne maksete tähtaja saabumist," kinnitas Laurits.

"On mõistetav, et seoses elektroonilise töövõimetuslehe kasutusele võtuga on väljamakseid tehtud eelmisel aastal kiiresti ning seetõttu on inimestel ootus hüvitise kiireks laekumiseks. Vabandame võimalike tekkinud ebamugavuste eest," lisas Laurits.