Kas poleks tore kanda perekonnanime Trump või Jobs ning omada oma nimele vastavat pangaarvet? Paraku ei kuulu enamik surelikke ühegi miljardäri pärijate sekka ning nad on sunnitud oma varanduse ise teenima. See paistab aga iga päevaga üha keerulisemaks muutuvat. USAs lõpetab tavaline noor kolledži 2700 dollariga pangaarvel ning keskmine õppelaen ulatub 19 000 dollarini. Eestis suudavad üsna vähesed tudengid õppelaenu ahvatlustele vastu panna ja rabavad igal aastal endale maksimumsumma.

Kui ka ülikooli lõppedes õnnestub tulus töökoht hankida, on õppelaenu tagasi maksmine ometi kurnav kulutus, lisaks kõigile väljaminekutele, mida täiskasvanuelu endaga kaasa toob. Peavari ja riided, kõnelemata kallist disainerkotist, millest sa ei suuda ju loobuda. Kuid meeleheiteks pole põhjust - hea elu kogemiseks ei pea tingimata rikkana sündima. Isegi klassi priimusena mitte, kui uskuda teadlaste väidet, et IQ-l ja jõukusel pole omavahel selget seost. Hoopis loovust on vaja.

Vähem kulutusi, uhkem elu

Taskukohane riietus

Päevast päeva ründab kõmumeedia fotodega superlahedalt riietatud kuulsustest, kelle kingad ainuüksi maksavad tavainimese kuu üüri. Ära maga maha rõivanäidiste väljamüüke, kui ihkad kanda kalleid kaubamärke. Hulludel päevadel ja teistel moekaubamajade allahindlustel tasub sihtida näidiste riiuleid. Londonisse, Viini või New Yorki sattudes külasta kartmatult kallite kaubamajade allahindlusosakondi, kus võid ihaldusväärseid kaubamärke leida naeruväärse 75%-lise allahindlusega. Saavutad stiilse ja kordumatu välimuse, sobitades mõned allahinnatud, kuid ajatud luksustooted odavamate, kuid hooajatrendi järgivate rõivastega. Kuulsate ja ilusate disainerid on viimasel ajal pööranud pilgu ka nn tavatarbija poole.
Loe ja vaata Cosmo novembrinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Sofia Vergara

• 50 asja, mis mehi (ja naisi) voodis ärritavad

• Kolumn: mis toimub mehe peas enne esimest korda...

• Elu HIV-positiivsena

• 10 meigitrendi, mida pead proovima

• Napolis vintaaži jahil

• Kokteilid Cosmo stiilis

Kui oled loominguline, lisaks hingelt vabameelne, siis tuuselda häbenemata mööda secondhand'e, kust võid leida üsna olematu hinna eest vapustavat disainertoodangut. Kui õnn sulle parasjagu ei naerata ning Gucci pükse näppu ei jää, võid siiski avastada lahedaid ja kordumatuid kehakatteid.

Ülesvuntsitud pesake

Ka hinnaklassilt tagasihoidlikku elamist annab paari nipiga kadestamisväärseks võluda. Lappa kodukujundusraamatuid ja -ajakirju ning nuputa välja, mis stiili eelistaksid. Seejärel vaata, milliseid su lemmikstiilis tooteid pakuvad kallid sisustuskaubamajad, Ikea või erinevad disainisalongid.

Arvatavasti ei saa sa endale lubada tervet toatäit Ikeat, kuid mõnele mööbliesemele või lambikesele ikka hammas peale hakkab. Minimalistliku Jaapani diivani asemel eelista tagasihoidlikku põrandamadratsit, mille saad katta idamaises stiilis mööbliriidega. Hästi valitud seinavärv teeb ära suure töö - wasabi-rohelise või telliskivipunasega tabad kümnesse või kata osake seinast luksusliku tapeediga. Silmatorkav seinavärv ja pilkupüüdev tapeedinurk tõmbab tagasihoidlikult mööblilt tähelepanu eemale.

Lenda bussipileti hinnaga

Osav reisivõimaluste otsija võib avastada end äriklassist Bradi ja Angelina kõrvalt. Kuid odavlennud pole millegi poolest halvemad kui "päris"-lennud. Kui su ajagraafik on piiratud, siis alusta reisikorraldust varakult. Hoia silmad lahti ja ära klammerdu ühe sihtkoha külge. Kui Rooma on kallis, ent Barcelonasse saab soodukaga, siis lenda seekord Hispaaniasse. Kui saad aega vabalt planeerida, hoia silm peal viimase hetke pakkumistel. Või reisi väljaspool hooaega. Sügisel ja talvel pakutakse uskumatuid hindu suvistesse sihtpunktidesse, rääkimata odavatest hotellidest ja poolmuidu restoranilõunatest kohapeal. Või tahad üldse majutuskuludest pääseda? Liitu homeexchange.com seltskonnaga ja vaheta puhkuse ajaks kellegagi kodu. Või ööbi sõprade (sõprade sõprade) juures - siis pead muidugi arvestama, et ühel ilusal päeval saabub sinu kord majutada näiteks kampa ülemeelikuid üliõpilasi Berliinist.

  

Lõpeta raha loopimine

Võib juhtuda, et sinu teadmata on su rahataskusse auk tekkinud. Päevad on tulvil pisikesi raharaiskamisi. Hea uudis - leket on lihtne peatada.

  

Tõmba eelarve liistule

Võta oma igakuised kulutused käsile ning vaata, millised neist on üleliigsed. Millal sa viimati terviseklubis käisid? Kui möödas on juba pool aastat, siis loobu liikmekaardist, mille eest iga kuu sadu kroone välja käid. Ja kas sa tõesti vaatad neid loodus- ja teadussaadete lisapakette, mida kunagi telekasse tellisid? Kui ei, siis oleks ehk mõistlikum leppida põhipaketiga? Kas helistad lauatelefonilt või peaksid uurima, palju selle välja lülitamine kokkuhoidu annaks?

Kas su telefoniarved on häirivalt prisked? Vajadusel vaheta operaatorit või mine üldse kõnekaardile üle. Kasutage sõpradega perele või sõpruskonnale suunatud pakkumisi. Kui saad naabritega kokkuleppele, siis jagage wifi't. Arvutiga "saba seinas" sitsida on niikuinii ajast ja arust. Otsi sahtlipõhjast välja korteri elektrileping ja kontrolli üle, kas oled valinud sinu tarbimist arvestava soodsaima paketi?

Isegi oma köögis kohvivalmistamine on suur kokkuhoid. Kui väga sa ka ei armastaks kohvikus latte't juua, röövivad need tassikesed sult ajapikku terve varanduse. Iga päev 30 krooni latte'le teeb ümmarguselt 200 krooni nädalas, mis teeb kokku üheksa ja poole tuhande krooni kanti aastas. Ja siis sa veel imestad, et reisimiseks ei jätku raha...

Vähenda võlgu

Enamiku inimeste jaoks on laenamine vältimatu. Õppelaen, autoliising ja kodulaen on sageli möödapääsmatud, kuid võlakoormust saab korrigeerida. Alusta õppelaenust. Kui oled õppelaenu eri pankadest võtnud, uuri oma kodupangast, kas oleks mõttekam kõik laenud n-ö ühe katuse alla tuua. Sul tuleks siis teha ühes kuus üks tagasimakse ning ehk õnnestub ka intressi pealt kokku hoida. Sama kehtib ka autoliisingu ja kodulaenu kohta. Uuri oma pangast järele, kas sul on võimalik ja mõistlik laenud ühte patta panna ja maksta korraga üht kuumakset ja intressi.

Krediitkaardivõlg on see-eest sada protsenti välditav. Ära šoppa palgapäevaeelses rahapuuduses krediitkaardiga, vaid püüa parem majandada nii, et igakuist rahakriisi ei tekiks. Tasu plastikkaardi võlg alati võimalikult kiiresti. Krediitkaart on netipoodides ostlemiseks asendamatu - vaata hoolikalt järele, mida ja kust sa ostad. Rämpspostiga tulnud loteriivõitudest ja muudest "unistuste" pakkumistest hoia rangelt eemale.

  

Meelita end säästma

  

Investeeri tulevikku

Nüüd, kus kannad vapustavalt stiilseid riideid ja oled liigsetest laenuintressidest lahti saanud, on aeg asuda tulevaseks miljonäripõlveks teed sillutama. Säästmisega on nagu trenni tegemisega - alguses on raske ega saa kuidagi vedama. Mõne aja pärast on harjumus sees, esimesed tulemused näha ning enam ei saa pidama. Lihtsaim viis säästmiseks on ühineda teise ja kolmanda pensionisambaga. Tunduvalt aktiivsem säästmisvorm on investeerimine. Ei pea sugugi ise iga päev börsiindekseid jälgima, piisab algatuseks ka sellest, et suunad igakuiselt väikese protsendi sissetulekust (hakatuseks 5-10%) investeerimisfondi. Igakuistes kulutustes ei moodusta see "puudujääk" kuigi märgatavat osa, kuid võib aastate jooksul kasvatada sulle märkimisväärselt kopsaka summa.

  

Plaan mustadeks päevadeks

Investeeritud raha annab tulemusi alles aastate pärast. Kuid igal arukal inimesel peaks olema pisut raha kõrvale pandud puhuks, kui midagi peaks juhtuma. Mis saab, kui kaotad töö, auto vajab remonti ja kasko ei aita või pead ühe suve jooksul viiele noorpaarile pulmakingi tegema? Hoolitse, et sul oleks pangaarvel vähemalt kolme kuu väljaminekute jagu raha.

Mõnikord saabuvad mustad päevad ootamatult. Sel juhul kaalu väga hoolikalt, kas kiirlaen on ikka see tee, millega väljaminekuid kinni mätsida. Kiirlaenuga saad küll mõned tuhanded kroonid kergelt kätte, kuid pärast röövelliku intressi tasumist lööd oma eelarvesse mõra, mille lappimisele kulub palju aega ja raha. Katsu ootamatutest olukordadest omal jõul välja rabeleda.

  

Metsikuks kätte

Ega muidugi kogu aeg ei saa kokkuhoidlikult elada, tüdruk lihtsalt peab aeg-ajalt kulutama ka. Vahel peab endale lubama ilusaid asju, muidu tekib tunne, nagu elaksid pideval pangaarvedieedil. Korralda endale kulutamisfond, kust saaksid abi siis, kui tahad kallile kontserdile minna, hingematvaid kingi osta või laevatada näiteks Helsingisse nädalavahetust veetma.

Tee eraldi pangaarve, kuhu kannad iga kuu kindla summa ja mida kasutad ainult määratud kulutusteks, näiteks reisimiseks. Järgmise aasta reisiraha saad kasvatada, kui paigutad raha seniks investeerimis- või tähtajalisele hoiusele. Võidad kindla peale vähemalt nii palju, et inflatsioon ei pääse su säästusid purema.

Pisikulutuste finantseerimiseks sobib ka vana hea lapsepõlvest tuttav hoiupõrsas. Mündid ja poes tagasi antud vahetusraha rändab kodus karpi, laekasse või purki. Kui 25ne tundub liiga suur kupüür olevat, siis piirdu kahe- või viiekroonistega. Proovi järele ja sa ei usu oma silmi, kui kiiresti need väikesed rahatähed kasvavad uueks pleieriks või spaapäevaks. Ja mis kõige tähtsam - see ei nõua mingit jõupingutust, sekeldamist pankadega ega vähimaidki teadmisi investeerimisest, börsiindeksitest ega kasumimarginaalidest.

Säästmisest kujuneb sõltuvus, sellega tuleb vaid algust teha. Kenasti kosuv raha on sulaselge rõõm.