„Lisaks sellele, et poes maksmisel mitte eksida ning ka edaspidi aru saada, kui palju asjad täpselt maksavad, on oluline pidada ka tulude ja kulude üle arvestust kroonides ja eurodes. Nii jõuavad silm ja mõistus uute ja palju väiksemate numbritega kohaneda,“ soovitas Suitsu.

Euroraha kasutuselevõtt muudab kõik summad enam kui 15 korda väiksemaks. Pere eelarve tegijale tähendab see suuremat distsipliini kulude jälgimisel, et tulud-kulud püsiksid tasakaalus.

„Oluline on väga täpne eelarvepidamine — kui seni on eelarvet pidavad pered reeglina arvutanud täiskroonides, siis rahavääringu muutuse järel võiks kulutusi arvestada ja kirja panna vähemalt 10-sendise täpsusega, muidu muutub eelarve liiga ebatäpseks,“ sõnas Suitsu.

„Tegelikult ei ole pere rahaasjade planeerimine üldse nii keeruline kui pealtnäha tunduda võiks,“ julgustas Suitsu. „Internetist leitavad eelarvestamise tabelid aitavad üsna lihtsalt rahaasjadel silma peal hoida. Kes soovib, võib endale ka ise näiteks Exceli abiga arvutis või siis paberil kaustikus toimiva süsteemi luua. Oluline on kontroll kulutuste üle ja järjepidevus.“

Kulutuste ja maksete planeerimisel on vajalik kasutada ka õiget kurssi ning mitte seda ümardada väiksemaks või suuremaks. Sujuvat üleminekut uuele arvestusele minekul toetab ka kaubandusvõrk, kus hindu näidatakse nii kroonides kui ka eurodes kuni 2011. aasta juuni lõpuni.

„Kui riik on otsustanud ümardada toetused ja maksud inimestele soodsamas suunas, siis sarnased otsused tuleb langetada ka peredes — näiteks, kuidas ümardada lapse iganädalane või -kuine taskuraha või toetussumma lähedasele?“ tõi Suitsu välja.

Muudatustega kohanemine võtab aega ning euroraha kasutusele võtnud riikides arvutavad inimesed sageli ka aastaid hiljem, mis maksaks kaup rahvusvaluutas.
include "/www/htdocs/majandus/includes/content/euro_calc.inc" ?>