Allahindlustel võib olla kummaline mõju — esiteks muidugi ahvatlevad hinnad, kuid ega asi polegi ainult soodsuses. Kogu osturalliga käib kaasas mõistust mõjutav ahvatlev fluidum, mis võib praktilise meele uinutada ning anda järele ostudele, mis hilisemas elus võib-olla käiku ei lähegi. Nagu sireenide laul. Ega asjata soovitata allahindlustele läheneda võimalikult praktiliselt. Tänapäevane kaubanduse sigrimigri ja pakkumiste hulk võib inimesel korralikult pea keerlema panna. Allahindluseid ei tehta enam ammu vaid neli korda aastas ehk hooaja vahetusel, vaid sõltuvalt brändist vähemalt kaks korda sagedamini — enne uue kauba tulekut. Sellest lähtuvalt oskab nutikas allahindluste proff juba hinnata teatud brändi allahindlushooaega ja ajastada mõne suurema rõiva ostu vastavalt sellele. Risk muidugi on: toode võib olla läbi müüdud, kuid et allahindlused toimuvad päris sageli, ei pea neid enam ootama kui jõuluõhtut.

Kuidas allahindlustest parim koor riisuda? Vaatame lähemalt, mida arvesse võtta.

Tuntud kaubamärgid

Allahindlused ei tähenda tingimata seda, et kaup, mis on alla hinnatud, on õige hinnaga toodetest kehvem ja seepärast ka odavam. Hoopis vastupidi. Ka Chanel, Hugo Boss ja Versace — ehk maailmakuulsad luksusmärgid — teevad allahindlusi. Hinnaklass on muidugi erinev harjumuspärasest „allahindlushinnast”, kuid sellisel puhul loeb nii nimi kui ka kvaliteet. Need, kes rihivad allahindlusi just (neile) tuntud ja armastatud brändide esinduspoodides, on tuttavad kvaliteediga ning teavad, mida nad ostma lähevad. Vihjates võib öelda, et meie oma kaubamärkide toodangut võib täiesti kiita, need ei kaota aja möödudes oma vormi, see kehtib nii rõivaste kui aksessuaaride osas.

Materjal

Olgu tegemist taaskasutuspoe kraami või brändikaupluse omaga, olgu lõige nii efektne kui tahes, esmalt tuleks jälgida materjali. Tihti on nii, et allhindluses olevad esemed on efektse lõike ja dekoratiivsete elementidega, kuid pärast kolme-nelja pesu võib materjal välja venida, värvi kaotada või kulumise märke näidata. Enne ostmist võiks kontrollida ka siseõmblusi: keerake toode lihtsalt tagurpidi ja laske kullipilgul üle õmbluste. Eriti kehtib see kudumite ja pehmete materjalide puhul, kus tekstiili värv võib olla küll kirev ja kutsuv, kuid õmbluste pärast peate juba paari kuu pärast niidi ja nõela välja võtma. Mõned poolvillased kudumid kipuvad muutuma ka topiliseks. Topilõikuriga saate eseme muidugi alati üle puhastada, kuid elu on näidanud, et seda tuleb teha üsna tihti. Kiuslik materjal on ka see, mis hoolimata triikimisest kipub ruttu kortsuma ja mida tuleb sageli triikida. Allahindlustelt on alati kasulik soetada teksamaterjalist tooteid, puuvillase ja viskoosisisaldusega esemeid. Vältida võiks esemeid, mille lõige ja materjal pole tavapärased — näiteks lõige on küll pintsaku oma, kuid materjali osas on tegu veidi sportlikuma kangavalikuga. Pintsak eeldab perfektset sobivust, ebasobiv materjal aga igavesti vormi ei hoia. Põhimõtteliselt ei ole mõtet koju osta kokku kuhjade viisi ka T-särke, mis siis, et asi esmalt odav tundub.

Lõige

Hooajakaupade kollektsioonidest on 20-30 protsenti hitt-tooted, hetkel moe tulipunktis. Kuid pruugib vaid ajarattal edasi kerida, kui riideese kappi seisma jääb. Esmalt kaaluge, kas ese sobib teie garderoobis juba olemasolevate toodetega kokku nii värvilt kui ka lõikelt ning kui jah, siis ostke ära. Moekaubad on tavaliselt trendikate lõigete ja detailidega, niisiis mõelge hoolega, kas tahate neid ka järgmisel aastal kanda.

Eks kuldreegel ütle muidugi, et riie peaks olema, kui „teine nahk”, mis sobib ideaalselt: pintsakute puhul jälgigem näiteks õla ja keskkoha sobivust. Stilistid soovitavad allahindlustelt noppida välja need esemed, mis hoiavad klassikalist joont. Näiteks kleit võiks olla pigem ühevärviline kui kirju, isegi siis, kui tegu on erksama värviga, sest sellist kleiti saab kanda mitu  hooaega.

Vintage-poed

Nüüd on ka Eestis väga hinda läinud vintage-butiigid, kus müügiks kraam aastatest 1960-1990. Tihti leiab sealt tõelisi moepärleid ning poepidajad on näinud suurt vaeva, et korralik kraam müüki panna. Nendest poodidest soovitame eriti vaadata ehteid. Vintage-poodide plussiks on, et meelepärane ese, mille sealt leiate, ei jaluta ülehomme tänaval vastu.

Mida võiks tegelikult osta?

Esmalt muidugi kehtib siin taas väike riskireegel: rõivas, mida sa sooviksid, on lihtsalt nii menukas, et on lettidelt kadunud nagu kuldne päikesetolm. Vaatleme aga, kuidas allahindlusest praktilise meelega parim leida:

Teksad — alati kindel, vastupidav rõivas, mis annab sadu kombineerimisvõimalusi. Hea teksapaar kulub alati ära ning kui pakkumisel on ka muid toone peale klassikalise sinise, võib alati endale varuda ka ühed muus toonis kulukad. Teksamaterjal varieerub mitmeti ning halba ei tee soetada endale nii üks kui ka teine variant: õhem teksapaar suviseks toimetamiseks (näiteks ka põlvepikkuses) ning kõvemast denimist teksapaar jahedamate ilmade tarbeks. Pole ohtu, et ostuga kaasneks lisaülesanne kodus mõni õmblus üle traageldada. Teksad on üldiselt kindel valik.

Maksikleidid — ükskõik, mis suvisesse moepilti ka ei ilmuks, maksikleit on alati kohal ja olemas. Sobib ideaalselt suvisesse miljöösse. Maksikleidi ostu puhul võiks lotovõiduks nimetada muidugi ühe-kahetoonilist viskoosist-siidist kleiti, mida saab kombineerida mitme eri värvi esemega ja aksessuaaridega ning mida saab käigus hoida mitu suve järjest. Peamine rõhk on siin taas lõikel ja kvaliteedil.

Suvine tuunika — kui talvine tuunika on see, mille all on villane soe kampsun, ning mis pannakse üle pea, siis suvise tuunika lõiked varieeruvad mitmel moel. Tuunika-särk on üldiselt käistega ja keskelt vöötatud. Sobib kanda nii seeliku kui ka pükstega ja on omamoodi nii vaba aja rõivas, aga kombineerituna pidulikumate suviste aksessuaaridega ka pidulik riideese.

Must või valge õlapaeltega särk — naiselikku ja praktilist särki saab kanda palavate ilmade puhul seelikuga või pükstega, väga hästi sobib see siidist või šifoonist läbipaistva pluusi alla.

Kardigan, pullover — heast lõngast kudumid, eriti, kui need sobivad teie üleüldise stiili ja nahatooniga, pole kunagi mahavisatud raha. Tänapäeva moes pannakse kudumitele ja lõngatoonidele suurt rõhku ning aeg, kui kampsun oli lihtsalt mingi lohvakas rõivaese, jäi üle-eelmisesse kümnendisse.

Klassikalised rõivad — alati on allahindlused ka pintsakute, pluuside, kleitide ja seelikute osakonnas, teisisõnu seal, kus müüakse väljapeetud ja elegantset kontori- või asjaajamisrõivast. Sinna tasub vaadata ja vajaduse korral midagi värskemat soetada.

Midagi mummulist — mummud on nunnud ja lõbusad. Moepildis väga armastatud trend on taas ringiga tagasi. Mummuline pluus või rätik lisab kindlasti teie garderoobi efektsust.

Midagi pastelset — pastelsed toonid tulevad igal kevadel taas päevakorda. Nende toonidega ei saa kunagi alt minna, kuna need toovad kaunilt esile suvise jumekuse. Pastelsed võivad olla nii kleidid kui pluusid.

Midagi erksat — moes on türkiissinine, fuksiaroosa ja kollane. Kellele need toonid sobivad, võiksid midagi sellist oma garderoobi hankida.

Kübar — nii nagu kingi ei ole kunagi palju, võiks elegantsel daamil olla ka šikk kübaravalik nii suvise kui sügisese garderoobi tarbeks.

Kott — teatrikottide, ridikülide, üleõla messenger-kottide ja muus stiilis kottide valik on tihti igal hooajal taas päris ahvatlev. Pidage iseendaga nõu, millist kotti on tegelikult vaja, kui palju ja mida see peaks mahutama ja millega seda kanda. Hea, vastupidav ning kaunis kott on garderoobis alati omal kohal. Liiale ei tasuks siiski minna.

Valge pluus — kas siidist või puuvillane, aga ka suvine pitsdekooriga ampiirlõikeline pluus — valge pluus on see, mida saab igas olukorras kanda ja aksessuaaridega ilmestada. Valged riided kuluvad ja lähevad kiiresti värvist ära ning isegi valgendamine ei aita lõpmatuseni. Moodsa lõikega valgeid pluuse võib olla mitu.

Vältige järgmisi esemeid:

- Liiga kirju dekooriga pluuse, toppe, jakke, pusasid ja isegi pükse (näiteks teksaseid), mis on tikitud needikeste, pärlite ja muu sigrimigriga.

-Pidulikumat ja esinduslikumat kleiti, mis on küll hea lõikega, kuid materjal ei ole kvaliteetne ega nahasõbralik ja kleit on ilma voodrita.

- Esemeid, mis on odavad ja näevad ka välja odavad. Isegi kui need maksavad ühe euro, jätkem pigem ostmata. Siia alla kuuluvad ka ehted ja muud kulinad, mille pind aja jooksul tuhmub.

-Liiga ebamugavaid jalanõusid.