Kas korjata kokku või jagada?

Meie vanemad on sisendanud meisse, et ühise „hoiukarbi“ süsteem on kõige õigem. Ent maailm muutub. Varem või hiljem tekivad perekonnas konfliktid seeriast: „Mina pean sind üleval, aga sina“, „Mina vastutan koduse majapidamise eest ja tean paremini, kuhu raha kulutada“, „Mul on õigus endale see seelik osta“ jne.

Kui selliseid repliike on ka teie kodus kuulda, siis see tähendab, et on tulnud aeg muuta oma rahaasjade süsteemi.

Siin on suurepäraseks vahendiks ühine planeerimine.

On olemas 3 süsteemi pere eelarve toimimiseks:

Ühine: kogu raha läheb ühisesse katlasse
Eraldi: kumbki kasutab oma sissetulekuid
Osaline: partneritel on oma raha ning nad finantseerivad eraldi väljaminekuid vastavalt kokkuleppele.

1. Määrake suund

Seadke eesmärk: uus korter, maja ehitus, sünnipäeva korraldamine — suurusjärgul pole tähtsust. Peamine, et see väljaminek oleks tõepoolest oluline kogu perele. Ühise tegutsemise strateegia on igal juhtumil enamvähem ühesugune.

2. Pidage päevikut

Kirjutage 2-3 kuu jooksul ausalt üles kõik kulud — ühised ja isiklikud (ka kõige väiksemad). Las kõik pereliikmed kulutavad raha nagu tavaliselt, üritamata olla kokkuhoidlikumad. Siis selgub lõpuks, kuhu kõik vahendid haihtuvad. Kinoskäigud koos popkorni ja pitsaga võivad osutuda päris oluliseks artikliks pere kuludes …

3. Vaadake üle oma kulutused

Kui on selge, mille peale ja kui palju raha kulub, kutsuge kokku perekonna nõukogu. Otsustage, millest te kõik olete nõus loobuma oma eesmärkide nimel. Võimalik, et lähema poole aasta jooksul sa ei uuenda oma garderoobi ning mees sööb ärilõunate asemel kodust kaasa toodud toitu.

4. Punkthaaval

Kirjuta üles kõik ostud, mis on plaanis osta ning ära loobu sihist. Kui tuleb meelde midagi tähtsat, kirjuta ka see üles ning analüüsige hiljem, kas see on teile tõepoolest vajalik. Ei tohi järgida hetkeliste soovide kohest täitmist. Kontrolli oma rahakoti sisu!

5. Ärge loobuge meelelahutustest

Kindlasti peab puhkama ning saama uusi muljeid. Vaadake vaid üle formaat: kaubanduskeskusesse mineku asemel minge loodusesse või lihtsalt lähimasse parki. Käige külas, mängige mänge. Et lõbusalt aega viita, pole tarvis kulutada tervet hulka raha.

6. Üritage olla ihnuskoid

Uskuge, et kokkuhoidlik olla on hea ja mugav. Näiteks, kui mõnel lähedasel on juhtunud mingi õnnetus, siis võite teda alati rahaliselt toetada.

7. Pange paika täpsed tähtajad

Kui püüate spontaanselt hakata auto jaoks raha korjama, määramata selleks igakuist summat ja umbkaudset ostu tähtaega, ootab teid pettumus. Kui aga teate, et piirangud ei kesta igavesti, on ka raha kogumine kergem.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, juuni 2017