Ja siis jäävad need hiljaks — testid, testid. Tulevad… või ei? Kui olete parasjagu ametis sooviga last saada, siis ei tahaks te sugugi taas pettuda. Kui ei, siis närveerite samuti. Kõige hullem on teadmatus ning kõik mõtted keerlevad ainult selle ümber.

Need salakavalad sümptomid — iiveldus, rindade paisumine — võivad olla vaid lähenevate “päevade” ettekuulutajaiks, aga ka vastupidi, teade rasedusest!!! Ning siin eksib intuitsioon tihtipeale. Seevastu ei eksi aga vereanalüüs. Lugu on nii, et lootemuna eritab erilist hormooni. Selle olemasolu saab kindlaks määrata ka uriinis, kuid algstaadiumis pole selline diagnostika just eriti usaldusväärne.

Sündmused:

Sellest ajast peale elab teie sees mitte enam lootemuna, vaid juba embrüo. Tekkinud kolmest lootelehtede liigist hakkavad formeeruma erinevad elundid. Sisemine looteleht (endoderm) vastutab kopsude, maksa, seedeelundite süsteemi ning kõhunäärme arengu eest. Vahelmisest lootelehest (mesodermist) arenevad skelett, lihassüsteem, neerud, veresooned ja süda.

Väline looteleht (ektoderm) formeerib naha, juuksed, silmaläätsed, hambavaaba ja närvisüsteemi. Hiljem suunduvad rakud kõikidest lootelehtedest “kohtadele” laiali. Moodustub embrüo pea — õrn kui pisar. Kui meenutada pilte bioloogia õpikutest, siis selles staadiumis on kõikide imetajate embrüod üksteisele sarnased — otsekui haprad ja kaitsetud kullesed.

Niisiis on loode täielikult pesastunud. Selja taha on jäänud vastutusrikas implantatsiooni periood, see tähendab, et teie embrüo on edukalt läbinud oma arengu esimese kriitilise arenguetapi (vastasel juhul oleks ta lihtsalt väljunud “tavaliste päevade” ajal ning te poleks seda märganudki). Lapsel tekib vereringe. Nelja nädala jooksul on embrüo eostumise hetkest alates suurenenud umbkaudu 10 000 korda. Hakkab moodustuma nägu, tumedad rõngad tähistamaks silmade asukohta, tõuseb esile alumine lõualuu ning kael.

Toimub alusepanek kõikidele põhilistele organitele.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>