Sel ajal aga elab kõhus keegi — 5-nädalane embrüo.

Vahel pole sel ajal veel lootepõiekestki näha, ning see ei tähenda sugugi mingeid probleeme. Eriti kannatamatud asuvad juba 1-2 nädala pärast peale oletatavat eostamist tegema koduseid laboratoorseid katseid.

Pole tarvis kurvastada, kui test ei näita kauaoodatud triipe. Põhjuseks võib olla ebakvaliteetne test või ka liiga lühike tähtaeg. Arvestada tuleb ka sellega, et testid on erineva tundlikkusega.

Sellest aga, et keegi on asunud kõhtu elama, annab organism teada mitte üksnes “päevade” ärajäämisega.

Olete ehk muutunud kergesti ärrituvaks, uniseks — organism elab üle tõelist ümberehitust. Piimanäärmed suurenevad. Võivad tekkida perioodilised peavalud ning enam ei talu te mõningaid lõhnu, ilmuvad ootamatud tahtmised teatud toitude järele ja vastupidi.

Kõik see on loomulik ning kannab nimetust rasedate varajane toksikoos. Need muutused võivad ilmuda kõik koos, võivad tekkida episoodiliselt või siis kogu raseduse ajal hoopiski puududa. Lohutab see, et need nähtused on ajutused ning kaovad pärast 12-13 nädalat.

Peale toksikoosi tüütavad ära ka öised (ja mitte ainult) rännud tualetti. See pole põiepõletik, need on hormoonid. Esimesel trimestril sageneb uriinieritus, seejärel normaliseerub, kolmandal aga sageneb taas kasvava emaka rõhumise tõttu põiele.

Paistab, et esimesel trimestril tuleks vähem imestada (näiteks võitmatu soovi üle ära süüa terve kilo heeringat) ning uskuda, et see kunagi lõpeb ja saabub õnnistatud teine trimester.

Sündmused:

5. nädala alguses pannakse alus südamele, samuti algab vereloome esmastes veresoontes — moodustuvad vere tüvirakud, milledest tulevikus arenevad kõik vere rakud. Hakkavad formeeruma sugunäärmed, ilmuvad esimesed sugurakud. Arenema hakkab ka kõhunääre. Pannakse alus maksale.

Embrüo pikkus on kõigest 1,5 mm.

18. — 60. ööpäevani pärast eostamist on loode äärmiselt tundlik igasuguste kahjulike faktorite suhtes.

Aega 5. gestatsiooni nädala algusest (pärast viimase menstruatsiooni algust) või alates 3. nädala algusest pärast ovulatsiooni, loetakse embrüonaalse perioodi alguseks. Sel ajal on koorioni suurus diameetrilt 1 cm.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>