Kõige tähtsam aga — alates kusagil 16. nädalast võib tunda loote liigutamist. Mille kõigega tulevased emad seda ei võrdle: “õhumullid kõhus”, “liblikas puudutas tiibadega”, “keegi istub seal ning koputab salamisi — ema, olen siin”, “otsekui väike kalake ujub” — see aga ongi väike “kalake” — kasvult kõigest 15 cm ning kaalult 110-130 g — so väikese õuna suurus, ainult et sellel “õunakesel” on käed ja jalad ning isegi esmased sugutunnused.

Kõik ootavad neid liigutusi pikisilmi. Tunda võib neid ka hiljem kui 16. nädalal või isegi varem — kõik sõltub organismi individuaalsetest iseärasustest. Korduvsünnitajad või väga tundlikud emad võivad liigutusi tajuda tunduvalt varem kui teised. Pealegi peetakse esimesi liigutusi sageli gaasideks ning võib mööduda paar nädalat, enne kui kõhuelanik ennast teatavaks suudab teha.

Teisel trimestril võib teie seksuaalsus tugevneda. Kui pole mingeid vastunäidustusi — laske käia.

Ning veel üks meeldiv ja kõiki erutav asjaolu — sel ajal on võimalik ultrahelis kindlaks teha lapse sugu — kui lapsuke muidugi suvatseb seda näidata…

Sündmused

Embrüo pikkus — 12 cm, kaal 110 g. Ilmub reaktsioon helidele (kõrva formeerumine lõpeb 24. nädalal) ning lapsuke tajub muusikat! Käed ja jalad muutuvad enam koordineeritumaks.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>