Küllap on ka lapse sugu teada, lõpuks on teile isegi ühiskondlikus transpordis hakatud kohta pakkuma ning peas keerlevad mõtted sünnitusmajast, eelseisvast sünnitusest ning kaasavara ostmisest. Kõik see rõõmustab, aga ka erutab ühteaegu. Hirmud ja kahtlused saadavad tulevast ema kogu raseduse kestel, kusjuures need ei sõltu sellest, mitmendat last ta ootab.

Üks levinumaid hirme on kartus valulise ja raske sünnituse ees. Põlvest põlve antakse edasi jutustusi sünnitusest kui väga valulisest ja kohutavast sündmusest. Kusjuures kõik on tegelikult meie endi kätes. Kui lõpetada kartused ning selle asemel asuda tegelema võimlemisega, õppida tundma õiget hingamise metoodikat, leida sünnitusmaja, kus saab sünnituse ajal valida enda jaoks mugav poos, siis toimub kogu protseduur palju lihtsamalt.

Niisiis, kõik on teie kätes. Lohutuseks teist last sünnitajatele võiks olla see, et reeglina möödub teine sünnitus kiiremini ning vähem valulikult. Kuigi sünnituse kulgu ei ole võimalik täpselt ette ennustada ning keegi pole kindlustatud ootamatuste eest.

Küllap on teil ka omad isiklikud, erilised hirmud — ärge hoidke neid endale. Paljuski on õnnestunud raseduse ja kerge sünnituse pandiks teie sisemine häälestatus. Rääkide raviarstiga, ärge häbenege esitamast küsimusi, suhelge juba sünnitanud naistega, vajadusel ka psühholoogiga, lükake mõneks ajaks edasi raskete raamatute lugemine ning häälestage end oma lapse lainele.

Sündmused:

Pikkus pealaest ristluudeni on umbes 27 cm, kaal ligikaudu 1400 g. Nüüd on ultraheliga võimalik näha kõike, mida teie laps teeb. Tal on välja kujunenud oma isiklik une- ja ärkveloleku rütm. Laps teeb 25-40 liigutust tunnis. Muide, tema suur liikuvus pole kuidagi seotud tulevase iseloomuga.

2-3 kuud enne sündi reageerib laps selgete liigutustega äkilisele heliärritusele, kuid alandab heli kordumisel järkjärgult liigutuste reaktsiooni, seejärel katkestab liigutused hoopis. Kui pärast seda esitada teisi ärritajaid, sealhulgas ka teisi helisid, võib jälle tunda, kuidas laps hakkab liigutama.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>