RETSEPTID: "Õhtusöök viiele" selle nädala hõrgutised
MIA
Esimene eelroog: Brokkolisupp
Vaja läheb:
1 brokkoli
1 sibul
puljongimaitseaine
2 topsi sulatatud juustu Merevaik
soola
pipart
Valmistamine: pruunistad võiga sibula, lisad brokkoli, maitseained ja vee, hautad, blenderdad koos Merevaiguga ning lased keema. Serveerid.
Teine eelroog: Kitsejuustu suupisted
Vaja läheb:
rukkkola
päikesekuivatatud tomatid
kitsejuust
seemnesai
seedrimänniseemned
paprika
punane sibul
tšilli
tüümian
Valmistamine: viilutad saia, paned peale natuke rukkolat. Tšillist, paprikast, sibulast, seemnetest ja maitseainetest teed segu, mille blenderdad ja lisad saiadele. Peale lisad kitsejuustuviilu ning paned ahju. Serveerides lisad päikesekuivatatud tomati.
Pearoog: Lõhe
Vaja läheb:
lõhe
1 pk võid
sidrunipipart
soola
ports värsket tilli
Granaatõunaseemned
Kreeka pähklid
mozzarella
kirsstomatid
oliiviõli,
sidrunimahl
ürdid (tüümian, rukkola, basiilik, koriander)
Valmistamine: aseta lõhe fooliumile ning puista sinna maitseained ja tilli ning viil sidrunit. Kõige peale pane suur tükk võid. Mässi kala korralikult kahekordselt fooliumisse ning aseta juba küpsetamiseks valmis sütega grillrestile. Kala küpseb umbes 20 minutit. Sega salatimaterjal ja purusta ürdid ja meresool oliiviõlis.
Magustoit: Peedi brownied jäätisega
Vaja läheb:
500g ehk 3-4 keskmist toorest peeti (riivida!)
100g võid
200g tumedat šokolaadi
1 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
250g suhkrut
3 muna
100 g jahu
25 g kakaopulbrit
Valmistamine: Sulata šokolaad ja või. Vahusta suhkur ja munad kohevaks heledaks vahuks, lisa juurde peedimass. Sõelu hulka jahu ja kakao ning sega õrnalt. Vala tainas vormi ja küpseta 25 minutit. Jahuta vormis täielikult maha ja lõika siis ruutudeks.
DAKI
Dagmar Lamp-Jõgi on vabakutseline (aja)kirjanik, kes sai tuntuks blogijana, kellele teised blogijad korjasid pulmakleidi raha. Abielu ise purunes pulmaööl, kui mees Dagmari maha jättis. Nüüd on Dagmaril uus elu ja uus mees, ta kasvatab pisikest tütart ja naudib Nõmmel oma kodus rohelist idülli. Daki, nagu teda suurem osa inimestest teab, peab suhteteemadel blogi ja Delfis kolumni, kirjutab ja toimetab raamatuid.
Retseptid
Esimene eelroog: Imeline ploomisupp
Vaja laheb:
1 l ploomimahla
1 l tomatimahla
paar sellerivart
200 g herneid
porru valge osa
soovi korral üks pisike punane sibul
serveerimiseks kitsejuustu
Valmistamine: Lase ploomi- ja tomatimahl potis keema. Kui supp mulksub, maitsesta sidrunipipra ja näiteks aroomi- või küüslaugusoolaga. Lisa juurde seller, herned, porru, sibul - kõik kenasti hakitud (välja arvatud muidugi herned). Lase mõni minut keeda, aga mitte väga kaua - juurikad võiksid kõik mõnusalt krõmpsud olla! Serveeri mõne lusikatäie kitsejuustuga - kui oled pipraga üle pingutanud, siis teeb see supi mahedamaks ja lisab ka soolakust
Teine eelroog: Kukeseenepirukas
Vaja läheb:
500g parmi lehttainast
400g kukeseeni
250g riivitud juustu
1 suur sibul
200ml vahukoort
soola
pipart
tilli
Valmistamine: Prae pannil oliiviõlis või võis hakitud sibul, till, seened. Maitsesta soola-pipraga. Kümme minutit hiljem lisa väike pakk vahukoort, kuumuta keemiseni, lisa riivjuust ja sega ühtlaseks massiks. Rulli taigen lahti ning vormi sellest brüleevormidesse kausikesed. Täida tekkinud kausike seeneseguga ning kata õhukese taignalatakaga. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 25 minutit või kuni pealt kenasti kuldne.
Pearoog: Pork belly ehk ruuduline seakõht
Vaja läheb:
1.5 kg tukk kamaraga sea kõhutukki
2-3 sibulat
1 kuuslauk
2 porgandit
2-3 vart sellerit
paar vart tüümiani
kastme tegemiseks vett
Salatiks:
rukola
tomatit
viilutatud Parmesani juustu
kõrvale kartulipüree või värske kartul.
Valmistamine: Lõika kamarasse terava noaga ruudustik, kuni pekini, aga katsu lihasse mitte sisse lõigata. Hõõru siga soola ja pipraga, vaata, et ka ruudud ilusti täidet saaks. Siis maitsesta liha ka teiselt poolt ning aseta ahjunõusse, kamar ülevalpool. Kuumuta ahi megakuumaks, vähemalt 220 soovitas Jamie, mina panin niipalju kui sain - 250. Las liha röstib ahjus umbes pool tundi, kui kamar kenasti mullitab ja pruunistuma hakkab, siis keera kuumus 180 kraadi peale ja lase tal veel tund aega olla. Senikaua valmista ette juurikad - koori sibul, poolita. Lõika porgandid neljaks, nii et saad porgandikangid. Haki seller umbes sama pikkadeks juppideks. Eralda küüslauguküüned, aga ära neid ära koori. Võta ahjust liha ja aseta ettevaatlikult alusele. Viska ahjunõusse juurikad ning tüümian, aseta liha neile peale ja pane veel tunniks ajaks ahju. Selleks ajaks peaks liha krõbeda kamara all sulav ja mõnus olema. Võta liha ahjust, aseta serveerimisnõusse ning kata fooliumiga, kuni valmistad kastme. Vala juurikatele ja rasvale juurde suurem klaasitäis vett, sega ja pane pliidile, kuni pakseneb. Sega veel, kurna kastmekannu ning liha ongi serveerimiseks valmis!
Magustoit: Mango lassi
Vaja läheb:
250 ml maitsestamata jogurtit
130 ml keefirit
3 värsket mangot
maitseks natuke suhkrut
piparmünti
Valmistamine: Vala kõik koostisosad kokku, mikserda ning vala klaasidesse. Serveeri piparmündioksakese ja kõrrega.
Naistele toimetaja MARIANN KAASIK
Retseptid
Esimene eelroog: Paprika kartulisalat
Vaja läheb:
2 kollast paprikat
1-2 punast paprikat
150g porrulauku
5-6 keedetud kartulit
2 küüslauguküünt
2-3 spl kappareid
Marinaad:
1 dl õunamahla
4spl toiduõli
1spl sidrunimahla
2spl magusat tsillikastet
½ tl soola
1dl värsket peterselli
Valmistamine: Pese paprikad puhtaks eralda seemnekojad ja lõika suuremat sorti tükkideks. Kasuta erivärvilisi paprikaid siis on lõpptulemus kirjum ja rõõmsam. Valmista marinaad. Selleks sega kokku õuna ja sidrunimahl, toiduõli, tšillikaste ja sool. Peenesta petersell ning lisa samuti. Kalla marinaad paprikatele ja lase neil umbes 10 minutit maitsestuda. Nii muutub paprikate maitse salatis eriti mõnusaks. Lõika porru rõngasteks ja lisa salatile. Tükelda keedetud kartulid ja lisa samuti. Sega salat ettevaatlikult tõstes läbi. Kui salat on valmis purusta sellele küüslauku ja lisa kappareid, need on kui kirsiks tordil.
Teine eelroog: Bruschetta suitsulõhega
Vaja läheb:
300g suitsulõhet
2spl kappareid
0,5 spl hakitud punast sibulat
2tl rabarberimahla
1tk mädarõigast
1 värske kurk
Ciabattat
tilli
soola
pipart
Valmistamine: Retsepti tarvis vajaliku koguse rabarberimahla saad, kui tükeldad ühe varre, raputad kergelt suhkruga üle ja lased sel veidi seista. Tükelda kala ja pane kaussi koos kapparite (kui on suured lõika väiksemaks) ja hakitud sibulaga. Sega hulka rabarberimahl ja mädarõigas. Maitsesta soola, pipra ja tilliga. Lõika värskest kurgist pikad õhukesed lindid. Aseta kergelt röstitud ciabatta viilud serveerimiseks taldrikule pane peale kurgiliist ja kalasegu. Kaunista tilliga.
Pearoog: Kanaliha makaronidega
Vaja läheb:
4 kuni 5 kana kintsu lihatükki
2 kuni 3 spl toiduõli
1tl broilerimaitseainesegu
1 sibul
1 purk Salvesti Hiina kastet
250g makarone
1l vett makaronide keetmiseks
Valmistamine: Lõika kanakintsuliha väiksemateks tükkideks. Kintsuliha on isegi parem kui filee väga mõnus ja mahlane. Kuumuta pann, kalla sellele alles siis toiduõli ning seejärel lisa tükeldatud kanaliha kui pann on jahe, hakkab kanaliha praadimise asemel hoopis omas mahlas hauduma ja muutub tuimaks.
Magustoit: Isetehtud jäätis erinevate šokolaadidega
Vaja läheb:
600ml vahukoort
1 pakk kondenspiima
Isevalitud šokolaadid
Valmistamine:
Lihtsalt mikserdad kõik kokku ja paned sügavkülma 5-6 tunniks.
SANDRA STEINBERG
Retseptid
Esimene eelroog : Juustu suupisted
Vaja läheb:
kergelt röstitud saia
Erinevad juustud:
kitsejuust
mozzarella
Gouda juust
kirsstomatid
maitseks juustudele peale basiilik, balsamico ja sool
Teine eelroog: TomKha supp
Vaja läheb:
kookosepiim
TomKha maitseainete segu
tomatipasta
seened
kana
paprika
tšillikaunad
Valmistamine:
Lõigud kõik koostisosad suupärasteks tükkideks. Prae kana ära, lisad kookospiima, klaasi vett, tomatipasta, lased keema, lisa maitseained. Sega ning lisa ülejäänud koostisosad, serveerida.
Pearoog: Koorene tomati pasta
Vaja läheb:
pasta Penne
seened
paprika
sinihallitusjuustu
oliivid
kohvi- või vahukoor
sulatatud juust
tomatipasta
Valmistamine: Keeda penned. Lõikuda seened, paprika, natuke sinihallitusjuustu, oliivid ja lisada kurnatud pennedele. Väikesel tulel kuumutada kogu kompott ja lisada sulatatud juust, kohvikoor (kui rammusamat pastat tahetakse siis võib panna vahukoort) ning tomatipasta. Kõik korralikult läbi segada ning serveerida.
Magustoit: Koorene arbuusi kokteil
Vaja läheb:
ananassimahl
arbuusi
kondenspiim
vahukoor
rumm
Valmistamine: Kõik komponendid korralikult jääga läbi sheikida ja kurnata klaasi. Serveerida.
MAX KAUR
Retseptid
Esimene eelroog: Kiluvõileib vutimunaga
Vaja läheb:
must leib
toorjuust
salatilehed
kilufileed
vutimunad
Valmistamine: lao komponendid endale sobivalt leivale, kaunista kalamarjaga
Teine eelroog: Värske salat kanaga
Vaja läheb:
salatilehed
kirsstomatid
värske kurk
granaatõuna seemned
idud
kanafilee
Valmistamine: lao komponendid endale sobivas järjekorras hunnikusse, kaunista purustatud pipraga
Pearoog: Lambafilee grillitud tomatiga
Vaja läheb:
lambafilee
tüümian
rosmariin
küüslauk
purustatud kadakamarju
tomatit
Valmistamine: grilli lambafilee kuumal restil, lõika viiludeks ja lisa grillitud tomati peale, kaunista marjade ja küüslauguga.
Magustoit: Maasika parfee
Vaja läheb:
maasikad
vahukoor
suhkur
shokolaad
küpsised
pähklid
Valmistamine: vahusta munad ja vahukoor, lisa maasikasiirup ja lase külmas seista. Serveeri klaasi põhja pandud pähkli-küpsisepurul pallike parfeed, värskeid maasikaid. Kaunista šokolaadi ja mündilehega.