Kihlumine on nii kaunis sündmus väljendamaks ühel kõige erilisemal viisil oma tõelisi, tugevaid ja puhtaid tundeid.

Läänelik traditsioon kihlumisest on saanud alguse 1477. aastal kui Maximilian I, Püha Rooma keiser kinkis armastuse märgiks ja kihlumise kingitusena Maryle Burgundiast teemantsõrmuse.

Maailm tunneb kindlasti veel üht väga kuulsat kihlasõrmust, printsess Diana safiiri ja teemantitega kihlasõrmus, mis on nii kuulus, et kogu juveelimaailm nimetab nüüdseks kõiki seda tüüpi sõrmustemudeleid printsess Diana stiiliks.

Kuid sel aastal on tähelepanu pälvinud kihlasõrmus, mis kuulub põnevale staarile - Lady Gagale. Kindlasti on tegemist ääretult omapärase sõrmusega, kus on kasutatud heart lihvis teemantit ja sõrmusevõru tagumine külg on lahendatud intrigeerivas disainivõtmes.

Tuleb tunnistada, et eelpool esile tõstetud sõrmused on aga pigem väga erilise disainikäekirjaga ja ei kuulu traditsioonilis-klassikalisse kihlasõrmuste kategooriasse. Otse loomulikult aga säravad need sõrmused kuulsuse, ainulaaduse ja eksklusiivsuse kiirguses ning on igati suursusgused.

Aga tulles tagasi traditsioonilistemate kihlasõrmusteni…
Kõige klassikalisem kihlasõrmuse mudel on valgest kullast ja ühe kuni 3 briljantlihvis teemantiga.

Mis on olulised detailid kihlasõrmuse juures?
Kulla toon
Kullatoonides on meil kolm valikut: valge kuld, punane kuld ja kollane kuld. Eestis on kihlasõrmuste puhul enim eelistatud valge ja punane kuld. Kuid nii nagu ka abielusõrmuste disainis on ka kihlasõrmustes üha populaarsem kasutada mitut kullatooni koos ühes sõrmuses, nimetame seda kullatoonide omavahel miksimiseks — selline moodus lisab ehtele dünaamikat ja loomulikult muudab sõrmuse erilisemaks.

Teemanti suurus
Kirgi kütab kindlasti teemanti suuruse (carat) temaatika, et kui suur peaks olema siis ühe väärika kihlasõrmuse peal trooniv teemant? Ühest vastust anda on keeruline. Kogemus ütleb, et meie armsas Eestis on kõige müüdavamad 0,10 ct-0,50 ct vahemikku jäävad teemanti suurused. Suuremate teemantite ostuotsus pole nii kerge tulema, kuna määravaks saab juba arvestatav hinnaklass.

Teemanti puhtus (clarity)
Teemanti puhtuse määramisel enim kasutatav skaala koosneb kümnest erijaotusest ja on tähistatud vastavalt teemantite suletiste rohkuse järgi. Kõigis teemantites leidub jälgi nende nn. kasvu ajaloost. Mida vähem suletisi ja jälgi nn. kasvuajaloost seda väärtuslikum ja kallim on teemant.

Teemanti värvus (colour)
Järgmine oluline määraja on teemanti värvus ja siin me leiame 13-nest värvitoonist koosneva skaala. Tähistatud on erinevad toonid alfabeetiliste tähtedega. Mida värvitum on teemant seda hinnalisem, mida kollasema tooniga on teemant, seda soodsam on ka hinnaklass.

Teemanti kuju/lõige (shape/cut)
Oleme jõudnud oma kerge ülevaatega teemantitest lihvide lõiguni. Teemantitele on võimalik lihvides anda erinevaid kujusid. Levinum nagu artikli alguses sai mainitud on brilljantlihv, kuid talle järgnevad veel spersiaalse nimetusega lihvimiskujud: ovaalne (oval), markiis (marquise), pirn (pear), smaragd (emerald), printsess (princess), süda (heart) ja särav (radiant).

Oluliseks pean veel peatuda teemal, et sageli kasutatakse kihlasõrmuste teemantite puhul ka kivide asetust (illusions). See tähendab, et teemantid on paigutatud sõrmusele sel moel, et kaugelt tekib illusioon, et sõrmusel on üks suur teemant. Tegelikult on palju väiksemaid teemanteid oskuslikult asetatud, et jääks mulje suures teemantist. Tähtis on teada, et üks teemant on alati kallim kui samas kaalus (carat) mitme teemanti kooslus.

Suuresti moodustub kihlasõrmuse hind just lähtuvalt teemanti suurusest, puhtusest, värvist. Õnneks ja meie kõigi rõõmuks on teemantiga sõrmuseid väga laias hinnavahemikus (alates 300 eurot ja vaid taevas on piiriks).

Eestis on kihlumise traditsioon viimase 10 aasta jooksul uskumatu intensiivsusega saanud üha populaarsemaks ja selle üle on tõeliselt heameel.

See on võimalus näidata oma pühendumist kõige armsamale inimesele, kuid ei pane samas noori armunuid kohe silmitsi seisma abiellumise kohustusega. Eestis pole ajalist piirangut kui kiiresti peale kihlumist peaks paar pulmi pidama. Pikemate kihlumistraditsioonidega riikides peetakse küll heaks tavaks, et aasta peale kihlumist toimub pulmapidu ja neis riikides on ka kihlasõrmuse hinnaklass määratud üsna täpselt.

Meie kodumaal pole nii kindlaid ja määravaid reegleid seoses kihlumisega, küll aga näeme, et mehed hindavad teemanti sära üha enam.

Sest just see särav vääriskivide kuninganna sümboliseerib tugevust, väärikust, väärtuslikust, ihaldusväärsust ja need omadussõnad sobivad kirjeldama ka ühte kõikvõimast tunnet ja unelmate paarisuhet.

Teiega jagas mõtteid Goldtime juveeli- ja kellakaupluste ostujuht,
Kristiina Kõllo

Jaga
Kommentaarid