Komme ise on alguse saanud eelmise sajandi alguses. Tegemist on eesti pulmarituaaliga.

Vana kombe kohaselt peaks pulmapeo ametlik osa lõppema südaööl kui noorpaar oma pulmaööd veetma saadeti. Ehkki tänapäeval võib esimene päev ka pikemaks eeldatakse, et ametlik osa lõpeb 24.00.

Pruudipärja mahamängimise tseremoonia algab juba pool tundi enne lõppu.

- Pulmalistel palutakse noorpaari ümber ring moodustada.
- Noorpaar tänab kõiki oma külalisi ja loomulikult ka vanemaid, andes neile üle omapoolsed kingitused.
- Kui see on tehtud, süütab pulmavanem küünla ja laseb selle pulmarahva seas käest kätte liikuma. Hoides küünalt saab iga külaline võimaluse oma soovid ja mõtted noorpaari eluteele kaasa anda.
- Seejärel võtab pruudi ema pruudi loori/pärja jne... peast ja peigmehe ema seob pruudile ette põlle. Sümboliseerimaks seda, et pruut on mehekoju vastu võetud.
- Seejärel alustatakse Pruudipärja mahamängimise laulu, mille ajal valib noorpaar välja uue vallalise paari, kellele pärg ja /või peigmehe kaabu pähe asetatakse. Nemad on kuni peo lõpuni justkui "asendus noorpaar".

Pruudipärja mahamängimise järel lahkub noorpaar saalist ja läheb riideid vahetama. Ei peeta sündsaks kanda pruutkleiti ka peale keskööd. Kui pidu veel jätkub ja vastabiellunud väsimusest kokku ei kuku või pulmareisile ei sõida, võivad nad vabalt oma külalistega edasi pidutseda. Otseseid noorpaari kohuseid (reageerida hõigetele: "Kibe!" jne.) täidab külaliste lahkumiseni pruudipärja saanud paar.

Sven Azojan, pulmavanem
Tel. 055 37 343
sven.azojan@mail.ee