Kas ihaldate:

1. Kiriklikku laulatust

2. Perekonnaseisuametis registreerimist

3. Pidulikku tseremooniat peokohas

4. Notari juures sõlmitud abielu

Kui teema, kuidas toimub ametliku abielu sõlmimine on selgeks vaieldud või räägitud, siis tulebki kas tulla pulmakorraldaja vastuvõtule, kes aitab kõike õiges järjekorras teha või siis ise oma soovile vastavat ametit külastada. Kui alustada valest otsast, siis hiljem on raske eelnevaid otsuseid muuta. Täna on ka pulmakorraldajal olemas koostööpartnerid, kel on õigus sõlmida ametlikke abielusid, näiteks kaplanid jne.

Pidulikku tseremooniat Harjumaal ja väljaspool Harjumaad teostab ka Tallinna Perekonnaseisuamet ja sellekohane link infoga on siin: http://www.tallinn.ee/Teenus-Pidulik-abielu-solmimine

Avaldusi saab esitada Perekonnaseisuametitele kuus kuud enne pulmi.

Kuidas nüüd edasi?

Olgu siis pidulik abielutseremoonia kas kabelis, mõisas või mõnes muus noorpaari poolt vabalt valitud kohas, on kahe armunu südamete ametliku liitmise ülesanne kas siis notaril, Perekonnaseisuameti töötajal, vaimulikul või ilmalikul tseremooniameistril.

Olen mitmeid vahvaid tseremooniaid korraldanud koostöös mitmete erinevate tseremooniameistritega ja need kohtumised on olnud õpetlikud ja lummavad seoses emotsionaalsete hetkedega, mis sünnivad just kohapeal, kui tseremooniameister viib läbi tähtsa abielu tseremoonia.

Mis on sõrmusetseremoonia?

See on olukord, kus noorpaar on ametliku abielu sõlminud kas notari juures pulmale eelneval päeval või siis on abielu vormistatud perekonnaseisuametis ja peokohas viib ilusa tseremoonia läbi kas pulmavanem või lähedane sõber. Sellel tseremoonial pole ametlikku jõudu, aga sõprade ja külaliste juuresolekul läbiviidav tseremoonia ei erine muu poolest ametlikust ja on isegi omamoodi tore, kui kooselutõotus antakse oma lähedaste ja sõprade ees. Jah, sellel pole ametlikku jõudu, aga tõotus on tõotus ja väljaöeldud sõnadel on ka siinkohal seletamatu maagia.

Eestis on päris mitmeid toredaid tseremooniameistreid, kelle läbiviidavaid tseremooniaid kuulates olen ikka ja jälle meeldivalt üllatunud, sest nende tseremooniad on niivõrd uuenduslikud, et mõjuvad oma lihtsuses küllaltki lummavalt. Selle aluseks on eelnev väga tihe koostöö noorpaariga, et põimida läbiviidava tseremoonia sisse mitmeid kilde nende endi elust-olust, tutvusest, hobidest.

Nii mitmedki selle ameti esindajad on mulle öelnud, et neile väga meeldib pulmatalitusi läbi viia ja eelkõige sellepärast, et nad puutuvad nende käigus kokku nii paljude toredate inimestega, kellest paljudel on sageli täiesti erinev nägemus oma tseremooniast. Ja see on tore, sest see on siis just selle noorpaari enda nägu ja tegu ning annab elamuse kindlasti ka külalistele, rääkimata asjaosalistest, kes annavad ka oma tööpanuse pulma parimaks kordaminekuks.

Tseremooniameistrid püüavad iga abielu sõlmida ikka selliselt, et töö ei oleks tehtud nö. konveiermeetodil, kus kaduma läheks isiklik lähenemine ning puudutus. Tavaliselt kohtutakse pruutpaariga vähemalt 2-3 korda enne pulmi. Lisaks organisatoorsete detailide läbirääkimisele (mis tegelikult ei ole nii väga aeganõudvad) on see aeg eelkõige oluline, et õppida tundma noorpaari omavahelist suhtedünaamikat ning -iseloomu.

Abielutalitus peaks olema isikupärane ning särav alguspunkt pulmapäevale — relevantne, praktiline, meeldejääv ning soe ja siiras.

Viimaste aastate trend on selline, kus tseremooniaid / laulatusi tuleb läbi viia kahes keeles, tavaliselt on siis eesti keele kõrval kõlamas inglise keel, aga on ka juhtumeid, kus teiseks keeleks on saksa keel, itaalia keel. Teise keele vajadus tuleneb sellest, kui teine abielu pool on teisest rahvusest ja teist keelt kõneleva pulmakülaliste arv on piisavalt suur, et ka nemad saaksid aru,mida noortele tseremoonial kõneldakse.

Selleks, et anda noorpaaridele kaasa ühiseks eluks mitmeid soovitusi, siis on tublil tseremooniameistril endal kaasas eluline pagas, millelt neid nõuandeid jagada.

Sageli ütlevad tseremooniameistrid ise ka, et nemad isegi on pidanud läbi aastate õnneliku suhte nimel pidanud ikka vaeva nägema ja pingutama. Abielu on üks kõige ilusam ja samas ka kõige valusam asi, kuhu sa ennast vabatahtlikult asetad. Samuti puutuvad vaimulikud läbi oma ameti kokku paljude abielupaaridega, kelle kriisidest ning võitudest on saadud kogemus, mida saab jagada uute noorpaaridega.

Kui palju maksab tseremooniameister?
See on kõik läbirääkimiste küsimus nendega, kes teevad seda oma firma alt, aga perekonnaseisuametid, kes teevad ka välitseremooniaid, nende hinnakirjad on ametlikult kodulehtedel üleval.

Eestimaal on paar tseremooniameistrit, kes on väga suure populaarsuse saavutanud Eesti noorpaaride seas ja keda ikka ja jälle palutakse tseremooniameistriks.

Kuna Eestimaa suvi on nii lühike, siis parimatel on tõesti tihe suvine töögraafik. Sageli tähendab see neile siis seda, et perega saame puhkama minna alles hilissügisel.

Järgmisel nädalal on Delfi Naisteka uus teema: kas pulmakorraldajast on ikka loodetud kasu või see on ainut üks kuluartikkel pulmaeelarves?