Vanad eestlased pidasid pulmapidu talviti, sest siis olid kõik põllutööd tehtud ja vaba aega laiemalt käes. Tänasel ajal peetakse talvel pulmaplaane, et siis suvel, sel kõige ilusamal ajal sõlmida kauni looduse keskel oma kooselu abieluks koos imelise pulmapeoga.

Ajad ja kombed muutuvad, aga pruudikimp on pulmatavades ikka oluline detail.

Pulmapäeval on peigmehel ehteks pruut tema kõrval ja pruudil on ehteks peigmehe kingitud pruudikimp. Pruudikimp teeb pulmapäeval läbi mitmeid rituaale — alates pruutpaari fotosessioonist, abielu/laulatuse tseremooniast kuni peosaalis noorpaari lauakaunistuseni välja. Seetõttu akumuleerub peigmehe kingitud pruudikimpu terve pika pulmapäeva jooksul palju häid positiivseid emotsioone, tundeid, imelisi hetki ning sellist kimpu ükski pruut peoõhtu viimases osas uuele pruutpaarile ei loovuta, vaid selleks rituaaliks valmistatakse teine kimp ,n.ö. viskekimp, millel pole noorpaariga selliseid siduvaid emotsionaalseid elemente.

Pruudikimbu säilitusteenus ehk pulma hea energeetika säilitus õnnekapslis on Eestis veel uudne mõttemall, aga mujal maailmas populaarne. Pruudikimpude säilitus on kõige populaarsem Soomes ning Ühendriikides, kus seda traditsiooni on viljeldud aastakümneid.

Õnnekapsel koosneb väga paljudest osistest ja osa tehnilistest vahenditest tulevad meile Ameerikast. Pruudikimbukuivatusel on seejuures täiesti uudne tehnoloogia, mille põhimõte seisneb selles, et lilledest võetakse välja vesi, ent vorm ja värv jäävad alles. Tulemuseks on pruudikimbu säilimine samasugusena ka aastaid hiljem.

Foto: Südamemaja

Et kogu komplekt oleks täiuslik, lisame pruudikimbule ja peigmehe seadele noorpaari nimede esitähtedest tikitud monogrammi ja elu suursündmuse toimumise kuupäeva.

Kuivatatud kimp pildiraamis kaetud orgaanilisest klaasist kaetud kupliga taaselustab kauneid mälestusi veel 30 aastat pärast pulmapäeva.

Kogu protsess kimbu toomisest valmis töö kättesaamiseni võtab aega umbes 3-4 nädalat.

NB! See on tore kingiidee kas sõpradelt või vanematelt!

Kuidas ise pruudikimpu kuivatada?

Näiteks kõige tuntum variant on pruudikimp, varred ülespoole ja õiteosa allapoole, panna kuiva ja pimedasse ruumi kuivama, milleks sobib seinakapp, riidekapp jne. Tähtis on, et kuivamiseprotsessi ajal ei saaks kimp valgust, mis pleegitab õisi, ega niiskust, mis ei aita kuivamiseprotsessile kaasa. Tõeliselt kuivanuks võib kimpu lugeda siis, kui ka varreosad on tuntavalt kuivad.

Eelpoolnimetatud pruudikimbukuivatuse tõhustamiseks võib õiteosa paremaks kinnistamiseks kimbu üle lasta tavalise juukse aerosoollakiga, mis aitab kimpu säilitada kauem. Peale kuivatust asetatakse kuivanud pruudikimp klaasvormi, mis suletakse pealt klaasiga, mis on vastavalt vaasile paraja suurusega. Klaasvormile pannakse kaas peale silikooniga, mille ühenduskoha saab väga toredasti ilupaelaga veel üle kaunistada. See kuivatuseliik on selline tore ettevõtmine, millega saab iga näpuosav pruut täitsa vabalt ka ise hakkama.

Seda tööd saab vaadata Youtube kanalist Tiia Tambergi nime alt, kus selle kohta on üksikasjalikult lahtiseletatud videoesitlus koos praktilise tööga.

Mida ütleb lillekuivatuse kohta Feng Shui teooria?

Mõnedel pruutidel on küll suur soov oma pruudikimpu säilitada, aga samas on neil hinges kuuldud kartus, et Feng Shui teooria järgi ei tohi olla kodus kuivatatud lilli, sest need panevad kodused energiavood seisma.

Selle kartuse kummutab meie enda Eesti tuntud Feng Shui spetsialist Siret Seeder, kes lubab kuivatatud lille kodus kasutada, aga klaasi taga ja seinale riputatult. Ja õnnekapslis püsib lillekimp kenasti klaasi all!

Kel pulmapäev ammu möödas, aga hing ihaldab ikka veel kaunist mälestust, võib selle saada, kui saame pruudikimbust pildi, mille järgi saame kimbukuju ja lilled taastada ning seejärel kuivatada ilusa mälestusena pildiraami sisse. Sellist võimalust on kasutanud mitmed mehed, kes tahavad pulma aastapäeval oma kallist kaasat millegi erilisega üllatada!

Pruudikimbud on vaid üks asi, mida säilitada. On veel palju teisigi sündmusi, mille puhul tasub ainulaadset säilitamisteenust kasutada. Näiteks lapse sünni puhul on beebikapslis värske isa kingitud esimene lill värskele emale koos tikandiga, millel beebi nimi, sünnikaal, -aeg ja pikkus Loomulikult saab sama teha juubelililledega, koolilõpulilledega ehk kõikide lilledega, millel inimese jaoks oluline tähendus ja mida soovitakse sama ilusana näha ka aastate pärast.

Järgmisel nädalal on Delfi Naisteka uus teema: Kõik, mida pead teadma pruudikimbust. Kes siis ikkagi tellib pruudikimbu?