Milline on siis pulmakorraldus Soomes?

Korralduslikult on pulmad meie omadega sarnased. Ei saa nemadki läbi kauni pulmakleidi, uhke auto ning muusikata. Soomes on pulmapeo juhiks tseremooniameister, kes meie mõistes täidab pulmavanema rolli. Pulmakorraldusega tegeleb suur hulk firmasid, muutes noorpaarile pulmade ettevalmistuse lihtsaks ning aegasäästvaks.

Millised on trendid?

Messi põhitähelepanu oli neljas suunas: sõrmused, pulmariided, catering ja pulmafoto. Vähem oli tähelepanu muusikal, tseremooniameistrite tegevusel e. pulmapeo sisul ning tarvikutel — kimbud, kutsed, kujundus.

Kullasepad olid vaieldamatult messi parimad müügimehed. Sõrmused, mida pakuti, olid fantastilised, põhjuseks muidugi nende ainulaadsus, erakordsus, individuaalsus. Soomes ei ole kombeks osta abielu ja truuduse sümbol sõrmus poest. See lastakse teha meistril–kullasepal, ning sellesse pannakse oma soovid, armastus ja abieluvanne. Teist sellist sõrmust, mis noorpaari ühendab, ei tohi olla.

Ka meil võib täheldada taolise kombe aeglast, kuid järjekindlat kasvu. Miks mitte, sest abiellumine on isiklik toiming, sümboolne eritellimusel tehtud kuldne sõrmus aga märk, millesse kätketud truudus, armastus ning ühtekuuluvus. Kui plaanitakse sõrmuseostu, oleks tulevastel abiellujatel siin koht, millele mõelda.

Pruudikleidist, selle disainist algab pulmapeo stilistika. Valides kleiti määrab pruut paljus ka muud kujunduslikud detailid pulmale. Peab ju peigmeeski jälgima ja vaatama oma riietuse soetamisel pruudikleidi värvi, tegumoodi ning sellest tulenevaid aksessuaare. Alati tuleb peiul pruudikimpu valides arvestada tulevase kaasa lemmiklille ning –värvi olemasoluga. Tihti saab uhke pruudikleit oma värvitooni ja tegumoega aluseks ka ruumide, auto ning muu pulmaga seonduva kujundamisele.

Messil joonistasid moekunstnikud pruutidele nende kleidimoed ja soovid tegumoe osas paberile. Pidev järjekord näitas, et vajadus selleks oli olemas.

Selle aasta Helsinki mess näitas, et kleitide osas on mindud julgemaks. Iga paari tunni tagant toimuv moedemonstratsioon andis aimu pulmakleitide valikust. Mitmed moekunstnikud olid tulnud välja julgete mõtetega ja uudsete lahendustega. Moodi on tulnud värvid: kleite oli sinistes, punastes ning rohelistes toonides. Nauditavalt mõjusid beežid ja lillad pikkade sabadega pruudikleidid.

Traditsioonilised valged kleidid olid lihtsatest sirge lõike ja väheste kaunistustega kleitidest kuni uhkete detailirikaste rokokoolike puhv-kleitideni.

Pruudikleidid, mis põimitud teksariidega ja erinevate pitsidega, tõid saali nii mõnegi südantlõhestava ohke. Turismitalus toimuv pulmapidu oleks sellele kleidile väga sobilik interjöör. Miks ka mitte sõita lihtsalt vastuvõtult pulmareisile ja veeta selle kleidiga esimene päev või lausa nädal?

Ootamatut ehmatuskahinat tõi publiku hulka süsimusta looriga must pulmakleit, ääristatud punase kitsa kandiga. Mannekeeni käes rinna kohal hoitud üksik roos mõjus kaunilt, suursuguselt ning oli nagu erkpunane pulbitsev süda. Must looriga pulmakleit — miks ka mitte, sest see mannekeen laval ning kleit olid seda tähelepanu väärt. Aga päris pruudile selga…. ?

Meeste riietuseks on jäänud pulmas ikka traditsioonilised sabakuued, frakid ja erinevatest moesuundumustest põimunud tumedad ülikonnad. Smokingisse suhtutakse tagasihoidlikult — ei olevat sobilik pulmariietus meestele, sest pulmapidu ei ole pillerkaar, lihtsalt lõbus oleng joogi-söögiga, vaid traditsioonide, kindlate etiketireeglite ja tegevustega põimunud suursugune pidu. Rõhutati ka seda, et tseremooniameister (meil pulmavanem) ei tohiks olla uhkemalt riides kui peigmees ja „bestman“(meil tähtsaim peiupoiss — peigmehe parim sõber). Kui peigmees on tavalises mustas ülikonnas, siis peaks seda olema ka tseremooniameister.

Muidu võib juhtuda nii, nagu olen juhtumisi näinud, et mõni pruudipoolne kauge sugulane õnnitleb pulmasaginas pulmavanemat. Uhke frakis pulmavanem varjutab lihtsalt peigmehe sära, kes tavalises mustas ülikonnas. Loodan, et meie pulmavanemad leiavad koos noorpaaridega õiged lahendused.

Riietumis-asjatundjal Hannu Helminenil oli peigmeestele riietumiseks hea soovitus: esmatähtis on riietuse valikul hea enesetunne. Ülepakkumine ei too kasu, vaid jätab teist kohmaka mulje ning loob ebamugava ja vaevarikka pulmapäeva endale. Uskuge, mehed, oma sisehäält ja leidke koos tulevase abikaasaga ühine lahendus.

Pulmapeo laud olgu eriline!

Seda rõhutasid paljud kohale tulnud cateringfirmad. Elu ühe tähtsama ettevõtmise — abiellumise lauakattes valitsevad kuldääristustega nõud, noorpaaridele erilised pokaalid, kus kindlasti graveering nimedega ning eriline-korruseline tordialus.

Julgeid ja põnevaid lauakatteid oli aga vähe. Mõned keraamiliste nõudega lahendused, värviliste klaasnõudega lauakatted paistsid silma julguse ning vikerkaarliku värvikirevusega. Traditsionaalne jäi aga julgelt domineerima. Usun, et meie parimad catering-firmad ei jää sellele millegagi alla. Usaldage nende lahendusi.

Suur hulk fototeenuse pakkujaid jätsid kõrgetasemelise mulje. Fotod on suures osas traditsioonilised, kuid nende hulgas leidus fotograafe, kes otsivad põnevaid, kaasaegseid ning eriskummalisi lahendusi. Sellisel hulgal digitaal- ja arvutipõhiseid lahendusi nagu meie pulmafotograafid seda teevad, seal näha ei olnud. Oma boksile tähelepanu äratamiseks oli mõnigi fotokunstnik lisanud väljapanekule humoristlikke ja atraktiivseid pildikesi.

Ühes messiruumis olid üheskoos ortodoksset- ja luteri kirikut tutvustavad materjalid. Külastajal oli võimalik teada saada nende tseremooniate sisu ja eripära. Luteri- ning vene õigeusu kirikuõpetaja pakkusid usinalt reklaamlehekesi. Õigeusukiriku demonstratsiooni laulatamisest sai vaadata loengusaalis. Kas meie teame laulatuste rituaalidest erinevates kirikutes? Kas kirikud tuleksid Eestis messile pulmatseremooniaid tutvustama?

Põnevaid eksponente ja materjale oli messil mitmeid.

Helsinki Turvatehnikakeskus pakkus võimalust vanade sõrmuste ja kuldesemete puhastamiseks. Vajadusel tegid nad kindlaks tuhmunud või ajahambast kannatada saanud eseme meistrimärkide järgi meistri nime, ehte vanuse ning päritolu. Leena ja Äke Blomqvist oma tantsukooliga õpetasid tantsupõrandal kehtivaid viisakusreegleid ning noorpaaridele pulmavalssi.

Pulmapidude korraldamine Eestis on näidanud pidevat kasvutendentsi ja usun, et huvilisi, kes plaanivad lähiajal abiellu astuda, jätkub. Kahju on, et Eestis toimunud pulma- ja peomess on viimastel aastatel ära jäänud. See traditsioon vajaks taastamist uues kuues ja uue sisuga.