Igal kevadel ja suvel ehk pulmahooajal tõuseb paljudes seltskondades jutuks see, milline summa oleks sobilik pruutpaarile pulmapeole kingituseks viia. Värske pruudina tahaksin ka oma arvamust avaldada, kuigi tean juba ette, et paljud saavad kindlasti selle peale pahaseks. Kirjutan ikkagi, sest tean, et nii mõtlevad väga paljud pruudid (ja ka peigmehed!).

Palun ärge tulge oma 20-euroste kinkidega üldse narrimagi. Tegelikult on summa, mida enamik pulmade pidajatest oma külalistelt ootavad ja millega on arvestatud, vähemalt 100 eurot. Vähemalt. No okei, võib-olla kuhugi suvalisse säästupulma võib ka väiksema summaga minna, aga mõisapulma kindlasti mitte! Kohe kindlasti mitte!

Mõelge nüüd ise. Pulma pidamine ei ole odav lõbu. Kulutused, mida pruutpaar külaliste peale teeb, on ikka väga suured ja viisakas oleks oma osa tegelikult vähemalt osaliselt kinni maksta. Peokoha rent, ansambel, õhtujuht, lilleseaded, ööbimine, toit, alkohol, kingitused tänutäheks külalistele — see kõik maksab, inimesed! Lisaks kulutused pruudile ja peigmehele endale (meik, juuksur, auto jne). Loomulikult saab ka vähemaga, aga kuulge, pulmi peetakse üks kord elus ja siis võib seda tõesti teha ka nii, et kõigil oleks tore ja kõigile jääks meelde. Pruut ja peigmees annavad selleks enda parima, et teil oleks vahva pidu ja eeldavad, et te mõistate ja panustate.

Loomulikult loevad värskelt abiellunud üle kõik kingiks saadud summad ja jätavad meelde, kes kui palju panustas. Pulmapeol jälgitakse küll, kes kui palju sõi ja jõi ja kui korraliku kõhu- ja peatäie eest on raatsitud ümbrikku panna ainult tühised paarkümmend eurot, siis jäetakse see eluks ajaks meelde! Eestlased on piisavalt viisakad, et suudavad viisakat nägu teha, aga südamesse jääb okas küll.

Nii et meeldetuletus siis kõigile algavaks pulmahooajaks — ärge koonerdage ja tehke pruutpaarile normaalsed kingitused, et kõigile jääks pulmadest lõpuks hea mulje ja mälestus!